Incluziv: Ce film accesibilizat vedem la TIFF? [VIDEO]
Ilie, un fost poliţist de oraş, în vârstă de aproape 40 de ani, se mută într-un sat de graniţă din nordul României. El încearcă să-şi găsească liniştea şi rostul, visând să aibă o livadă proprie, şi îşi umple timpul gestionând conflicte minore la barul local, ignorând în mare parte faptele îndoielnice ale primarului, precum şi alte lucruri dubioase ce se întâmplă în sat. Însă, atunci când o crimă tulbură mersul lucrurilor, Ilie vrea să devină ce nu a fost niciodată: justiţiarul care arestează toţi vinovaţii. Proiecţia specială este prezentată de Marian Pădure, reprezentant al fundaţiei Cartea călătoare, singura organizaţie din România care se ocupă de adaptarea filmelor pentru nevăzători:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 iunie 2023, 13:43
„Ce înseamnă un film accesibilizat? Înseamnă că în coloana sonoră sunt inserate descrieri ale peisajelor, ale personajelor, ale lucrurilor care nu pot fi deduse din sunetul original al filmului. Descrierea audio nu se aude în sală, ci în nişte căşti pe care le primesc doar nevăzătorii, ca să nu-i încurce pe cei care vor să vadă filmul în mod obişnuit. Adaptarea este un proces destul de lung şi de laborios: lucrul la acest film a început acum o lună şi jumătate, iar noi l-am primit spre testare cu câteva zile în urmă”, Marian Pădure.
Nevăzătorii care doresc să participe fără însoţitor la proiecţia de film accesibilizat vor fi ajutaţi la faţa locului de voluntari ai Biroului Studenţilor cu Dizabilităţi din cadrul UBB. Costul biletului pentru persoanele cu deficienţe de vedere este de 10 lei.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.