Un alt îngeraș din Oradea a salvat viețile a trei copilași
Un tragic accident rutier, petrecut duminică, 11 iunie 2023, a făcut ca un băiețel de numai 4 anișori să devină înger salvator de vieți la o vârstă atât de fragedă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 iunie 2023, 13:31
Familia, sfâșiată de durere, a găsit puterea de a dărui altor părinți bucuria să-și vadă copiii trăind. Părinții copilașului au fost de acord ca acestuia să-i fie prelevate ficatul, rinichii și corneea.
Prelevarea s-a făcut în noaptea de 14 spre 15 iunie și a durat cinci ore (de la ora 2 până la ora 7).
Misiunea delicată de a fi alături de familie în acest moment deosebit de greu a fost iniţial pe umerii echipei ATI – dr. Simona Mîrț, medic primar ATI, dr. Pataki Ștefan, medic primar ATI, dr. Florian Tudorel Sabău, medic primar ATI, dr. Larisa Vărăsteanu, medic rezident ATI, dr. Sorin Haidu – medic oftalmolog, as. Szabo Emese, as. Gergely Otto, as. Andreea Nan și as.-șef ATI Petru Cotrău, alături de coordonatorul de transplant pe Bihor dr. Carmen Pantiș.
Efortul lor a fost preluat apoi de echipele de prelevare. Împreună au format o echipă care a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar resorturile speranţei să fie repornite. Ficatul a fost prelevat de echipa Institutului Clinic Fundeni din București, condusă de dr. Vasile Lungu.
Echipa chirurgicală a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal – Cluj-Napoca – dr. Dan Pop și dr. Cătălin Popa, a realizat intervenţia de prelevare a rinichilor.
Datorită acestui îngeraș, trei copii aflați în suferință au primit șansa la viață. Potrivit dr. Carmen Pantiș toate intervențiile de transplant au fost realizate cu succes, evoluția pacienților fiind bună.
S-au transplantat rinichii la doi copii (băieți) de 11 și de 17 ani la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal – Cluj-Napoca. La București, la Spitalul «Grigore Alexandrescu», o fetiță de 12 ani a fost transplantată și are o evoluție foarte bună. Mulțumim familiei zdrobite de durere pentru gestul ei de a salva trei copilași. Mulțumim tuturor echipelor medicale implicate pentru profesionalism. Transmitem din suflet sincere condoleanțe familiei și ne înclinăm cu profund respect și recunoștință în fața deciziei de a salva alte vieți, a declarat dr. Carmen Pantiș.
Aceasta este a doua prelevare pediatrică în Oradea, după ce, în urmă cu o săptămână, familia unui copilaș de 7 ani, intrat în moarte cerebrală după rănile suferite într-un accident la Săldăbagiu de Munte, a decis să salveze viața a trei persoane.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.