Aeroportul Avram Iancu din Cluj va ieși din ceață
Aflat într-o zonă joasă, în imediată apropiere a Someșului Mic, aeroportul se confruntă frecvent cu ceața, fenomen care, de toamna până primăvara, pune mari probleme piloților. În fiecare an, din cauza vizibilității reduse, zeci de curse aeriene sunt întârziate la decolare sau deviate pe alte aeroporturi, la aterizare.
Articol editat de cristina.rusu, 11 iulie 2023, 11:55
Directorul aeroportului, David Ciceo, asigură că există un proiect de dotare cu sisteme performanțe de navigație, care să permită decolarea și aterizarea și pe timp de ceață:
În momentul actual, din punct de vedere al vizibilității, aeronavele pot ateriza la categoria a doua, care înseamnă 300 de metri vizibilitate orizontală la aterizare. Avem un proiect, sperăm că vom reuși să îmbunătățim sistemele de navigație, pentru creșterea la categoria a treia, care înseamnă 150 de metri vizibilitate orizontală. (David Ciceo)
Sistemul de navigație ILS 3 trebuia să devină funcțional încă din această toamnă, însă la licitația organizată de Aeroportul Avram Iancu nu a putut fi stabilit un câștigător.
Directorul David Ciceo precizează că selecția de oferte a fost reluată și speră că în toamna anului 2024 problemele cauzate de ceață vor fi simțitor reduse:
Acest proiect presupune îmbunătățirea unor echipamente care țin de balizaj, instrumente landing system de radionavigație. Este un proiect complex, dar sperăm să îl putem realiza. Noi am reluat licitația, sistemul ar putea fi operațional în vara anului viitor. (David Ciceo)
În acest an, conducerea Aeroportului Internațional Avram Iancu estimează că va fi, pentru prima dată, depășit numărul de trei milioane de pasageri, pe fondul înmulțirii curselor și a rutelor operate de la Cluj-Napoca. În aceste condiții, întârzierile, inclusiv cele cauzate de condițiile meteo, vor crea probleme mai mari atât companiilor aeriene cât și pasagerilor, motiv pentru careun sistem de navigație mai performant devine o necesitate.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.