Radio Cluj… la modă: designerul lunii: Ossie Clark (I)
Vorbim despre anii 60 și 70 din moda secolului trecut, vorbim despre acei swinging sixties londonezi cu tot ce au însemnat ei atât pentru cultura urbană, dar mai cu seamă pentru modă.
Ossie Clark face parte din grupul unor alți designeri britanici renumiți în acea perioadă cum a fost Zandra Rhodes, Bill Gibb sau Thea Porter– toți împărtâșind gustul comun pentru dorința de a crea haine frumoase. În contrast evident cu liniile geometrice specifice tendinței space age, predominantă în decada anilor 60 și minijupei patentată de Mary Quant, aceștia au propus către sfârșitul perioadei și începutul anilor 70, variante lungi și fluide, cu printuri spectaculoase, adesea cu influențe majore din cultura Orientului apropiat, într-un spirit exotic ce anima atunci muzica, artele dar și subcultura hippie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 iunie 2023, 06:00 / actualizat: 15 iunie 2023, 12:49
Valorile pozitive promovate ce se opuneau cu îndîrjire mișcărilor de stradă, represiunilor violente ale acestora, războiului din Vietnam și, în general tuturor cutremurelor sociale cu impact negativ asupra mentalului colectiv, și-au găsit traducerea perfectă în crezurile artistice ale acestor designeri și creatori care au lăsat o amprentă luminoasă și dezirabilă prin creațiile lor, adesea evanescente, dacă vorbim de Ossie Clark- frumoase prin materialitate și cromatică, ce conturau imaginea unei femei romantice, superbe, parcă picată dintr-o feerie a unui alt univers existențial.
Acesta era contextul în care a evoluat Ossie Clark, supranumit The King of The King’s Road, un alt copil teribil al modei londoneze, care, din nefericire a avut un sfârșit tragic, urmare a unei vieți, cel mai adesea haotică și plină de iubiri ilicite, droguri și bisexualitate- un contrast uriaș între creațiile sale și modul de a fi în lume, un paradox propriu multora dintre creatorii ce par a nu-și găsi locul în lumea reală, ci doar în acela al creației.
Nu am putea vorbi despre succesul său ca și creator desprins de cel al imprimeurilor minunate create de partenera sa Celia Birtwell, colaboratoare și soție mai apoi, pe care a cunoscut-o în timpul anilor de studiu la Regional College of Art din Londra.
De altfel, un tablou celebru creat de artistul David Hockney, prieten cu Ossie Clark din vremea tinereții lor, îi portretizează pe cei doi soți în atmosfera specifică lucrărilor sale, ușor stranie și rece.
Teoreticienii avizați ai modei susțin că succesul lui Ossie Clark în modă nu ar fi existat fără aportul printurilor create de Celia dar și că printurile Celiei nu ar fi însemnat nimic fără linia și tăietura lui Ossie- un duo ce a părut indestructibil până la momentul când Celia a cerut divorțul.
Raymond Ossie Clark s-a născut în data de 9 iunie 1942 în Oswaldtwistle, un orășel din Lancashire, după acest oraș căpătându-și porecla de Ossie.
Se pare că micul Ossie era extrem de priceput de mic și foarte creativ. Mărturiile spun că la vârsta de zece ani deja, pe lângă clasicul clișeu al creării de haine pentru păpuși specific oricărui mare designer- acesta crea costume de baie pentru vecinele sale.
Profesorul său de desen din școala gimnazială i-a intuit acest talent și i-a oferit numere consistente din colecțiile sale de Harper s Bazaar și Vogue– un moment esențial pentru cristalizarea a ceea ce avea să devină vocația sa.
La vârsta de 13 ani studia arhitectura la școală, fapt determinant pentru evoluția sa ulterioară, deoarece prin intermediul acesteia s-a putut familiariza timpuriu cu tot ce înseamnă construcția, fundamentul, proporțiile și volumetria- noțiuni esențiale pe care le-a folosit ulterior în creația de modă.
La 16 ani îl găsim pe Ossie studiind la Regional College of Art din Manchester, locul unde a cunoscut-o atât pe Celia Birtwell cât și pe David Hockney.
Pe săptămâna viitoare!
Călina Langa, fashion designer
Pozele sunt fotocopii după:
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.