Beneficiile consumului de oleaginoase
Acestea sunt câteva dintre concluziile unui nou studiu realizat de Institutul de Cercetare în Sănătate „Pere Virgili” și Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona.
Articol editat de cristina.rusu, 13 iunie 2023, 12:00 / actualizat: 14 iunie 2023, 14:11
Cu toate că au existat şi înainte studii cu privire la beneficiile nucilor asupra sănătății umane, acest studiu este fără precedent, deoarece are în vedere pentru prima dată efectul nucilor asupra adolescenților.
La studiu, au participat 700 de elevi cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani.
Echipa de cercetare a stabilit că adolescenții care au mâncat nuci timp de cel puțin 100 de zile (nu neapărat în zile consecutive) și-au îmbunătăţit capacitatea de concentrare și inteligența, iar copiii cu simptome de hiperactivitate și-au îmbunătățit semnificativ comportamentul la clasă.
Nucile sunt bogate în acid gras alfa-linolenic, un tip de omega 3 care joacă un rol important în dezvoltarea creierului, mai ales în această etapă a vieții unei persoane, au concluzionat oamenii de știință. Consumul de nuci poate fi cheia pentru o mai bună sănătate mintală și la persoanele mai în vârstă și poate chiar încetini îmbătrânirea celulară, arată alte studii.
Nucile sunt bogate în nutrienți, ne oferă fibre, proteine, vitamine, minerale și alți micronutrienți care pot ajuta la reducerea riscului de boli de sânge şi cardiace.
În același timp, totuși, persoanele cu alergii la nuci ar trebui să fie deosebit de atente atunci când le adaugă în meniul lor zilnic:
1. Arahidele reprezintă 2/3 din consumul mondial de nuci. De fapt, arahida nu este o nucă, ci o leguminoasă.
2. Fisticul capătă o culoare verde din același pigment care colorează spanacul și varza.
3. Nucile de pin au această denumire deoarece se găsesc în conuri.
4. Nucile de macadamia au cea mai puternică coajă dintre toate nucile. Nu pot fi culese din copac, ci se adună doar când cad pe pământ.
5. Nucile caju sunt din aceeași familie de plante ca iedera otrăvitoare. Coaja de caju conține substanțe toxice și poate fi periculoasă pentru oameni și nu trebuie consumată.
6. Semințele de dovleac trebuie consumate crude pentru a-și păstra grăsimile benefice.
7. Castanele sunt singurele nuci care conțin vitamina C.
8. Migdalele au nevoie de albine pentru a le poleniza şi pentru a putea crește.(www.24chasa.bg)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.