Financiaria: Marea cuponiadă sau cum poți afla dacă acțiunile tale mai au valoare
Ca parte a procesului masiv de privatizare început în 1991, milioane de români au devenit, peste noapte, acționari în fostele companii ale statului care au intrat în proprietate privată. “Cupoanele de privatizare” au fost distribuite gratuit și transformate, în anii următori, în acțiuni la diferite societăți comerciale. Potrivit Depozitarului Central, peste 8 milioane de români figurează astăzi ca titulari de acțiuni pe care însă nu le-au revendicat niciodată.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 iunie 2023, 13:31 / actualizat: 22 martie 2024, 14:05
Dacă vrei să afli ce acțiuni deții în urma “Marii cuponiade”, ai de urmat câțiva pași simpli. Ce trebuie să știi este că Depozitarul Central este instituția din România responsabilă de înregistrarea tuturor acțiunilor emise de societățile pe acțiuni. Pentru a vedea ce acțiuni figurează pe numele tău, trebuie să obții de la Depozitarul Central sumarul pozițiilor de cont, pe baza:
• unei cereri care se poate descărca online,
• a copiei de buletin și
• după plata unei taxe de 23 lei.
Poți depune documentele completate la sediul Depozitarului Central sau, dacă îți e mai ușor, poți trimite documentele prin Poștă, cu scrisoare recomandată, la adresa: Depozitarul Central, Bulevardul Carol I nr 34 – 36, sector 2, etaj 8, cod poștal 020922, București.
Un alt document important pe care îl poți obține este extrasul de cont, document care reprezintă dovada dreptului de proprietate asupra acțiunilor sau altor instrumente financiare, la o anumită dată. Pentru obținerea extrasului de cont, e nevoie să completezi:
• cerere de eliberare a extrasului,
• să prezinți o copie după cartea de identitate și
• să achiți o taxă de eliberare a acestuia, în valoare de 7.5 lei.
În cazul în care titularul de cont a decedat, titlurile de proprietate asupra acțiunilor pot fi include în masa succesorală, respective moștenite de către urmași. Tot ce trebuie să facă moștenitorii este să se adreseze unui notar public, orice notar având posibilitatea să obțină sumarul de cont din care poți afla cu ușurință ce acțiuni poți moșteni. Potrivit Depozitarului Central, moștenitorii pot obține extrase sau sumare de cont în vederea clarificării masei succesorale prin
• depunerea unei cereri de eliberare a extrasului/sumarului de cont,
• a certificatului de deces,
• a unei copii a actului de identitate al potențialului moștenitor și
• plata unui taxe.
Cu o procedură destul de simplă și într-un timp relativ scurt ( maxim 30 de zile calendaristice ) poți afla dacă ai acțiuni pe care fie le-ai primit în anii 90, fie le-ai moștenit de la părinți sau bunici. Șansele de a fi deja acționar fără să știi sunt destul de mari iar dacă ești norocos și compania la care ai acțiuni plătește sau a plătit dividende, s-ar putea să ai o sumă de bani care ți se cuvine și pe care o poți transfera direct în buzunarul tău.
Discutăm mai multe despre cum poți afla informații despre acțiunile tale pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro.
Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit!
Flavian-Cătălin Pah, consilier de investiții
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.