Filmul de weekend: ”Cel mai fericit om din lume” este, de fapt, nefericit
Este și cazul unei producții care vine din fosta Iugoslavie și care mi-a plăcut mult la această ediție de TIFF. A fost prezentat, printre altele, la festivalurile din Palm Spring, Goteborg și Veneția. Teona Strugar Mitevska s-a născut în Skopje, în fostul stat federal, actualmente Macedonia. Semnează regia și scenariul filmului ”Cel mai fericit om din lume” și are aproximativ vârsta protagoniștilor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 iunie 2023, 06:00 / actualizat: 24 iunie 2023, 8:47
Titlul este o pistă falsă, căci nu despre fericire e vorba. Chiar și începutul filmului ne poate induce în eroare. El pornește ca o poveste despre oameni singuri care își caută perechea și virează apoi înspre o poveste despre traume, cu oameni singuri care caută uitarea și iertarea.
Asja și Zoran locuiesc în Sarajevo, au puțin peste 45 de ani și se întâlnesc, alături de alți bărbați și femei, la o întâlnire aranjată de o agenție matrimonială. Cu toții speră să găsească exact ceea ce promite numele pompos al evenimentului, și anume ”atingerea dragostei”. Are loc într-un hotel și unele spații se cheamă Basel sau Zurich, cu trimitere evidentă la neutralitatea Elveției. Dar de acest aspect nu suntem conștienți de la bun început, el se va clarifica pe parcurs.
Cunoașterea partenerilor începe cu întrebări simple, de acomodare și tatonare: care e culoarea ta preferată, cu ce personalitate ți-ar plăcea să te întâlnești sau care e momentul preferat al zilei. Apoi fiecare trebuie să se autocaracterizeze. Asja e mulțumită de munca ei, călătorește mult și a venit la agenția matrimonială la îndemnul mamei sale. Lui Zoran îi place Kurt Cobain și mărturisește că s-a gândit de câteva ori la sinucidere. Apoi vin întrebările mai grele: te-ai culca cu cineva de același sex, ai accepta să te căsătorești cu cineva de altă religie decât a ta? Într-un loc precum fosta Iugoslavie, unde amestecul de etnii și religii a generat un conflict armat devastator, încet încet în poveste se insinuează adevărata miză a filmului: ”Cel mai fericit om din lume” ne aduce aminte, după 30 de ani de la evenimentele sângeroase, de traumele pe care le lasă războaiele în viețile oamenilor.
Asja spune că toți membrii familiei ei au fost răniți, că nu mai suportă zgomotele puternice pentru că îi aduc aminte de război și că se gândește în fiecare zi la experiența prin care a trecut. De altfel, toate personajele din film – sârbi, croați sau musulmani, au povești similare. Cu o excepție majoră: Asja a fost victimă directă a războiului și a fost în comă câteva zile, fiind împușcată în 1 ianuarie 1993, Zoran e agresorul, cel care a ținut arma în mână și a rănit-o pe Asja; el își justifică fapta prin prisma ordinului primit: a fost mobilizat cu forța în armata sârbă și obligat să tragă împotriva propriilor săi concitadini.
Orice război din lumea asta este un act irațional, iar ”Cel mai fericit om din lume” reușește să pună câteva întrebări esențiale în legătură cu măcelul din fosta Iugoslavie. E un film care pune spectatorul pe gânduri și deschide, inevitabil, o meditație despre conflictul aflat la doi pași de noi, în Ucraina.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.