Prima pagină » Știri » Economic » Proteste la Bruxelles: fermierii disperați cer suspendarea importului de cereale din Ucraina! [AUDIO]
Proteste la Bruxelles: fermierii disperați cer suspendarea importului de cereale din Ucraina! [AUDIO]
Foto: Agerpres
Fermierii din Europa Centrală şi de Est au protestat la Bruxelles marți, 23 mai, faţă de decizia de a prelungi cu încă un an importul liber al cerealelor din Ucraina. La protest au luat parte organizaţii reprezentative ale agricultorilor din România, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria şi Polonia. La faţa locului s-a aflat Miklós Fazakas, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Maghiari din jud. Mureş.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
24 mai 2023, 14:21 / actualizat: 24 mai 2023, 15:23
Fermierii din Europa Centrală şi de Est au protestat la Bruxelles marți, 23 mai, faţă de decizia de a prelungi cu încă un an importul liber al cerealelor din Ucraina. La protest au luat parte organizaţii reprezentative ale agricultorilor din România, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria şi Polonia. La faţa locului s-a aflat Miklós Fazakas, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Maghiari din jud. Mureş.
Miklós Fazakas: Ceea ce vrem să obţinem e suspendarea importului de cereale din Ucraina, pentru că timpul acesta de o lună, cât au durat negocierile, nu a fost suficient. Practic cantitatea de cereale importate nu a scăzut, în acelaşi timp culoarul de solidaritate s-a păstrat. În condiţiile acestea e imposibil să comercializezi cereale: depozitele sunt pline şi nu există cumpărători, nici pentru grâu, nici pentru porumb; ba mai mult, există şi depozite întregi de soia şi alte plante furajere. Aşadar, ca noua recoltă să încapă în depozite e nevoie de măsuri practice.
Szabolcs Orbán: Să vorbim despre aceste măsuri concrete: ce soluţii aţi recomanda, ca totuşi Ucraina afectată de război să nu fie complet exclusă de pe piaţă?
Miklós Fazakas: Contextul e destul de nuanţat. Trebuie să ştim că, solidaritate sau nu, 2 treimi din cerealele care intră în ţară din direcţia aceea sunt de fapt proprietatea unor companii multinaţionale cu sedii în Ucraina. Acest culoar de solidaritate a pornit de la ideea ca ţări terţe defavorizate să fie ajutate prin importul de cereale. Dar în acest fel vom ajunge ca noi să fim ţara aceea terţă; şi nu doar noi, ci ţări din Europa Centrală şi de Est vor ajunge în poziţia de a avea nevoie de ajutor. De altfel, vorbim de cereale produse prin tehnologii agricole care în Uniunea Europeană sunt interzise. Ori, cum se poate permite aşa ceva – e o întrebare interesantă şi pentru noi: dacă noi nu putem folosi anumite pesticide, dar ucrainienii da, de fapt noi cum de nu le putem folosi? Aceste tehnologii scad cu 60% preţul de producţie al cerealelor faţă de ceea ce ne permitem noi.
Szabolcs Orbán: Ce alte efecte va avea continuarea importului liber?
Miklós Fazakas: Eu cred că în momentul de faţă efectele concrete nu se pot cuantifica. Putem spune că doar în România, în ultimul an această politică a scos 3 miliarde de euro din buzunarul fermierilor, o sumă care nu se poate compensa prin programe de susţinere de 10-20 de milioane de euro. E nevoie de o intervenţie cum a fost acum un deceniu sau două pentru cumpărarea porumbului. În acelaşi timp ar trebui ca pentru fermele aflate în curs de lichidare (vorbesc în special de cele din Moldova, afectate de secetă de prin 2020), România să-şi asume acoperirea creditelor, să le acorde un termen de graţie de un an sau doi. E nevoie de o planificare pentru această perioadă. Cerealele care ajung acum în România sunt de acum 2 ani, deci din Ucraina dinainte de război. Vorbim de cantităţi imense în depozite care dacă ajung pe piaţa românească, limitează mult posibilităţile fermierilor români.
Szabolcs Orbán: Ce reacţii a generat protestul de la Bruxelles?
Miklós Fazakas: Ne dăm seama că este doar un protest de conştientizare. În momentul de faţă nu observăm concretizarea unor soluţii care chiar să le fie de folos fermierilor. Au fost înaintate mai multe propuneri, dar despre ele aş prefera să vorbim doar dacă vor intra măcar în dezbatere.
Szabolcs Orbán: Care e atmosfera la protest?
Miklós Fazakas: Oamenii sunt disperaţi, dar hotărâţi. Au venit fermieri care efectiv nu mai au cum să dea înapoi, pentru că existenţa lor e în joc.
Szabolcs Orbán / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.