Ascultă Radio România Cluj Live

Luna august, lună de foc pentru salvatorii montani

Un reportaj de Rodica Tulbure:

Luna august, lună de foc pentru salvatorii montani

Articol editat de cristina.rusu, 1 august 2023, 12:27 / actualizat: 2 august 2023, 11:24

Dacă pașii vă vor purta pe cărările de munte și veți întâlni persoane îmbrăcate într-un echipament roșu, să știți că aceștia sunt salvatorii montani, cei care au grijă în cele mai grele condiții de viața și sănătatea turiștilor aflați în dificultate.

De peste 25 de ani, echipele Salvamont România sunt în acțiune. Pe lângă faptul că acestea acționează în cazuri de salvare, salvamontiștii derulează și alte activități în ceea ce privește bunul mers al drumețiilor montane.

Am aflat acest lucru de la președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu:

În primul rând, înaintea salvării punem activitatea de patrulare și de prevenire, pentru că interesul nostru este să prevenim accidentele montane și încercăm să facem acest lucru prin toate mijloacele care ne sunt la îndemână, chiar dacă nu este atributul nostru. Ne implicăm foarte mult în activitatea de marcare a traseelor turistice, de întreținere a potecilor, a podețelor, de amenajare a circuitelor metalice, circuitelor cu cabluri, cu balustrăzi de sprijin, încercând să oferim o siguranță turistului care merge pe munte. Apoi continuăm cu acțiuni de educație montană, acțiuni prin care oferim turiștilor materiale de informare, mergem atunci când suntem invitați în unități de învățământ, în cluburi de turism, în instituții care ne solicită cursuri de mers pe munte sau cursuri de prim ajutor. Repet, în încercarea de a veni întâmpinarea celor care merg pe munte și care consideră că pot avea vreodată probleme pe munte.

Apoi urmează activitatea de salvare care este inevitabilă. Muntele este o zonă de riscuri, când se pot întâmpla evenimente, sunt oameni care își iau absolut toate măsurile necesare de siguranță, dar pot să apară probleme de sănătate datorată expunerii foarte mult la frig, la temperaturi ridicate, la un efort intens, deci oricând apar probleme pe munte și nu le putem prevedea și preîntâmpina pe toate. De aici activitatea de pregătire pe care o desfășurăm este foarte laborioasă. Pregătirea unui salvator montan durează 2 ani de zile, minim, timp în care parcurgem mai multe etape de evaluare care să îi permită să crească de la un nivel la altul până obține de statul de salvator montan. Urmează apoi o dotare corespunzătoare și vreau să vă spun că în privința dotării deja Salvamontul este pionier între instituțiile de salvare din România, pentru că reușește să implementeze noi tehnici de salvare, să aducă noi echipamente de salvare, pentru că beneficiem de un sistem mult mai liber de a efectua achiziții, de a cerceta piața, de a include în rândul echipamentelor pe care le folosim tot ce apare mai nou pe plan mondial.

Suntem membri în cele trei mari comitete mondiale de salvare montană. România este prima țară din lume care, prin Salvamont, a implementat un program automat de analiză a imaginilor colectate din drone. Este un centru cu acoperire națională, deci nu ne adresăm numai județelor cu munte sau județelor cu echipă de salvare montană putem procesa imagini absolut din toată țara și în 2min putem procesa imagini care se captează într-o jumătate de oră de zbor a unei drone și asta înseamnă o căutare de câteva ore cu peste 100 de oameni. Rezultatul este extraordinar, sunt noutăți și pentru că am implementat acest proiect în premieră la nivel mondial, anul trecut, în decembrie, Salvamont România a primit trofeul cel mare de la prima ediție a Congresului Mondial al Salvatorilor cu Drone, trofeu care ne-a fost înmânat la Paris.

Recunoașterea rezultatelor muncii pe plan internațional nu poate decât să ne bucure. Vă spunem și noi felicitări pe această cale! Domnule Sabin Cornoiu câte structuri salvamont acționează în România?

