Prima pagină » Știri » Social » Noi informații ies la iveală în cazul azilului groazei din Bărdești-Mureș
Noi informații ies la iveală în cazul azilului groazei din Bărdești-Mureș
Foto: Radio Tg.Mures/Cristina Bulbescu
Noi informații ies la iveală în cazul azilului din Bărdești – Mureș: administratorul azilului groazei din Bărdești era …o infirmieră de la Institutul Inimii din Tg. Mureș.
Noi informații ies la iveală în cazul azilului din Bărdești – Mureș: administratorul azilului groazei din Bărdești era …o infirmieră de la Institutul Inimii din Tg. Mureș.
După cum transmit colegii noștri de la Radio România Târgu Mureș, Jolan Pascu era, până astăzi, angajată ca infirmieră a Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, secția ATI, în același timp fiind și administratorul centrului rezidențial ”Căsuța lu’ Min” din satul Bărdești, comuna Sântana de Mureș.
Femeia avea atribuții de îngrijire a pacienților în spital și niciodată nu au fost probleme sesizate privind activitatea ei, a declarat managerul Institutului Inimii din Târgu Mureș, Mariana Ciorba:
Mariana Ciorba: Da, avem o angajată, Pascu Jolan, care este infirmieră în Compartimentul de ATI adulți a Secției de ATI, care nu s-a mai prezentat la serviciu deși trebuia să vină ieri în tura de noapte. Niciodată nu am fost înștiințați oficial de anumite nereguli, nu au existat plângeri sau sesizări din partea colegilor, conducerii secției, pacienților sau aparținătorilor. Având în vedere comunicările de pe Portalul Justiției și măsura arestării preventive de 30 de zile, am luat măsura suspendării contractului dânsei.
Măsura arestării preventive a mai fost luată în acest caz și pentru fiul acesteia, Flavius Pascu, angajat al IPJ Mureș și față de Cosmin Păpuc, angajat al Penitenciarului Târgu Mureș. Ambii au fost eliberați din funcții.
Aceștia sunt cercetați de DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.
Conform anchetatorilor, până la acest moment, au fost identificate 56 de persoane cazate în spațiile asociației Re-Min care deține cele două centre, la Bărdești și la Platoul Cornești.
Majoritatea beneficiarilor erau în evidența DGASPC Maramureș, 17 dintre ei fiind covăsneni.
Potrivit conducerii DGASPC Covasna, în urma monitorizării și a controalelor efectuate de către organele de control nu s-a constatat nici o problemă, nefiind constat nici un caz de maltratare la beneficiarii din Covasna.
Autoritățile susțin că persoanele în vârstă și cu dizabilități au fost „supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și neasigurarea igienei”.
16 dintre cei 30 de rezidenţi ai căminului „groazei” de la Bărdeşti se află, în prezent, în îngrijirea diferitelor centre din judeţul Mureş.
Ei au fost preluaţi de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Relatează Marcela German:
Reporter: Reprezentantul DGASPC Mureș, Doru Constantin, spune că asistații sunt majori și prezintă diferite dizabilități.
Doru Constantin: Au fost relocați nouă la Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Luduș, patru la Centrul din Sighișoara și trei la un cămin pentru persoane vârstnice din Deciu de Jos. Sunt monitorizați. Acuma li se oferă îngrijirile care din păcate am avut parte la sediul asociației respective.
Reporter: Au nevoie de ajutor psihologic?
Doru Constantin: Se oferă consiliere, bineînțeles, acolo unde acest lucru este posibil.
Reporter: La scurt timp de la descinderea de la Bărdești, la sediul DGASPC Mureș a venit o echipă de control de la Ministerul Muncii.
Doru Constantin: A verificat procedura de relocare a beneficiarilor și sigur, s-a dus la serviciile sociale unde au fost relocați.
Reporter: Reprezentantul DGASPC Mureș a confirmat că între membrii fondatori ai asociației cu centrul din Bărdești se afla o angajată a instituției.
Doru Constantin: Am luat legătura cu doamna, a declarat că începând cu 2019 nu mai are nicio legătură cu fundația. A cerut printr-un act să i se confirme că renunță la calitatea de membru fondator și am declanșat o anchetă internă, să vedem dacă într-adevăr lucrurile sunt așa cum susține dânsa.
Reporter: Angajații pot presta muncă în sectorul public în paralel cu cea la o asociație. Acest lucru trebuie însă declarat, iar dacă există o stare de incompatibilitate, angajatul se suspendă sau auto-suspendă, a mai spus Doru Constantin. În urma descoperirii situaţiei de la Bărdeşti, prefectul şi subprefectul de Mureş, precum şi directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, au fost demişi.
Radio România Târgu Mureș/Marcela German (RRA)
Foto: Radio Tg.Mures/Cristina Bulbescu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.