A fost laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1998. Lucrările sale sunt privite adesea ca alegorii, în care prezintă evenimente istorice dintr-o perspectivă subversivă. Ne amintim astăzi de scriitorul portughez José Saramago.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
17 iunie 2023, 00:00 / actualizat: 18 iunie 2023, 9:08
A fost laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1998. Lucrările sale sunt privite adesea ca alegorii, în care prezintă evenimente istorice dintr-o perspectivă subversivă. Ne amintim astăzi de scriitorul portughez José Saramago.
Numele său ar fi trebuit să fie doar José de Sousa. Saramago, care în portugheză înseamnă ridiche sălbatică, era o poreclă a familiei care a fost inclusă accidental în certificatul său de naştere. A studiat la o şcoală tehnică şi a lucrat ca mecanic timp de 2 ani. În această perioadă şi-a cultivat gustul pentru lectură, fiind un client al bibliotecilor publice. Şi-a publicat primul roman în 1947, dar apoi a abandonat scrisul pentru aproape 2 decenii, considerând că nu are nimic ce ar merita să fie spus. Era trecut deja de 60 de ani când a dobândit recunoaşterea internaţională.
Scriitorul american John Updike a descris stilul lui Saramago ca fiind „relaxat, dezarmant de direct, care dovedeşte un interes pentru viaţa cotidiană, caracterizat de respect pentru viaţă şi plin de spirit critic. Proza sa nu este străină de speculaţii filosofice și psihologice, dar are şi o doză de înţelepciune populară nepretenţioasă.” Pe Saramago îl recunoaştem imediat după frazele lungi, deseori cuprinzând o pagină întreagă, cu reguli de punctuaţie proprii, cu propoziţii scurte, ritmice, aproape ca într-o poezie.
Întrebat cât de mult scrie într-o zi, Saramago a răspuns: „Scriu 2 pagini. Apoi citesc, citesc şi citesc”. În 1992, la cererea guvernului portughez, volumul Evanghelia după Iisus Hristos al lui José Saramago a fost îndepărtat de pe lista nominalizărilor pentru premiul Aristeion, fiind considerat ofensiv din punct de vedere religios. Dezamăgit de această cenzură politică, scriitorul a plecat în exil, trăind până la sfârşitul vieţii pe insula spaniolă Lanzarote. În limba română au fost traduse până acum 18 romane de José Saramago.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.