Consumul de broccoli poate reduce alergiile cutanate
Potrivit experților, constatările lor subliniază importanța unei diete echilibrate la pacienții care suferă de asemenea reacții cutanate, transmite BTA.
Articol editat de cristina.rusu, 24 mai 2023, 12:00
Studiul, publicat în revista științifică „eLife”, arată pentru prima dată că o carență alimentară de nutrienți găsiți în legume precum broccoli și varză poate agrava alergiile cutanate la animale.
Se știe că alergiile cutanate sunt cauzate de un răspuns imun inadecvat la compușii din mediu, iar gravitatea acestora depinde de mulți factori, inclusiv de dieta noastră.
Oamenii de știință au analizat nutrienții alimentari care acționează asupra unei molecule din organism numită receptor de hidrocarburi aromatice (AhR). Aceste substanțe se găsesc în legumele crucifere, inclusiv în broccoli.
Se pare că lipsa acestor nutrienți la șoareci a fost asociată cu o mai mare inflamare a pielii și agravarea alergiei, ceea ce nu a fost observat la rozătoarele a căror dietă conținea nutrienții.
Când acești nutrienți au lipsit, cercetătorii au observat o supraproducție a unei anumite molecule în epiderma șoarecilor. Acest lucru duce la tulburări în funcționarea normală a unui tip de celule imunitare care se găsesc exclusiv în piele și acționează ca un „modulator al reacțiilor imune ale pielii”.
Oamenii de știință au demonstrat că nutrienții care activează receptorul de hidrocarburi aromatice controlează și producția acestei molecule în celulele pielii la om.
Rezultatele noastre arată că o dietă dezechilibrată poate crește reacțiile alergice ale pielii la oameni, a spus Elodie Segura, care a condus studiul, într-un comunicat dat recent publicității. (www.24chasa.bg)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.