Radio Cluj…la modă: Despre UADFashion Show 2023
29 de tineri și tinere-20 la licență și 9 la master, au adus în fața spectatorilor rezultatul unor ani de studii petrecuți în cadrul acestui departament, după ore de strădanie, cercetare și muncă, coordonați impecabil de către profesorii lor- fapt perfect perceptibil în imaginile găzduite pe site.
Articol editat de cristina.rusu, 13 iulie 2023, 06:00 / actualizat: 13 iulie 2023, 11:23
Interlevel towards next level este motto-ul acestui eveniment, așa cum ne-o spune și comunicatul de presă emis de Departamentul de Modă-design vestimentar- adică un internivel care, va duce, sperăm la un alt nivel profesional al tuturor celor implicați și dedicați acestui domeniu fascinant care este și rămâne moda.
Evenimentul însuși a avut locația sa aparte de desfășurare, în parcarea internivel a mall-ului clujean, expresia metaforică perfectă a stadiului curent al acestor absolvenți, într-o atmosferă foarte cool- nu e neapărat termenul meu favorit, dar de data aceasta acoperă pe deplin ceea ce s-a petrecut acolo, într-un spirit și la un nivel congruent cu ce se întâmplă la FIT (Fashion Institute of Technology) în New York sau la alte instituții prestigioase, pepiniere pentru noile talente din lumea modei.
Colecții și viziuni interesante adunate în expuneri și concepte sofisticate, care v-ar da bătăi de cap, dacă le-aș numi, chiar și pe sărite- dau dovada unei munci de cercetare desfășurate intens și care, aparent, ar părea că nu are nici un fel de legătură cu moda.
Cu toate acestea, inserția în social a modei este inevitabilă pentru a putea trece la nivelul dorit de acești tineri absolvenți- moda nefiind un fenomen separat de acesta.
Am avut ocazia să văd lucruri frumoase și spectaculoase- un alt fel de a te raporta la veșmânt- unul aparte, cu valențe artistice și experimentale, ce pot deschide ușile unor viziuni viitoare potrivite noilor generații care urmează.
Firul roșu al colecțiilor- așa cum ne-o spune o dată mai mult, comunicatul de presă- a fost abordarea responsabilă și interdisciplinară a proceselor creative și tehnice, conturându-se un show legat de sustenabilitate, reciclare și upcycling, taman într-un templu al consumerismului reprezentat de locația aleasă.
De altfel, colecțiile de master coordonate de conf. univ dr. Lucian Broscățean au fost realizate prin procedee și resurse upcycling puse la dispoziția studenților de Irina Schrotter prin amplul proiect instituțional de practică inițiat de ea și echipa sa din Iași.
Colecțiile de licență au fost coordonate de lector univ. dr. Alina Andreica și de lector univ. dr. Anca-Luiza Zaharia.
Înainte de acest eveniment- ce continuă tradiția școlii de modă clujene afirmate de-a lungul anilor prin Galele UAD și susținute cu pasiune de d-na prof. univ. dr. Elena Basso Stănescu– redefinite acum prin UADFashion– colecțiile absolvenților de licență și master au putut fi vizionate în avanpremieră în cadrul RFW la sfârșitul lunii mai, grupate în secțiunea Innovative Future Platform- ocazie cum nu se poate mai potrivită pentru testarea nivelului de inserare în actualitatea modei, chiar și în condițiile particulare în care ea se manifestă la nivel național.
Punți de lansare- care, oricât de cinic am putea fi interpretați că ne exprimăm, vor servi doar celor care își vor susține cu perseverență pasiunea pentru această meserie și vor dovedi, în timp, desigur că eforturile nu le-au fost în zadar, nici lor și nici profesorilor lor.
Felicitările noastre și drum întins!
Absolvenții de Licență, în ordinea prezentării pe catwalk a colecțiilor:
IULIA ANTON, DESI BOTINEȘTEANU, CRISTIANA FILIPOIU, GABRIELA-VALERICA FOCA, MAKRANCZI LILLA, SZÖLLŐSI HAJNAL ANDREA, MIHAI MANOLE, CASIANA MARIA NIȚULESCU, VINCZE-PISTUKA ANTÓNIA-DÓRA, MIRUNA-CRISTINA CIOARA, ANDRADA IOANA MUNTEAN, MĂDĂLINA IULIANA SIRBAN, MIRIAM ELISA PRISTERA, SÁNDOR ANDREA, ADELINA ȘTEFANIA SUCIU OANCEA, IRIS MARIA CORNEA, SZABÓ MIHÁLY, DIANA VASILIȚA, RAUL-VALENTIN MATIȘ, ALEXANDRA CONSTANTINESCU.
Absolvenții de Master, în ordinea intrării în show:
ROXANA OANA OARGĂ, CORINA CARAVASILI, KRISTA BAIAS, SZALKAI NOEMI ENIKO, HEGEDŰS TÜNDE, DIANA CARMEN RUS, NAGY KLAUDIA MELINDA, SARA-ANDREEA GRIGUȚĂ, DAIANA MIHAELA STĂNCIOIU.
Coordonatorul proiectelor de disertație este conf. univ. dr. Lucian Broscățean.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.