Trei reguli care trebuie urmate când bem cafea
Există trei reguli pe care iubitorii de cafea trebuie să le urmeze pentru ca aceasta să aducă beneficii şi să nu aibă efecte negative asupra organismului.
Articol editat de cristina.rusu, 31 mai 2023, 12:00 / actualizat: 31 mai 2023, 13:03
1. Cafeaua nu se bea în timpul meselor – băutură cu cofeină şi conţinut de tanin, cafeaua limitează absorbţia unei mari cantităţi de nutrienţi, în special fier, calciu şi magneziu. Pentru a evita acest lucru, este indicat consumul de cafea la circa o oră după masă.
2. Nu mai mult de una-două ceşti pe zi – cafeaua creează cu siguranţă dependenţă şi acest lucru nu se datorează cofeinei, cât senzaţiei de energie pe care ne-o oferă. Dar cu cât suntem mai obosiţi, cu atât ne dorim mai multă cafea. Excesul de cofeină provoacă nervozitate crescută, anxietate şi are efecte negative asupra somnului. Consumul excesiv de cafea reduce, de asemenea, cantitatea de calciu din sânge. Acest lucru stimulează sinteza hormonului paratiroidian (produs de glandele paratiroide), care poate determina mărirea glandelor paratiroide şi scăderea densităţii osoase, crescând riscul de a dezvolta osteoporoză şi tulburări hormonale.
3. Cafeaua se bea doar neagră, fără lapte şi zahăr – consumată cu zahăr sau diverse alte siropuri dulci, se măreşte semnificativ conţinutul de calorii, ceea ce înseamnă că riscul de rezistenţă la insulină şi, ca urmare, de dezvoltare a diabetului în viitor, creşte. (www.dariknews.bg)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.