De văzut/de făcut în acest weekend în Cluj-Napoca
Începe cea de-a doua ediție UrbanEye Film Festival Cluj. Între 25 si 28 mai, sunteti așteptati la Cinema ARTA, str. Universității 3.
Pornind de la tema ediției „Pentru cine sunt orașele?”, timp de 4 zile publicul clujean este invitat să exploreze subiecte precum gentrificarea, dezvoltarea urbană și impactul turismului de masa asupra mediului și comunităților, printr-o selecție de documentare internaționale premiate și filme de arhivă, ateliere, discuții și tururi ghidate.
Programul este completat de secțiunea specială Family Time dedicată copiilor și publicului tânăr, alături de evenimente conexe.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 mai 2023, 06:00 / actualizat: 29 mai 2023, 9:03
Trupa PHOENIX va susține un concert special la EUPHORIA MUSIC HALL vineri, de la ora 19:00. Phoenix a hrănit spiritual generaţii de români, a lansat mari muzicieni şi piese nemuritoare.
Piese celebre au fost, sunt și încă vor fi fredonate de generaţii întregi: „Vremuri”, „Fata Verde”, „Negru Vodă”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica ţiganiadă”, „Nunta” sunt capodopere, care încă scriu istoria Phoenix.
Luna Amară și Țapinarii vin la L’Autre Café, cu un concert acustic, vineri de la ora 18:30. Culorile de albastru și roșu aprins, amestecate cu fericiri mărunte și crize de 40.
La cinema Dacia, vineri de la ora 20:00 se dă startul unui concurs de Stand Up Cei mai talentați comedianți amatori aflați la început de drum dau tot ce au mai bun!
Seara va fi deschisă de Nicu Bendea, urmând ca cei 10 concurenți să încerce să impresioneze atât juriul cât și publicul.
Fiecare concurent va susține un număr de Stand-up Comedy de 5-7 minute. La final juriul va delibera și va alege un câștigător. Publicul își va vota preferatul separat.
De la aceeași oră, Bărbierul din Sevilla se cântă la Opera Națională Română. Dirijor: David Crescenzi.
Una dintre cele mai comice, animate și așteptate opere din câte s-au scris vreodată, Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, creează mereu bună dispoziție, fiind întâmpinată, la fiecare reprezentație, cu aplauze furtunoase din partea publicul clujean.
Filarmonica Transilvania Cluj ne pregătește un concert simfonic, sub bagheta lui Néstor Bayona.
Vineri, 26 mai, de la ora 19:00, se cântă Serghei Rahmaninov – Concertul nr. 2 în do minor pentru pian, op. 18, și Johannes Brahms – Dublul concert în la minor pentru vioară şi violoncel, op. 10.
Soliști: Cadmiel Boțac la pian, Maria Marica la vioară și Cornelius Zirbo la violoncel.
În aceeași zi, de la orele 18:00, la Casino, în Parcul Central va fi deschiderea Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj ClujShorts.
Vom fi părtași la expoziția Un cadru. O poveste, devenită deja tradiție la ClujShorts.
Expoziția este susținută de către Asociația Oameni Buni și va fi deschisă doar cu prilejul acestei întâlniri, deci nu ratați ocazia de a o vedea.
Povestiri din coviltir este un spectacol de teatru muzical-poetic prezentat de trupa Teatrul PUNCT, vineri 26 mai, ora 18:30, la Muzeul de Artă Cluj, în cadrul festivalului Rocada Artelor 2023.
Un spectacol inedit de muzică și poezie care vă va transpune cu pasiune în ritmul, versul și misterul lumii fascinante a romilor nomazi. E o poveste din coviltir, simplă, inflăcărată și mistuitoare. Regia spectacolului este semnată de Dan Chiorean.
Am Fost La Munte și Mi-a Plăcut. De fapt, mergem sâmbătă de la ora 20:00 în Flying Circus.
Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut e o formație de post-rock din București formată din 5 băieți, care însă nu sunt toți din București. Nu au vocalist, fiindcă nu zice nicăieri că trebuie. Cântă împreună din 2016 și de atunci tot scriu muzică instrumentală cu o sonoritate puternică, unele melodii fiind chiar reușite. Pe cele mai puțin reușite nu le cântă. E posibil să-i știți de la ediția din 2017 a Rockstadt Extreme Fest sau de la Electric Castle, unde au cucerit în 2017, 2019 și 2021 inimile metaliștilor, hipsterilor și corporatiștilor de pretutindeni. Au mai cântat la dunk!festival, în Belgia.
