Admitere UMF
La Cluj-Napoca, cele mai căutate specializări sunt medicina generală și radiologia. Candidații care nu prind loc la aceste secții au posibilitatea ca, după examen, să se reorienteze și spre alte domenii.
Articol editat de cristina.rusu, 21 iulie 2023, 11:15 / actualizat: 23 iulie 2023, 11:33
În funcție de specializările pe care le-a ales, biologia sau biologia și chimia sunt materiile din care candidații la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca vor susține examen de admitere.
Rectorul UMF, Anca Buzoianu, precizează că, deoarece numărul de candidați este destul de mare, testările se organizează în mai multe locații din municipiu, inclusiv la Sala Polivalentă BT Arena, Sala Sporturilor Horia Demian și amfiteatrele unor universități din oraș:
Examenul de admitere va avea loc duminică, la ora 10.00, la toate universitățile de medicină din țară, se va desfășura sub formă de teste grilă, care cuprind 50 la sută întrebări de biologie și 50 la sută întrebări din chimia organică, la Medicină, respectiv chimie anorganică la Farmacie. (Anca Buzoianu)
Și în acest an, UMF rămâne singura universitate din Cluj care organizează examene de admitere, constând într-un test grilă, pentru toate facultățile și liniile de studiu.
Rectorul Anca Buzoianu arată că medicina generală și imagistica au fost cele mai căutate secții, concurența depășind aici trei candidați pe un loc:
Avem 1080 de locuri scoase la concursul de admitere din acest an, pentru care s-au înscris 1567 de candidați. Majoritatea sunt locuri bugetate, 680, iar restul sunt locuri cu taxă. Cea mai mare concurență este la Medicină generală, cu 3,19 candidați pe un loc și la programul de Radiologie și Imagistică, unde sunt 3,12 camdidati pe loc. (Anca Buzoianu)
Examenul de admitere la UMF Cluj începe duminică la ora 10.00, iar candidații vor avea la dispoziție trei ore pentru completarea grilelor de concurs. Rezultatele vor fi făcute publice în aceeași zi, iar candidații respinși la probele cu concurență mai mare se pot reorienta spre alte specializări, afirmă Anca Buzoianu:
Se va intra la programele de 240 și 180 de credite, în ordinea opțiunilor. De exemplu, dacă un candidat nu este admis la Radiologie și Imagistică, unde e o concurență foarte mare, poate să aleagă și alte programe: Nutriție și Dietetică, Asistență medicală. La fel, tot pe baza de opțiuni, se intră între Medicină și Medicină dentară. (Anca Buzoianu)
Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este singura universitate de profil din România care, la toate facultățile și specializările, diplomele îi sunt recunoscute peste tot în Europa.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.