Zeci de centre sociale au fost închise la nivel național
Foto: Gerd Altmann/ Pixabay
21 de centre sociale au fost închise în urma controalelor făcute de autorități la nivel național, în scandalul privind tratamentele inumane la care erau supuși vârstnicii în unele azile. Alte 27 de astfel de centre au activitatea suspendată până la remedierea deficiențelor constatate. În urma controalelor au fost date și amenzi de aproximativ 10 milioane de lei.
21 de centre sociale au fost închise în urma controalelor făcute de autorități la nivel național, în scandalul privind tratamentele inumane la care erau supuși vârstnicii în unele azile. Alte 27 de astfel de centre au activitatea suspendată până la remedierea deficiențelor constatate. În urma controalelor au fost date și amenzi de aproximativ 10 milioane de lei.
Peste 2.000 de centre sociale au fost verificate de autorități în ultimele zile. Dintre acestea, au fost închise 21, cele mai multe în București. În același timp, a fost suspendată activitatea a 27 de centre și au fost date amenzi în valoare de aproape 10 milioane de lei. Au fost întocmite nouă dosare penale, între care cinci vizează infracțiuni contra persoanei și patru infracțiuni de natură economică.
Au fost reținuți și doi inspectori ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, pentru că nu ar fi evaluat corespunzător situația dintr-un centru de îngrijire a persoanelor cu dizabilități.
Între timp, în scandalul din așa-numitele azile ale groazei a apărut și prima demisie la vârf. Ministrul muncii, Marius Budăi, a plecat din funcțiepe fondul acuzațiilor privind responsabilitatea sa în acest dosar și al anchetelor făcute de DIICOT și DNA.
Potrivit unor surse, liderii social-democrați analizează și posibilitatea retragerii sprijinului politic pentru ministrul familiei, Gabriela Firea, după informațiile, respinse de aceasta, potrivit cărora ar fi avut legături cu grupul de inculpați din dosarele azilelor.
Demiterea ministrului familiei a fost cerută joi, 13 iulie și în stradă de protestatari strânși în Piața Victoriei, la chemarea organizației Declic.
Mai mult, USR solicită o sesiune parlamentară extraordinară, pentru o analiză a situației din centrele sociale.
…………………………………………………………………………………………..
Autorităţile din judeţul Satu Mare au aplicat 20 de sancţiuni la opt centre rezidenţiale de îngrijire, în a treia zi de controale, a informat astăzi, Prefectura.
Potrivit sursei citate, au fost verificate opt centre rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă socială dintre care şase pentru persoane cu dizabilităţi, unul pentru persoane vârstnice şi un centru rezidenţial de îngrijire şi asistenţă pentru mamă şi copil.
Din cele opt centre, şase sunt cu finanţare publică, aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, unul al unei organizaţii neguvernamentale şi unul gestionat de un operator economic.
Printre deficienţele constatate se numără neîndeplinirea standardelor de licenţiere, lipsa măsurilor şi a planurilor de pază a obiectivelor, funcţionare fără autorizaţie de securitate la incendiu, starea generală de întreţinere a clădirilor şi a instalaţiilor sanitare.
………………………………………………………………………………………………….
Amenzi de peste 132.000 de lei, după verificarea altor 22 de centre rezidenţiale din județul Alba.
Condiţii de depozitare necorespunzătoare şi echipamente neigienizate în blocul alimentar se numără printre deficienţele depistate în urma controalelor.
Autoritățile anunță că nu au fost constatate nereguli care să determine închiderea centrelor sau relocarea persoanelor asistate la alte centre.
Cele mai mari amenzi au fost date de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, respectiv 75.000 de lei.
Direcţia de Sănătate Publică a aplicat amenzi de 18.000 de lei, iar Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, de 12.400 de lei.
RADOR/ Cătălina Crețu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.