Radio Cluj… la modă: Expoziții de modă în cadrul Romanian Creative Week (partea I)
Foto: Călina Langa
Iași-ul a fost locul unde, pentru un sfârșit de săptămână al lunii mai și-au dat întâlnire creativii din lumea modei românești, o ocazie cum nu se poate mai nimerită pentru a vă pune la curent cu ultimele noutăți petrecute acolo.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
1 iunie 2023, 06:00 / actualizat: 1 iunie 2023, 8:47
Iași-ul a fost locul unde, pentru un sfârșit de săptămână al lunii mai și-au dat întâlnire creativii din lumea modei românești, o ocazie cum nu se poate mai nimerită pentru a vă pune la curent cu ultimele noutăți petrecute acolo.
Pe lângă numeroasele prezentări de modă desfășurate de-a lungul a trei zile, în câte două reprize, după masa tinerii designeri reuniți sub platforma IF curatoriată de Lucian Broscățean ajutat de consultant creativ Ioana Ciolacu, iar seara prezentările unor designeri și branduri consacrate – pe care îi vom mai aduce în discuție și în săptămânile viitoare, iubitorii modei au avut posibilitatea să viziteze câteva expoziții de modă extrem de ofertante vizual.
Palatul Culturii din Iași – un loc de excepție, prin definiție, a fost gazda, nu doar a expozițiilor de modă ci și a unor manifestări expoziționale complexe deoarece RFW reprezintă doar finalul manifestării Romanian Creative Week care, anul acesta, s-a desfășurat în perioada 19-28 mai.
Ocazii multiple de a vedea artă și creație de cea mai bună calitate în contexte și curatoriate onorante.
Foto: Călina Langa
Ca și în anul trecut holul palatului era ocupat de o expoziție/instalație curatoriată de Ovidiu Buta, ce aducea în prim plan universul creativ al unor designeri români consacrați într-o încercare de a pune lupa pe procesul din spatele creației, adesea necunoscut ochilor publicului.
Care sunt resorturile invizibile și deopotrivă subiective ce dau naștere unor colecții, sau mai întâi unor impresii artistice, convertite ulterior în creații, a fost ideea expoziției, de aceea ar fi putut părea surprinzător minimalismul unor spații ce păreau să nu aibă nici cea mai mică legătură cu moda, referințele la ea sau la potențiale motive de inspirație fiind minimale uneori sau explicite alteori ca în cazul spațiului imaginat al aceluiași Lucian Broscățean,
Spațiul instalației constuit din oglinzi labirintice creat de două arhitecte Elena Viziteu Ionescu și Adriana Zota, a fost cum nu se poate mai nimerit pentru a sublinia ideea de reverberație a ideii creatoare în multiplele straturi ale minții și conștiinței creatoare, după cum se vede și pe site unde vă invit să vizualizați imagini din expoziție.
Foto: Călina Langa
Foto: Călina Langa
Foto: Călina Langa
La etaj, alte două expoziții: From Waste to Experimental Couture și Heritage Recoded.
Prima dintre ele curatoriată de Caterina Pruteanu, amplasată într-un spațiu imaginat de arhitecta Oana Stanciu, a prilejuit întâlnirea cu obiecte și accesorii create din resturi pe care altădată, eram tentanți să le aruncăm nonșalant la gunoi, dar care actualmente reprezintă o resursă ce nu mai poate și nu mai trebuie să fie neglijată atât din punct de vedere, material, concret cât și din punct de vedere conceptual, deoarece o aparentă restricție oferă în planul creativ soluții inedite.
De la piese vestimentare interesante, diferite, provocatoare la accesorii și obiecte de design interior utile și neașteptate ca soluție creativă, expoziția a fost de natură să deschidă ochii privitorilor asupra posibilităților infinite pe care le oferă refolosirea și reconvertirea unor resturi în procesul de creație. Interesantă mi s-a părut ideea de amplasa aceste obiecte într-un spațiu grădină ca metafora unor semințe ce vor germina roadele viitorului. Mai multe referințe vizuale veți găsi tot pe site.
Tot la etaj o altă expoziție – Heritage Re Coded curatoriată de arhitectul Vlad Tenu pentru Foraeva – un studio artistic ce-l include alături de Lana Dumitru – designer vestimentar- a oferit publicului viziunea recodificată, într-adevăr, a moștenirii tradiționale aflată în motivele stilizate ale artei populare în printuri 3D aflate pe ținutele expuse. Cum tradiția întâlnește inovația digitalizată a vremurilor actuale ar putea fi fraza cheie a acestei expoziții, despre care vă voi oferi detalii săptămâna viitoare.
Text/foto: Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.