Ascultă Radio România Cluj Live

Un orădean de 10 la BAC a terminat șef de promoție la Cluj-Napoca [AUDIO]

Andrei Mălan

Orădenii și profesorii de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” se pot mândri cu Andrei Mălan. În urmă cu trei ani, tânărul a obținut nota maximă la BAC, iar în acest an a absolvit ca șef de promoție la Informatica Economică din cadrul Facultății de Științe Economice a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Un orădean de 10 la BAC a terminat șef de promoție la Cluj-Napoca [AUDIO]
Foto: Andrei Mălan

Articol editat de cristina.rusu, 12 iulie 2023, 11:22

Orădenii și profesorii de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” se pot mândri cu Andrei Mălan. În urmă cu trei ani, tânărul a obținut nota maximă la BAC, iar în acest an a absolvit ca șef de promoție la Informatica Economică din cadrul Facultății de Științe Economice a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Munca asiduă și un management bun al timpului dedicat studiului și chestiunilor personale sunt cheia succesului, în viziunea orădeanului Andrei Mălan:

Este important să-ți descoperi potențialul și să muncești astfel încât să găsești metode pentru a-l dezvolta. Am depus multă muncă pentru a ajunge sus. În plus, mereu m-a urmărit îndemnul profesorului meu de matematică și totodată dirigintele meu, prof. Augustin Stan: «Andrei, dacă ai terminat clasa a XII-a și examenul de Bacalaureat cu media 10, atunci să închei și facultatea ca șef de promoție». A fost o glumă pe care am luat-o în serios. Mi-am zis: «De ce nu?», își amintește Andrei.

Încă din primul an de facultate, tânărul orădean și-a stabilit un program prin care să progreseze, fără a se forța însă mai mult decât poate.

Mi-am stabilit așteptări rezonabile, iar apoi am găsit calea pentru a mă dezvolta, a mai dezvăluit Andrei.

Munca, perseverența, constanța și determinarea au fost ingredientele succesului lui Andrei Mălan:

Crina Dobocan: Ești șef de promoție la Informatică Economică la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Ce înseamnă pentru tine acest lucru și cât de greu a fost să obții acest titlul?

Andrei Mălan: Este o încununare a unui efort foarte susținut și foarte greu. M-am bucurat, evident, pentru că am muncit foarte mult pentru acest lucru, m-am stresat, m-am consumat, am investit foarte mult timp. Dar până la urmă, cumva, simt că s-au încununat toate eforturile și toată munca mea a fost răsplătită și recunoscută.

C.D.: Facem acum un arc peste timp și realizăm că, în urmă cu trei ani, ai fost unul dintre cei cinci elevi care au obținut media 10 la BAC la absolvirea de atunci a liceului. Ce a însemnat atunci acel rezultat? Te-a ajutat la facultate?

A.M.: A însemnat și acela foarte mult. Eram ceva mai tânăr și, și atunci, a fost o confirmare a faptului că am muncit constant, foarte mult – cum spuneam acum trei ani. A fost și atunci un lucru excepțional pentru mine, știam că se obține foarte greu zecele, nota perfectă, mai ales la Limba și Literatura Română. Cum am spus și atunci, susțin și acum, acel 10 a fost cumva o dovadă a faptului că nu am îngrășat porcul în Ajun, ci am muncit constant și că am fost serios în pregătire. Ulterior, cu acea notă am putut să mă înscriu unde am vrut, cu mici excepții. După aceea, m-a ajutat, în sensul că știam că pot. Și de câte ori simțeam că e mai greu, că vin momente mai grele și în timpul facultății, mă întorceam la acel rezultat și îmi spuneam: „ok, dacă am reușit atunci, pot și în continuare”. Și până la urmă, s-a întâmplat și acest lucru cu șefia de promoție care, din nou, confirmă faptul că pot și că am muncit.

C.D.: Nu ai fost tentat să iei calea Vestului, mai ales la terminarea liceului, când foarte mulți colegi de-ai tăi au optat pentru Occident?

A.M.: Nu, nu am fost tentat. Ca orice elev, am auzit. Am și avut foarte mulți colegi care au plecat. Dar, intenția mea a fost să rămân în România, pentru că și aici sunt facultăți foarte bune, cum este cea de la Cluj.

C.D.: Cum de ai ales Clujul și nu Oradea?

A.M.: Pentru că au centru universitar mai bine dezvoltat, mai prestigios, oportunități de dezvoltare mai bune – cu tot respectul față de Oradea. Așa mi s-a părut mie. Mulți dintre colegii mei au ales să nu rămână în Oradea. Clujul pentru mine a fost o alegere firească, pentru că auzisem foarte multe lucruri, aveam și foarte mulți prieteni care au terminat la Cluj și știam că, într-adevăr, și pe timpul facultății ai multe oportunități și că întâlnești profesori foarte dedicați și foarte bine pregătiți. Pe de altă parte, curriculumul era ancorat la nivelul anilor – anul 2020 pe atunci, 2023, acum. Clujul mi s-a părut alegerea care la momentul potrivit mi s-ar fi potrivit și nu regret faptul că am ales Clujul acum trei ani. Dacă ar fi să aleg din nou, la fel aș face.

C.D.: Ce vei face în continuare?

