Greva din educație continuă
Greva din Educaţie continuă şi ar putea dura săptămâni, după cum avertizează liderii sindicali după o nouă rundă de negocieri eşuate la Guvern.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 24 mai 2023, 08:52
Greva din Educaţie continuă şi ar putea dura săptămâni, după cum avertizează liderii sindicali după o nouă rundă de negocieri eşuate la Guvern.
Aceasta dacă autorităţile nu găsesc soluţii rapide pentru majorarea salariilor tuturor cadrelor didactice. Lucru dificil de realizat, pentru că executivul este şi aşa ameninţat de riscul depăşirii deficitului bugetar. În discuţii au intervenit marți, 23 mai 2023, şi reprezentanţii elevilor şi părinţilor, chemaţi la o întîlnire de actualul şi viitorul premier. Susţin revendicările profesorilor, dar, pe măsură ce protestul se prelungeşte, sunt tot mai îngrijoraţi de apropierea examenelor de sfârşit de an şcolar. Sunt nemulţumiţi şi de organizarea programului din şcoli, pentru că greva este amestecată şi o parte dintre profesori fac ore şi alta nu.
Andrei Şerban a urmărit discuţiile şi negocierile de la Palatul Victoria şi are detalii:
Sindicatele doresc adoptarea unui act normativ care să mărească toate salariile din Educaţie până la elaborarea de către Parlament a noii legi a salarizării bugetare.
Sindicatele spun că nu doar veniturile profesorilor debutanţi trebuie să se mărească, ci ale tuturor cadrelor didactice. Şi aici vorbim de aproximativ 260.000 de persoane, aşa cum a declarat Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”.
Anton Hadăr: Nu am primit o propunere în aşa fel încât să fim mulţumiţi. Soluţiile pe termen mai îndepărtat, adică, viitoarea lege a salarizării, şi ele trenează. În acest ritm, vă garantez că săptămâna aceasta va fi grevă şi cred că va fi o grevă de durată, nu doar de o săptămână.
Şi tot la Palatul Victoria, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au discutat cu reprezentanţii asociaţiilor de părinţi şi cu cei ai elevilor despre greva din educaţie.
Elevii doresc ca greva profesorilor să se încheie cât mai repede, dacă se poate, chiar la finalul acestei săptămâni, şi au subliniat că au susţinut tot timpul revendicările salariale ale profesorilor, pentru că astfel calitatea actului didactic va creşte.
Miruna Croitoru, preşedinta Consiliului Naţional al Elevilor: Atunci când vorbim despre o salarizare corespunzătoare, vorbim şi despre o creştere a calităţii actului didactic la modul general, pentru că vom vorbi despre nişte profesori mult mai bine calificaţi şi mult mai bine informaţi.
La rândul său, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor, a atras atenţia că o grevă prelungită a profesorilor poate afecta examene importante: Bacaleauratul şi Evaluarea Naţională.
Iulian Cristache: Dacă vom întârzia mai mult de o săptămână, este destul de periculos pentru viitorul acestor copii. Nu are voie nimeni să se joace cu un an din viaţa acestor elevi. Este dreptul lor să susţină aceste examene şi de aceea am dori să ne întâlnim cu reprezentanţii de la nivelul Guvernului.
Miercuri, 24 mai 2023, ar putea să aibă loc o nouă rundă de negocieri, pentru că sindicatele se vor întâlni între ele de la ora 16:00 şi de la 17:00 i-au invitat pe miniştrii Educaţiei, Muncii şi Finanţelor, dar şi pe premierul Nicolae Ciucă şi pe preşedintele Camerei Deputaţilor. Marcel Ciolacu, la această întâlnire.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.