Cât sunt de utile cojile merelor?
În dietetică şi nutriţie, merele sunt extrem de populare, deşi există îndoieli cu privire la coaja lor, care poate să fi fost tratată cu unele substanţe pentru a se păstra timp îndelungat. În orice caz, acest fruct minunat conţine multe elemente utile, iar o mare parte dintre ele sunt concentrate tocmai în coajă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 iulie 2023, 12:00
În dietetică şi nutriţie, merele sunt extrem de populare, deşi există îndoieli cu privire la coaja lor, care poate să fi fost tratată cu unele substanţe pentru a se păstra timp îndelungat. În orice caz, acest fruct minunat conţine multe elemente utile, iar o mare parte dintre ele sunt concentrate tocmai în coajă.
De exemplu, antioxidantul quercitina, care susţine sănătatea ţesuturilor creierului şi este asociat cu scăderea riscului de dezvoltare a Alzheimerului şi altor procese degenerative. În plus, acest antioxidant protejează împotriva atacurilor de cord. Coaja de măr conţine substanţe care suprimă dezvoltarea celulelor canceroase şi au activitate antibacteriană şi antiinflamatorie, dar şi vitaminele A, E, K, acid folic, tartric, ascorbic şi ursolic. De asemenea, este bogată în pectine, calciu, potasiu, fosfor, sodiu, zinc, cupru, fier, zaharoză şi magneziu. Ajută la normalizarea digestiei, scade colesterolul, întăreşte pereţii vasculari, are efect antitumoral.
În coaja mărului există polifenoli, care au un efect direct asupra procesului de asimilare a glucidelor, precum şi asupra producţiei de insulină de către pancreas şi menținerea concentraţiei de zahăr. Este indicat ca merele să fie înmuiate în apă caldă timp de o oră, dacă sunt consumate cu coajă, apoi spălate bine şi să uscate cu un prosop. Dar coaja de măr poate fi dăunătoare în ulcerul peptic, deoarece irită mucoasa stomacului, în acest caz, merele putând fi coapte.(www.zdrave.bg)
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.