Avem 42 de structuri de salvare montană în 26 de județe. Practic, avem 24 de județe care au structuri operative, iar două județe, Buzău și Timiș, și-au constituit structura administrativă de salvare, urmând ca în perioada următoare să-și constituie și structura operativă și sunt foarte avansați cu înființarea acestei structuri și cei din județul Sălaj. Putem spune că după județul Sălaj vom avea acoperire integral în întreg lanțul carpatic, urmând să se analizeze dacă la nivelul județului Tulcea, pentru Munții Dobrogei este necesar o structură de salvare montană sau acest lucru, ținând cont de configurația terenului, poate fi făcut și de către serviciile Inspectoratul pentru Situații de Urgență din zona respectivă.

De ce luna august este considerată cea mai grea lună pentru salvamontiști?

Pentru că în această lună este luna în care foarte multă lume își ia concedii, foarte multă lume merge pe munte, noi încurajăm să meargă pe munte, dar este o lună în care se produc accidente din absolut toate cauzele posibile pe timp de vară. În primul rând avem temperaturi ridicate pe munte care aduc aceste fenomene meteo extreme, cu ploi, vijelii, grindină, fulgere, turiștii sunt surprinși pe munte, au probleme, se retrag prin locuri pe care nu le cunosc și au loc accidente. Apoi toată lumea merge să practice anumite activități montane care la un moment dat scăpate de sub control, provoacă accidente și mă refer aici la alpinism, la cățărare pe trasee de viaferata, la mountain bike, la aceste ATV-uri care iată au împânzit munții și care provoacă niște accidente destul de grave pentru persoanele respective.

Noi am constatat că e luna în care avem și cel mai mare aflux turistic și cel mai mare număr de cazuri și am încercat să avertizăm oamenii să fie mult mai atenți când merg pe munte.

Și iată, pentru iubitorii de munte lansați și ”proiectul -1”, un proiect care ce își propune?

Un proiect care își propune un un pas extrem de mic, să reducem numărul de accidente cu o singură unitate, deci practic cu un om mai puțin decât am avut în luna august a anului trecut. Din păcate, în ultimii ani creșterile sunt exponențiale. Avem, de exemplu, pe luna august a anului trecut, avem 14% creștere a numărului de persoane salvate, deci am avut 747 de persoane salvate într-o singură lună, în 567 de acțiuni de salvare. Din păcate, și numărul persoanelor decedate a fost foarte mare, 12 persoane în luna august. Toate aceste cifre ne atrag atenția că trebuie să fim mult mai atenți cu ce se întâmplă pe munte, să încercăm să prevenim, să încercăm să facem tot ce e posibil ca oamenii să fie responsabili și să fie solidari alături de Salvamont în reducerea numărului de accidente pe munte.

Ce ar trebui să știm în momentul în care pornim să explorăm muntele. Care sunt regulile de care trebuie să ținem cont?

Până acum începeam cu echipamentul. Acum începem cu starea vremii pentru că noi constatăm că deja vremea începe să se manifeste violent la munte, aproape pe neașteptate și oricând, de la o vreme foarte frumoasă iată că înregistrăm aceste furtuni puternice cu grindină și cu fulgere. Să vedem întâi prognoza meteo pentru perioada în care dorim să mergem pe munte, să avem un echipament adrcvat la noi, o încălțăminte corespunzătoare, o îmbrăcăminte care să ne protejeze deopotrivă de razele solare cât și de vânt și ploaie și noaptea de temperaturi scăzute. Să fim atenți cu cine plecăm la drum. Să fim atenți dacă ne luăm un ghid, care este pregătirea acestuia, care sunt capacitățile acestuia de a duce un grup pe munte care sunt recomandările, pentru că din păcate am avut situații în care ghizii au constituit grupuri ad-hoc pe internet, pe rețelele de socializare și ne-am trezit cu oameni abandonați pe munte de către grupul din care făceau parte sau de către ghidul cu care au plecat pe munte.

