Sesam deschide cartea: „Fetița din floare”, de Petre Crăciun
Un copil, un trandafir, întrebări câtă frunză, câtă iarbă și o călătorie plină de descoperiri prin fascinanta minte umană – vi se pare o imagine cunoscută? Poveștile din întreaga lume sunt legate între ele prin fire delicate, atât de delicate încât nu pot fi întotdeauna percepute cu ușurință, iar dacă vă veți cufunda în paginile cărții așa cum numai cititorii adevărați știu să o facă, veți descoperi că Fetița din Floare e sora mai mică a Micului Prinț, copilul visător și cu inima curată care, în călătoria sa interplanetară, descoperă sensul prieteniei și tot felul de lucruri, unele mai ciudate ca altele, despre oamenii mari. „Spune-mi cum privești florile ca să-ți spun cine ești…” La fel ca povestea Micului Prinț, și cea a Fetiței din Floare pornește de la micul univers floral spre a pătrunde în universul uman, privit prin ochii mai multor personaje. Și ea vă va lăsa, la final, câteva gânduri prețioase în dar. Până acolo, însă, să pășim pe vârfuri în grădina înmiresmată a soților Thomas și să o cunoaștem mai bine pe Rose, eroina poveștii.
Articol editat de cristina.rusu, 2 iunie 2023, 00:00 / actualizat: 2 iunie 2023, 8:55
Rose e o fetiță de 9 ani care, până nu demult, locuia într-un trandafir din grădina soților Thomas, legănată, încă din prima zi a vieții, de muzica divină de care vibra întreaga plantă. Înăuntru se găseau chiar și cărți. Ducea o viață minunată acolo. O viață liniștită. Poate prea liniștită. Așa că, împinsă de curiozitate, s-a hotărât să iasă în lumea din afară. Își iubea nespus părintele, maiestuosul trandafir care bătea într-un roșu aprins, însă nu putea să nu se întrebe ce credeau ceilalți despre flori, dacă le iubeau sau dimpotrivă. Atunci când tulpina trandafirului se frânge sub lovitura unei mingi de fotbal venite din afara grădinii, Rose se duce să locuiască în Palatul Bunului Curcubeu, acolo unde locuiesc Marele Curcubeu, zeița Iris și fiul lor, Micul Curcubeu. Ei o vor duce la Marele Învățător, cel care o va ajuta să afle răspunsuri la întrebările sale, propunându-i o călătorie inițiatică pe parcursul a șapte zile. În fiecare zi va întâlni câte o tipologie umană care-i va dezvălui propria viziune asupra florilor: Îndrăgostitul, Cercetătorul, Negustorul de Flori, Alpinistul, Copilul Răsfățat, Bătrâna sau „Femeia care dăruiește flori” și, în cele din urmă, Ascetul. Și în fiecare zi, va trebui să aibă grijă ca trandafirul său să aibă parte de apă pentru a-și recăpăta vitalitatea.
De-a lungul călătoriei sale, Rose va descoperi că florile pot fi obiectul unei promisiuni făcute din iubire sau simbolul așteptării, obiect de studiu în cadrul botanicii, obiect de tranzacție menit să aducă prosperitatea, resurse rare transformate în trofee, victime fragile ale nepăsării și obrăzniciei sau, dimpotrivă, calea simplă și neașteptată prin care îți poți arăta bunătatea, simbol al bucuriei, speranței și, mai ales, al purității, aceeași puritate pe care o au copiii și, spune povestitorul, păsările care zboară cel mai aproape de Călcâiul Domnului. Și va descoperi încă ceva: că nu apa în sine este lucrul de care are nevoie o floare pentru a crește, ci… e rândul vostru să descoperiți, dragi copii, citind această carte!
Dulcea și înțeleapta poveste a „Fetiței din Floare” vă așteaptă să o împrumutați de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.