ODĂ CESIULUI ȘI CELOR DE PE URMĂ, performance de flaut, voce, pian preparat și dans, sâmbătă, de la ora 18:00, la Muzeul de Artă. Spectacolul își propune să examineze multiplele fațete ale morții, tratată nu doar ca un sfârșit ci ca un nou început, o modalitate de a dialoga cu strămoșii noștri, de a avea acces la un râu nesecat de cunoștințe și de a trăi pacea absolută.
Flaut, voce, elemente vizuale, scenografie: Cătălina Popa-Mörck.
Pian preparat: Katherine Hsu
Coregrafie, dans: Oana Mureșan
Text: Ioana Vintilă.
Sâmbătă e Târg de Primăvară în cartierul Borhanci – Borhanci Spring Yard Sale. Așadar de la 10:00 la 14:00 – pe str Borhanciului nr 2A. Va fi creat un spațiu unde locuitorii din comunitatea Borhanci să aibă posibilitatea să vândă sau să dea la schimb lucruri, obiecte făcute manual, conserve făcute în casă, obiecte de artă, haine, încălțăminte, jucării, lucrușoare pentru bebeluși, articole sportive, articole cosmetice, etc. Oricine e binevenit!
Mai multe detalii aflați aici: https://bit.ly/targprimavara
Duminică de la 19:00 și de la 21:00, hohote de râs cu Just Push Play la REACTOR. Improvizează: Dragoș Muscalu, Rob Pavicsits, Bogdan Bob Rădulescu. Improvizator muzical: Paul Tonca. Totul se construiește pe loc, fără regizor, fără scenariu. Telecomanda e în mâna publicului.
Premieră în România în acest weekend!
Oratorium: un spectacol cultural de excepție, care aduce capodopere vocal-simfonice mai aproape de sufletul românilor, în trei orașe din țară: Târgu Mureș (26 Mai), Cluj-Napoca (27 Mai) și Timișoara (28 Mai).
Creațiunea de F. J. Haydn va fi cântată pentru prima dată integral în limba română, reprezentând o experiență unică și inovatoare pentru publicul larg.
În fiecare din cele 3 orașe, concertul va fi precedat de un concert lecție, o expoziție de artă și de o prelegere pe tema Creației. Concertul-lecție va fi prezentat de dirijorul Kenneth Tucker. Acest eveniment se adresează tuturor categoriilor de vârstă, cu atât mai mult cu cât ideile sunt exemplificate muzical de către cor și orchestră.
Spectacolul de sâmbătă de la Cluj începe la ora 19:00, la Biserica Reformată Centrală.
De la prima ediție din 2016 și până azi, Street FOOD Festival a devenit cea mai mare rețea de evenimente culinare din Europa, însumând peste 50 de evenimente în 15 orașe și atrăgând peste 3,3 milioane de vizitatori. De la an la an, oferta culinară e în continuă extindere, experiențele sunt tot mai diverse și mai interesante, iar fenomenul Street FOOD Festival devine tot mai puternic întipărit în viața socială a românilor.
Experiența Street FOOD Festival continuă la Cluj, până duminică în parcul de la Iulius Mall.
Susține muzica și arta clujeană și VINO LA HOIA în acest weekend să asculți, la un vin delicat, cele mai surprinzătoare trupe de tineri muzicieni ai comunității clujene. 3 zile de festival, relaxare la iarba verde, în decor plăcut, pe armonii muzicale și multe alte distracții.
Surpriza: Cluj Jammin’ Community – momente de improvizație muzicală la care te poți alătura și tu. Nu uita instrumentul tău muzical acasă și pregătește-te să te alături lor!
Duminică seara la Radio Cluj avem cea mai muzicală ofertă a weekendului: WORLD JAZZ COLLECTIVE în concert de la ora 19:00.
Vor cânta în sala noastră de concerte: Mihai Sorohan (Norvegia), Lady Albatross (SUA), Pasha Fedotov (Ucraina), Øystein Kvinge (Norvegia), Torbjørn Hillersøy (Norvegia), Mikael Chauvet Jørgensen (Norvegia), Mikael Chauvet Jørgensen (Norvegia), Vaughn Roberts (Noua Zeelandă), Dima Belinski (România).
Prezintă Bogdan Roșca-Zasmencu.
Alegeți și petreceți, weekend fain s-aveți!
Alina Vigoniuc/Consuela Pantea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.