Apoi oamenii să aibă la ei alimentele necesare pe perioada cât merg pe munte, alimente care să nu fie perisabile, să nu fie afectate de temperaturile ridicate din timpul zilei. să aibă suficiente lichide, să se hidrateze și nu în ultimul rând să aibă la ei telefon cu baterie de rezervă astfel încât să poată să ia legătura cu echipele de salvare atunci când simt că au nevoie de o informație sau sunt probleme pe munte.

Ziua de 1 august este ziua Salvamont România. Nouă nu ne rămâne decât să le dorim putere de muncă tuturor salvamontiștilor și la cât mai puține accidente pe munte. Există un salut al salvamontiștilor?

N-avem un salut special, dar mulțumim pentru urare. Pe 1 august este ziua noastră, e o zi aleasă intenționat la începutul acestei luni care, repet, o considerăm cea mai dificilă din an, tocmai pentru a marca această lună, pentru a atrage atenția și pentru a motiva turiștii să fie alături de noi în această campanie permanentă de reducere a numărului de accidente. Nu ne dorim să avem accidente pe munte, nu dorim să vedem tristețe pe ochii oamenilor, vrem doar să ne întâlnim cu turiștii pe munte, aceștia să zâmbească, să ne salute, dacă vor să ne ceară părerea, să ne considere prietenii lor de pe cărările munților și împreună să constatăm că muntele este un loc frumos în care se merită să-ți petreci timpul liber.

Profit de această ocazie să mulțumesc tuturor celor care și-au dedicat viața activității de salvare în munți, celor peste 1000 de salvamontiști care sunt în România în acest moment, celor care nu au răgaz niciodată, care răspund oricând prezent, pentru că noi lucrăm în tura operativă și atunci când suntem în zilele libere și să sperăm că vom reuși ca împreună să menținem acest standard ridicat pe care ni-l dorim și pe care l-am atins în acest moment în activitatea de salvare montană din România. (Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România)

Respectul nostru pentru toți salvatorii montani, cei care își riscă viața pentru ca turiștii care se aventurează pe trasee montane dificile să revină la familiile lor în cele mai bune condiții.

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Transilvania joi, 21 noiembrie 2024, 11:08

Curse aeriene întârziate din cauza vremii

Întârziere, joi dimineaţă, 21 noiembrie, de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, din cauza condiţiilor meteorologice, informează conducerea...

Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Oradea se pregătește pentru sărbători
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:31

Oradea se pregătește pentru sărbători

Primăria Oradea pregătește orașul pentru atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă, oferindu-le orădenilor și vizitatorilor un oraș plin de...

Oradea se pregătește pentru sărbători
7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 14:24

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene

Consiliul Judeţean Sălaj a alocat peste şapte milioane de lei pentru lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene în sezonul rece...

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene
Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 09:55

Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov

Călătoria inaugurală București-Brașov a noului tren electric pe care Ministerul Transporturilor l-a cumpărat din Franța este programată...

Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 08:45

Cod Galben de vânt puternic în Bihor. Rafale de peste 65 km/h

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod Galben de vânt puternic, valabilă pentru ziua de miercuri, 20 noiembrie....

Cod Galben de vânt puternic în Bihor. Rafale de peste 65 km/h
Transilvania marți, 19 noiembrie 2024, 16:18

Via Transilvanica promovată printr-un documentar

”Apă și talpă”, un documentar independent realizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu, a intrat din 8 noiembrie în programul cinematografelor...

Via Transilvanica promovată printr-un documentar
Transilvania marți, 19 noiembrie 2024, 14:07

Circulație rutieră închisă pe anumite drumuri județene

În sezonul rece, circulația rutieră va fi închisă pe drumurile județene din Bihor, unde s-au luat mai multe măsuri pentru siguranța...

Circulație rutieră închisă pe anumite drumuri județene
Transilvania marți, 19 noiembrie 2024, 13:59

Când se deschide Târgul de Crăciun din Bistrița

Deschiderea Târgului de Crăciun din Bistriţa va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, de Sf. Andrei, începând cu ora 18.00, când va fi pornit şi...

Când se deschide Târgul de Crăciun din Bistrița