S-au redeschis circulației Transalpina și Transfăgărășanul
Această porțiune de drum, care cuprinde atât tunelul de la lacul Bâlea, cât și celebrele serpentine din partea nordică a Munților Făgăraș, e deschisă între patru și cinci luni pe an, în funcție de stratul de zăpadă care se așează în zona montană înalta. Compania de Drumuri are un program de lucrări prin care să extindă perioada de timp în care să se circule pe această porțiune de drum, dar investiția e, deoamdata, doar în fază de proiect.
Articol editat de cristina.rusu, 21 iunie 2023, 12:57
Administratorii drumului anunță că Transfăgărășanul poate fi oricând închis, dacă condițiile meteo sunt nefavorabile sau dacă au loc căderi de pietre.
În același timp, jandarmii montani avertizează că șoseaua este tot mai frecventată de urși și le recomandă turiștilor să nu interacționeze și, mai ales, să nu hrănească animalele, nici măcar din mașină.
Și Transalpina, drumul care ajunge la cea mai mare altitudine din România, este oficial redeschisă. Aici, din cauza zăpezii care persistă până în lunile iunie, iulie, se circulă doar vara pe porțiunea cuprinsă între Obârșia Lotrului din Vâlcea și stațiunea gorjeană Râncă.
Oficial, Transalpina are o lungime de 135 de kilometri și e cuprinsă între Sebeș și Novaci. Partea ei spectaculoasă începe în zona localității Obârșia Lotrului, unde se poate ajunge din mai multe direcții. Traseul clasic, dinspre Sebeș, este și cel mai lung, dar are avantajul că trece pe lângă lacul Oașa. O altă variantă spre Transalpina e din județul Sibiu, pe la Săliște sau Miercurea Sibiului, apoi mai departe prin Jina și de asemenea, pe lângă Oașa.
Un al treilea traseu începe pe Valea Oltului, în zona localității Brezoi, trece prin Mălaia, apoi pe la lacul Vidra și stațiunea Voineasa.
Cel mai scurt acces spre Obârșia Lotrului este însă din Petroșani, pe o șosea de numai 30 de kilometri.
Transalpina, numită și Drumul Regelui, traversează Munții Parâng de la Nord la Sud și ajunge la cea mai mare înălțime în Pasul Urdele unde atinge o altitudine de 2145 de metri.
Spre deosebire de Transfăgărășan, Transalpina are o porțiune de creastă și de aceea oferă o perspectivă mult mai frumoasă asupra munților din jur. De asemenea, din zona Pasului Urdele se pot face și drumeții montane, fie spre lacul glaciar Gălcescu, fie spre Parângul Mare, 2519 metri, care este cel mai înalt vârf montan aflat în afara Munților Făgăraș.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.