OMS: Aspartamul ”posibil cancerigen uman”?
Aspartamul a ajuns sub lentila Agenției OMS specializată în cercetarea cancerului
Articol editat de cristina.rusu, 3 iulie 2023, 08:59
Articol editat de cristina.rusu, 3 iulie 2023, 08:59
Aspartamul este unul dintre cei mai populari indulcitori de pe piaţă. Este o dipeptidă artificială compusă din doi aminoacizi comuni: acid aspartic și fenilalanină.
În curând însă, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), agenția OMS specializată în cercetarea cancerului, ar putea clasifica îndulcitorul pe bază de aspartam drept ”posibil cancerigen uman”. Chiar dacă despre posibilele daune cauzate de îndulcitori se vorbeşte de ani de zile, în realitate, până acum au fost folosiţi aproape mai mult decât zahărul. În Coca Cola zero, de exemplu.
Foarte probabil ştirea va deveni oficială pe 14 iulie, când va fi disponibilă monografia IARC dedicată aspartamului, iar evaluarea va fi publicată în jurnalul Lancet Oncology.
Efectele secundare ale aspartamului sunt studiate de ani de zile, însă până în prezent nu există nicio certitudine cu privire la presupusa carcinogenitate a aspartamului, care continuă să fie considerat un îndulcitor sigur de către organismul american și mondial responsabil cu reglementarea produselor alimentare și farmaceutice și de către EFSA ( Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară).
Îndulcitorul este prezent în numeroase produse, de la băuturi la alimente industriale, până la unele medicamente. O evaluare inițială efectuată la începutul anilor 1980 a confirmat siguranța acestuia prin definirea unei dozei maxime de 40 mg pe zi pe kilogram de greutate corporală.
Numai că după mai bine de 40 de ani, astăzi soseşte noua evaluare a IARC pentru a decide asupra capacității substanței de a promova dezvoltarea tumorilor.
Grupul de lucru s-a reunit în perioada 6-13 iunie, în timp ce în aceste zile (27 iunie-6 iulie 2023) este în desfășurare reuniunea unui alt grup de lucru OMS-FAO, care va trebui să decidă care este doza sigură a substanței.
Cele două evaluări sunt complementare, spune IARC. De aceea rezultatul evaluărilor va fi pus la dispoziția publicului împreună.
Sistemul de clasificare al agenției OMS are patru categorii: grupa 1 este destinată substanțelor pentru care există dovezi suficiente de carcinogenitate; urmează apoi substanțele incluse în grupele 2A (probabil cancerigene) și 2B (posibil cancerigene), care sunt considerate potențial capabile de a promova dezvoltarea tumorilor, în timp ce ultimul grup este rezervat substanțelor pentru care nu sunt disponibile dovezi de carcinogenitate.
Potrivit celor anticipate de Reuters, aspartamul ar fi fost inclus în categoria posibili cancerigeni, în care sunt prezente în prezent 322 de substanțe.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.