A.M.: Mă voi înscrie la master, tot în Cluj, și îmi voi găsi un job în domeniul în care am terminat. Pe de altă parte, îmi caut oportunități de dezvoltare acolo. Nu exclud să mă reîntorc și la Oradea. Însă, focusul meu este îndreptat spre Cluj pentru că acolo oportunitățile sunt mai multe și mai diverse.

C.D.: Ce anume poate să facă un tânăr absolvent de Informatică Economică în România?

A.M.: Când am ales această specializare a fost o vorbă: „Această specializare dă cei mai buni informaticieni dintre economiști și cei mai buni economiști dintre informaticieni. Cei ce termină această specializare, se pot îndrepta fie spre zona de IT, fie spre zona de Economie. Facultatea nu te învață tot, ci îți deschide niște orizonturi, îți expune niște tehnologii, niște lucruri care, poate, te atrag și te stimulează să continui studiul, să aprofundezi studiul în cazul în care îți place. Un absolvent ca mine, poate să facă orice se pricepe. Am mulți colegi care rămân în zona de IT (cei mai mulți), dar și colegi care se îndreaptă spre zona Economică. Nu este o regulă generală, contează foarte mult ce le place și ce știu să facă. Repet, cred că la orice facultate nu te învață tot ce ai nevoie pentru un job. Ci pur și simplu îți deschide apetitul pentru o anumită zonă. Ți se expun niște lucruri, iar dacă îți plac, ți se dau niște resurse ca să poți să faci mai multe și să te dezvolți mai mult. Dar contează, foarte mult munca personală și studiul individual.

C.D.: Cât timp ai dedicate muncii și studiului individual?

A.M.: Mult, foarte mult, mai ales în anul trei – pentru că anul III a fost singurul pe care l-am parcurs integral fizic. În sensul că, a trebuit să găsesc un echilibru între facultate și proiectele de la aceasta, care nu au fost deloc ușoare și multe, și scrierea și dezvoltarea licenței și job. Toată ziua îmi era împărțită între mers la facultate, făcut proiecte, făcut teme, mers la job și în final pentru licență. A fost o perioadă foarte încărcată, foarte grea din punct de vedere al gestionării timpului. Dar cu multă voință, o bună organizare a timpului și cu perseverență am reușit să le fac pe toate.

C.D.: Care este rețeta succesului în viziunea ta?

A.M.: Munca. Este un citat pe care l-am văzut mai demult. La momentul respectiv nu l-am conștientizat, dar l-am înțeles pentru prima oară la BAC și în facultate l-am aplicat cu succes: „Secretul nu este să ai noroc, să te bazezi pe divinitate, ci să muncești”. Munca nu m-a abandonat niciodată, nu m-a dezamăgit. Și, din punctul meu de vedere, lucrul constant și exigența cu propria persoană în vederea realizării scopurilor sunt secretele succesului meu. Depinde foarte mult de fiecare persoană. Aceasta mi se aplică mie. Nici la BAC, nici acum, nu am fost cea mai talentată persoană, nu am avut cele mai multe deprinderi, dar am compensat foarte mult prin muncă, prin dedicare și prin seriozitate.

C.D.: Unde te vezi în următorii trei ani?

A.M.: Foarte bună întrebare (râde). Sigur în următorii doi ani voi face masteratul și îmi voi găsi și un job. Nu exclude niciun scenariu. Ideal ar fi să fiu într-o poziție foarte bine plătită, așa vrem toți și așa vrea toată lumea. Încă nu știu domeniul sau zona. Nu exclude nicio variantă, dar știu că voi face ceea ce-mi place.

C.D.: Vei avea propria firmă sau îți vei găsi un job la o companie în domeniu?

A.M.: Și aceasta este o întrebare bună și grea (râde din nou). Făcând și partea de Economie, am gustat oarecum și noțiunile antreprenoriale și am văzut că nu este deloc ușor. În momentul actual, mă gândesc să mă angajez într-o companie din domeniul în care am terminat. Dar, acest lucru poate să fie schimbat în timp. Nu știu încă. Dar, indiferent de scenariu, voi rămâne la fel de muncitor și la fel de perseverent în ideile și crezul meu că munca nu înșeală pe nimeni, niciodată.

C.D.: Care crezi că sunt șansele unui tânăr de a schimba sau dezvolta ceva în societatea românească de astăzi?

A.M.: Depinde cât de dedicat este ideii sale, cât de inovatoare este ideea sa și cât de mult vrea să schimbe societatea. Am văzut și cazuri pozitive și cazuri negative. Cred eu că un tânăr care are dedicare, are idei, are cunoștințe și care se înconjoară de oameni care sunt pe aceeași undă și care trag toți la aceeași căruță, reușesc să dezvolte o afacere sau un lucru care poate să aducă o schimbare benefică în societate.

C.D.: Care e mesajul tău pentru liceenii sau pentru tinerii studenți?

A.M.: În ambele cicluri vor exista greutăți. Niciunuia dintre cei care au avut niște realizări importante nu i-a fost ușor. Nimeni nu a luat totul de-a gata. Ceea ce le recomand eu este să muncească mult, să creadă în ceea ce fac și să creadă în propriile persoane.

C.D.: Mulțumesc frumos și mult succes în tot ceea ce urmează.

A.M.: Și eu vă mulțumesc și vă doresc să realizați cât mai multe materiale frumoase.


Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca