Prima pagină » Știri » Educaţie » Filosoful Ciprian Mihali, la Radio Cluj: ”O școală subfinanțată este garanția înapoierii unei societăți”
Filosoful Ciprian Mihali, la Radio Cluj: ”O școală subfinanțată este garanția înapoierii unei societăți”
Ciprian Mihali
Greva din învățământ continuă iar întrebarea zilei rămâne – ce se întâmplă cu examanele naționale, la clasele a 8-a și a 12-a?
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
7 iunie 2023, 14:17 / actualizat: 12 iunie 2023, 11:42
Greva din învățământ continuă iar întrebarea zilei rămâne – ce se întâmplă cu examanele naționale, la clasele a 8-a și a 12-a?
Ministrul Educației, Ligia Deca, afirmă că, pentru moment, calendarul examenelor finale rămâne neschimbat în timp ce reprezentanții sindicatelor spun că sunt hotărâți să nu renunțe dacă oferta guvernanților nu este acceptată de protestatari.
Nemulțumirile de natură salarială și subfinanțarea sistemului de învățământ stau la baza conflictului. De ce este importantă finanțarea corectă a Educației, a aflat Dan Moșoiu de la filosoful Ciprian Mihali, profesor în cadrul UBB:
Dan Moșoiu: Domnule profesor, de ce trebuie finanțată educația? De ce trebuie finanțat învățământul? De ce trebuie plătiți profesorii bine?
Educația trebuie finanțată pentru că educația pune toate cărămizile necesare construirii unei societăți care e capabilă să reziste tuturor problemelor care pot să survină astăzi. Fără educație, o societate se prăbușește, fără școală, practic nu ajungem nicăieri. Economia românească s-a construit în ultimii ani, atât cât s-a construit, pe forța de muncă ieftină, pe capacitatea noastră de a exporta foarte multă forță de muncă ieftină și, într-o anume măsură, pe exploatarea internă a forței de muncă ce a rămas aici și care a fost și ea ieftină, de la domeniul IT-ului până la muncitorii simpli. Între timp, noi suntem un stat european, suntem un stat care are pretenții totuși de comparație cu celelalte state europene, iar într-o economie europeană e firesc ca costul vieții să fie mai ridicat. Da, unele dintre prețurile din orașele românești sunt echivalente sau chiar mai mari cu multe din prețurile din orașele occidentale. Știm cu toții, călătorind în Italia sau în Spania, că uneori mâncăm mai ieftin acolo decât mâncăm la Cluj sau la București. Și prin urmare, astăzi, practic nu mai putem să ne bazăm creșterea economică pe plata scăzută, pe plata redusă a unei forțe de muncă ieftină. Astăzi, practic toată forța de muncă trebuie plătită corect, trebuie plătită la un nivel superior, pentru că altfel nu putem vorbi de creștere economică. Și dați-mi voie să revin doar o clipă la educație. Societatea aceasta de cel puțin 20 de ani, societățile care merg cu adevărat înainte sunt societăți ale cunoașterii. Sunt societăți în care învățarea nu doar că este permanentă, nu doar că trebuie să se însoțească formarea cuiva în cei 12-13 ani de școală, ci trebuie să se întindă pe toată durata vieții. Și ea se face în prima parte a ei, în cea mai importantă parte a ei – în școală. O școală subfinanțată este garanția înapoierii unei societăți. Societatea cunoașterii pe asta se bazează. Noi suntem bombardați de pretutindeni de informație și de cunoaștere, dar în același timp suntem bombardați de dezinformare și de manipulări. Și dacă școala nu ne învață cum să le deosebim și cum să facem din cunoașterea, din bagajul uriaș al cunoașterii, din istoria omenirii să facem ceva folositor, noi vom rămâne în continuare la coada Europei și ne vom târâi încă așa multă vreme de acum înainte. Deci, practic, orice evoluție, orice mers înainte al societății românești de acum înainte depinde de calitatea învățării, a învățării în școală și a învățării de după. (Ciprian Mihali, profesor în cadrul UBB)
Dan Moșoiu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.