Financiaria: Câți bani poți cheltui peste 30 de ani?
Articol editat de cristina.rusu, 24 mai 2023, 11:29 / actualizat: 22 martie 2024, 14:06
Astfel de episoade sunt tot mai numeroase în ultimii ani și ele sunt posibile dintr-un motiv destul de simplu: lipsa de informare a publicului și cunoașterea adevăratului scop al investițiilor la bursă. Investițiile la bursă sunt extrem de populare în țările dezvoltate economic deoarece americanii, englezii sau francezii își pun de la vârste foarte fragede, respectiv 25-30 de ani, problema veniturilor pe care se vor putea baza după pensionare. Criza pensiilor de stat care este tot mai dezbătută și în România nu este o noutate pentru țările vest europene care se confruntă de foarte mulți ani cu o îmbătrânire accelerată a populației și cu o capacitate tot mai scăzută a statului de a mări pensiile.
Paradoxal sau nu, procentul cel mai mare de investitori la bursă îl regăsim în Statele Unite ale Americii. Cum statul american nu garantează o pensie de stat sau asigurare medicală odată cu împlinirea vârstei de 65 de ani, americanii au înțeles de foarte mulți ani că rețeta unei bătrâneți liniștite depinde de investițiile realizate în primii ani de muncă. Pentru angajatul american, scopul principal al investițiilor este acela de a îi oferi un venit anual constant, care să îi permită o viață lipsită de griji, odată cu înaintarea în vârstă.
Cât ar trebui să investești azi pentru ca odată ajuns la vârsta de 65 de ani să poți să cheltui aproximativ 60.000 de lei pe an, asta însemnând la cursul leu euro de azi, aproape 1.000 de euro pe lună? Cu o contribuție inițială de 5.000 de lei, investiții constante, lună de lună, de 200 de lei și un randament anual de 10%, ai ajunge la o valoare de 500.000 de lei în 30 de ani de investiții. Așadar haide să considerăm că ai început să investești la 35 de ani iar în prima zi de pensie contul tău de investiții a crescut la jumătate de milion de lei. Pentru că nu mai ai un venit activ, nu vei mai putea alimenta contul tău de investiții însă ce vei putea să faci este să retragi treptat o parte din banii pe care i-ai investit de-a lungul vieții. Concret, la începutul fiecărui an vei retrage din contul tău de investiții 12.000 de euro iar banii rămași, îi vei lăsa în continuare să se înmulțească până la anul, când vei retrage încă 12.000 de euro. Un astfel de plan de investiții și un plan bine pus la punct de retragere a banilor îți vor pune la dispoziție, lunar, aproximativ 1.000 de euro pentru următorii 20 de ani de zile. Pe scurt, prin eforturile investiționale pe care le-ai făcut când erai tânăr poți să îți permiți să cheltui 1.000 de euro în fiecare lună până la vârsta de 85 de ani.
Dacă ai înțeles exercițiul pe care l-am propus azi, ai făcut un pas important spre conștientizarea adevăratului rol al investițiilor la bursă. Ce aș vrea să nu uiți este că planul propus a început cu 5.000 de lei investiți inițial și o sumă de 200 de lei, investită constant. E mult sau puțin, nu știu. Aș vrea doar să te întreb pe ce ai cheltuit ultima dată 200 de lei și dacă nu era mai bine să îi investești.
Cum poți calcula câți bani ar trebui să investești azi dacă vrei să te pensionezi mai repede? Te invit pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro, ca să afli mai multe.
Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit!
Flavian-Cătălin Pah, consilier de investiții
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.