România Remarcabilă oferă 6 rezidențe de creație pentru 6 artiști din țară
Centrul Cultural Clujean, prin programul România Remarcabilă, anunță deschiderea apelului pentru șase rezidențe artistice în șase comunități rurale din Transilvania cu înscriere până pe 30 iunie 2023.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 iunie 2023, 13:36
Centrul Cultural Clujean, prin programul România Remarcabilă, anunță deschiderea apelului pentru șase rezidențe artistice în șase comunități rurale din Transilvania cu înscriere până pe 30 iunie 2023.
Rezidențele România Remarcabilă au loc în august 2023 în șase comune din județele Cluj, Maramureș, Brașov și Alba și se concentrează pe procese de creație participative, având ca scop investigarea identității comunităților și istoriei locale. Pornim de la patrimoniul istoric local, dar suntem atenți la contextul natural, poveștile și meșteșugurile locului, la oameni și obiectele lor, și căutăm noi moduri de a încuraja comunitățile locale să-și cunoască și construiască identitatea.
În acest prim Call pentru artiști sunt incluse șase comune din rețeaua România Remarcabilă – Vad (CJ), Mănăstireni (CJ), Moldovenești (CJ), Bârsana (MM), Fundata (BV) și Bucium (AB).
Cei șase artiști sau colective de artiști ar trebui:
• să aibă o curiozitate antropologică spre a înțelege comunități și modul în care au evoluat;
• să vadă mai departe de valoarea istorică a patrimoniului;
• să caute să experimenteze noi practici de creație;
• să lucreze alături de/ în jurul oamenilor din aceste comune.
Rezidențele vor include întâlniri și sesiuni de lucru cu comunitatea. Printre mediile artistice care s-ar potrivi patrimoniului și comunităților ce-l conțin, includem (fără a ne limita la) foto-video, sunet, textile, performance, teatru, dans, sculptură, new media și instalații. Ne dorim ca fiecare artist să poată lăsa o lucrare în comunitatea gazdă, dar mai importantă este experimentarea de procese noi de creație.
Rezidența include:
• posibilitatea de a locui sau de a vizita în luna august cele șase comunități rurale;
• întâlniri online cu echipa proiectului pentru o introducere în medierea culturală și în moduri de interpretare a patrimoniului;
• întâlniri de conectare cu membrii comunității pentru a prezenta propriile practici artistice și întâlniri de lucru în comun (sub formă de ateliere de cercetare sau creație participativă);
• realizarea unei lucrări care să rămână în comunitate și care să poată fi inclusă în expoziția de final a rezidențelor;
• documentarea proceselor artistice de către echipa proiectului, prin fotografiere / filmare;
• un buget de până la 19.000 de lei în total pentru rezidențele de maxim o lună în oricare dintre comunitățile Mănăstireni (CJ), Moldovenești (CJ), Bârsana (MM), Fundata (BV) și Bucium (AB), sumă gândită să acopere onorariul artiștilor, precum și costurile prevăzute de către aceștia pentru desfășurarea rezidenței;
• un buget de până la 41.000 de lei în total pentru rezidența de maxim două luni din Vad (CJ) pentru o instalație care să completeze spațiul Centrului de Interpretare a Patrimoniului într- un parcurs expozițional coerent;
• participarea la un eveniment de final al rezidenței în comunitate alături de săteni în care vor fi discutate procesul creativ și felurile în care poate fi valorificat în comunitate.
Artiștii se pot înscrie până pe 30 iunie prin completarea formularului de înscriere. Selecția artiștilor va fi făcută de un juriu de specialiști în cultură din cadrul proiectului România Remarcabilă, alături de membri ai comunităților rurale.
Programul de rezidențe face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, și se bazează pe accesul deschis al artiștilor la resurse de creație, pe modalități etice de lucru, respectând demnitatea și viața privată a membrilor comunităților gazdă, încurajând comunicarea interetnică, toleranța confesională și egalitatea de gen.
Sursă: comunicat de presă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.