Radio Cluj… la modă: designerul lunii: Oscar de la Renta (II)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 august 2023, 06:00 / actualizat: 3 august 2023, 8:24
“Există două feluri de designeri- cei care amprentează puternic o anume perioadă, în așa fel încât nu pot fi trecuți cu vederea și cei supraviețuitori. Îmi place să cred că eu sunt unul dintre ei.”Acest citat al lui Oscar de la Renta dă seama nu doar despre modestia creatorului ci și de perfecta conștiență a valorii personale precum și a locului pe care se afla și se află în acest moment creația Oscar de la Renta.
Tributară într-o măsură semnificativă tipului de design american, cu focusul pe practic dar și elegant, moda promovată de Oscar de la Renta era făcută ca să placă diferitelor personalități feminine cu bugete consistente, de ce să nu o recunoaștem, cu accent deosebit pe execuție, finisaje și calitatea țesăturilor.
Creatorul pornea întotdeauna de la schiță primară, fiind un excelent desenator, dar apoi desenele deveneau secundare în fața materialelor pe care le avea sub ochi și care contau – după propria sa mărturisire – mai mult decât schița primară.Cu o preocupare mai mult decât evidentă pentru susținerea și promovarea designului american și a industriei de pe Seventh Avenue, nu este deloc de mirare că Oscar de la Renta și-a precizat tranșant poziția când Michelle Obama a preferat să poarte o rochie Alexander Mc Queen într-una din vizitele sale în China.
De altfel, ea a fost singura care nu a purtat decât într-un ultim moment, înainte de moartea creatorului o creație de-a sa.
Așa cum mărturisea el însuși într-un interviu – Statele Unite sunt singura țară din lume care acordă un rol public major soțiilor președinților, de aceea modalitatea lor de înveșmântare nu are cum să nu fie semnificativă în ochii publicului.
Creatorul a fost ales de două ori la președenția CFDA – Council of Fashion Designers of America, odată din 1973 până în 1976 iar apoi din 1987 până în 1989, cu siguranță nu doar pentru meritele sale artistice ci și pentru implicarea activă în promovarea designului american.
El a fost, de altfel și unul dintre designerii participanți la celebra bătălie de la Versailles din noiembrie 1973, eveniment de modă menit să adune fonduri pentru restaurarea palatului de la Versailles, unde s-au confruntat, într-un mod fashionistic de-a dreptul magic, cele două nații: americanii și francezii, fiecare cu amprenta sa specifică de design.
Francezii au fost puși, de departe, în inferioritate, de americani, care păreau să dețină o perspectivă actualizată și proaspătă asupra modei și a modului cum avea ea nevoie să fie livrată contemporanilor.Haine ușor de purtat, comode – comoditatea fiind, după Oscar de la Renta, o condiție esențială a eleganței, dar în egală măsură rafinate, frumoase, care să pună în valoare feminitatea și romantismul existent în fiecare strămoașă de-a Evei, au fost mereu scopul creației sale, caracteristici care îl situează pe de la Renta în șirul clasicilor din istoria modei.
Balansul între hainele ready-to-wear specifice pentru Seventh Avenue și couture a fost una dintre provocările constante ale sale.
Nimic controversat, nimic rebel, nici o acțiune subversivă ascunsă în pliurile rochiilor, ci doar modă frumoasă, dezirabilă, haine de succes, haine care să placă și să transmită un status al bunăstării și al unui anume tip de lifestyle.
În 1991, Oscar de la Renta va prezenta la Paris Fashion Week, stabilind astfel o premieră pentru moda americană. Nici un designer american nu mai fusese inclus în prezentările sezoanelor pariziene până la acel moment.
Inserția sa în moda pariziană a continuat cu direcția artistică la casa Balmain din anul următor 1992 și a durat exact un deceniu până în 2002.
Dar de la Renta nu a fost doar favoritul primelor doamne ale Statelor Unite ci și cel al celebrităților din diverse domenii ca muzică sau film – Sarah Jessica Parker sau Amal Clooney numărându-se printre clientele sale- nu doar pentru creațiile sale spectaculoase ci pentru întreaga sa manieră elegantă de a fi și de a se comporta public sau în intimitate.Fashion First ladies man – preferatul din modă al doamnelor de pretutindeni s-a stins din viață în anul 2014, după cinci decenii servite în slujba modei.
Călina Langa, fashion designer
Pozele sunt fotocopii după Book Collezioni primăvară vară 2010 și Harper s Bazaar Collection toamnă iarnă 2010
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.