Dosare penale clasate pe bandă rulantă
Anchetatorii sunt nemulțumiți și spun că anchetele, care pot dura ani, implică timp și energie, consumă resurse, iar cazul este apoi clasat, considerându-se că cei care au comis faptele nu sunt periculoși.
Articol editat de Andreea Leonid, 27 iulie 2023, 14:59
Reporter: Cele mai multe dosare de urmărire penală gestionate de polițiștii de proximitate din Sălaj sunt clasate, spune comisarul-șef Ioan Groza:
Ioan Groza: Polițiștii de proximitate au soluționat în 2022, 516 dosare penale: 21 cu trimitere în judecată, 35 cu renunțare și 460 cu soluții de clasare, aici impunând fapte mai ușoare din sfera micii criminalități. Pe linie de cercetare penală, în primele șase luni din acest an s-au soluționat 282 de dosare penale.
Reporer: Legislația este încă prea permisivă, apreciază polițiștii. Comisarul-șef Ioan Groza:
Ioan Groza: Este o reglementare poate mai permisivă decât ar trebui să fie, zic la repetitivitate sau la faptele cu caracter continuu. Mă refer la infracțiuni care au pedeapsa de la o lună la 1 an, unde măsurile preventive și măsurile care pot fi dispuse din punct de vedere juridic penal n u permit reținerea, nu permit arestarea preventivă. Motivul clasării? Prejudiciile mici – fură 3 lei din magazin sau din poșeta bunicului și sigur că actul în sine, de cercetare și așa au apreciat justiția că nu prezintă interes.
Reporter: Potrivit polițiștilor, unele anchete pot dura luni sau chiar ani, iar la final se constată că faptele sunt minore sau făptuitorul nu constituie o amenințare pentru societate.
Adrian Lungu (RRA)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.