Prima pagină » Știri » Politic » Premierul desemnat Marcel Ciolacu merge în Parlament pentru a obţine votul de învestitură (UPDATE)
Premierul desemnat Marcel Ciolacu merge în Parlament pentru a obţine votul de învestitură (UPDATE)
Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu/Foto: Agerpres
UPDATE, ora 15:45
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat cererea de acordare a încrederii pentru programul şi lista Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu.
Articol editat de Andreea Leonid,
15 iunie 2023, 11:51 / actualizat: 15 iunie 2023, 15:59
UPDATE, ora 15:45
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat cererea de acordare a încrederii pentru programul şi lista Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu.
S-au înregistrat 290 de voturi ‘pentru’ şi 95 ‘împotrivă’. Niciun vot nu a fost anulat.
Votul a fost secret cu bile, iar pentru învestirea Guvernului era nevoie de cel puţin 233 de voturi ‘pentru’.
Peste 1,2 milioane de români, ieşiţi din starea de deprivare materială severă, o inflaţie cu o singură cifră şi un salariu minim net de 500 de euro pentru orice angajat cu normă întreagă – sunt câteva dintre ţintele programului de guvernare pentru următorul an şi jumătate cu care premierul desemnat Marcel Ciolacu merge joi, 15 iunie, în Parlament pentru a obţine votul de învestitură. Vă prezentăm o sinteză a documentului:
Potrivit programului, la 1 ianuarie 2025 salariul mediu net în România ar urma să depăşească 1.000 de euro, iar beneficiari vor fi un milion şi jumătate de oameni. Măsurile dedicate sistemului educaţional prevăd crearea programului naţional pentru construirea în fiecare zonă metropolitană a unui spaţiu care să deservească învăţământul primar şi gimnazial. Combaterea abandonului şcolar se va realiza inclusiv prin acordarea de vouchere pentru copiii defavorizaţi şi plata unor activităţi în afara orelor de curs.
În plan economic, programul mai estimează o inflaţie care să coboare la 8% în primele şase luni de guvernare, în paralel cu acordarea de stimuli pentru populație și economie, sprijin pentru 100.000 de companii, care să ajungă la 10% din PIB, precum și dublarea investițiilor publice la un nivel record de 126 de miliarde de lei, un avans de 30% al proiectelor de infrastructură, în speță fiind 16 tronsoane de drum expres sau autostradă aflate în diferite faze de execuție. Documentul mai prognozează finalizarea lucrărilor pentru cel puțin 50% din totalul investițiilor în infrastructura feroviară, respectiv nouă tronsoane.
Nu în ultimul rând, agricultura va beneficia de 15,8 miliarde de euro prin lansarea Planului național strategic 2023-2027, cu noi măsuri de sprijin pentru fermieri. Programul de guvernare precizează și sursele de finanțare, acestea vor fi asigurate din fondurile naționale și din cele europene, inclusiv din cele accesibile prin PNRR.
Roman Muşat (RRA)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.