Prima pagină » Cultural » Astăzi sărbătorim Sânzienele, misterioasele zâne ale mijlocului de vară
Astăzi sărbătorim Sânzienele, misterioasele zâne ale mijlocului de vară
Foto: Xinhua/Cristian Cristel
Se prind în horă în păduri şi pe câmpii, dansul lor lăsând în urmă parfumul florilor şi rodul holdelor. Sunt însă răzbunătoare şi capricioase: magia lor îi plesneşte ca biciul pe cei care nu le cinstesc şi… pe bărbaţii care umblă haihui!
Articol editat de Carmen Sas,
24 iunie 2023, 06:00 / actualizat: 24 iunie 2023, 8:47
Se prind în horă în păduri şi pe câmpii, dansul lor lăsând în urmă parfumul florilor şi rodul holdelor. Sunt însă răzbunătoare şi capricioase: magia lor îi plesneşte ca biciul pe cei care nu le cinstesc şi… pe bărbaţii care umblă haihui!
Astăzi sărbătorim Sânzienele, misterioasele zâne ale mijlocului de vară.
Spre deosebire de iele, Sânzienele sunt în esenţă binevoitoare. Ele stau sub semnul soarelui, iar puterea lor este cea a verii: învârt rodul holdelor, aduc măritişul fetelor şi conferă eficienţă ierburilor de leac. Sunt iubitoare de dreptate, iar pe cei care jură strâmb şi fac rău îi prind din urmă cu pedepse îngrozitoare.
Chiar dacă nu sunt la fel de rele ca ielele, o putere atât de mare ca a lor trebuie să fie tratată cu respect. Oamenii se ţin astăzi departe de câmpuri pentru a nu le supăra şi îşi împodobesc casele cu florile ce le reprezintă, ştiut fiind că Sânzienele deranjate pot face ca recolta să fie stricată de grindină sau pustiită de secetă.
Sărbătoarea Sânzienelor are în centru puterea feminină. Femeile se scaldă astăzi în râuri şi se spală pe faţă cu rouă pentru a rămâne curate şi sănătoase, purificate de boli şi de probleme. Bineînţeles, şi cele care nu le cinstesc au parte de răzbunarea Sânzienelor, dar bărbaţii neglijenţi sunt într-un pericol mult mai mare. În fond, Sânzienele sunt surori cu ielele pădurilor, care prin dans şi cântec sucesc mintea masculină.
Legenda, atestată şi în alte ţări europene, spune că bărbaţii surprinşi în locurile singuratice unde aceste fiinţe misterioase dansează rămân fermecaţi pentru veşnicie: fie că îşi pierd graiul, fie că vor rămâne captivi în pădure pentru o sută de ani.
Să nu ne necăjim dacă plouă astăzi, ploaia de Sânziene aduce belşug de bucate şi de vin. În unele zone ale ţării, pentru a celebra roadele pe care vara le-a adus deja, oamenii îşi dăruiesc unii altora cireşe, mere, castraveţi verzi şi pui de găină.
Nu ne place să ne gândim deja la sezonul rece, natura o face totuşi. Se spune că de azi păsările încep să se pregătească pentru toamnă: cucul, care a început să cânte de Buna Vestire, astăzi se îneacă cu orz şi-şi pierde glasul. Un cuc care cântă după Sânziene prevesteşte vremuri grele.
În plan religios sărbătoarea este asociată cu naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Este o zi cu cruce roşie în calendar, în care nu se merge la câmp şi nu se fac treburi casnice.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.