Ordonaţa de urgenţă privind reforma administraţiei publice ar urma să se aplice de la 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu.
El a cerut Ministerului de Finanţe să finalizeze cât mai repede actul normativ, ce trebuie să reducă substanţial cheltuielile în sistemul bugetar.
Tot joi, 3 august, în deschiderea şedinţei de guvern, prim ministrul a remarcat că ordonaţa privind plafonarea adaosului comercial are efecte şi că a văzut la unele produse reduceri şi de 50 la sută.
Detalii în relatarea semnată de Petruţa Obrejan de la Radio Romania:
Este nevoie de un proiect echilibrat, care să permită demararea unei reforme profunde administrației de stat, spunea premierul Marcel Ciolacu și, în acest sens, i-a cerut ministrului finanțelor să finalizeze cât mai repede proiectul de ordonanță de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare:
Este nevoie de un stat mai suplu. Este esențial să reducem costuri și să comasăm instituții care se calcă pe picioare și trebuie să facem asta chiar de la 1 septembrie, nu de anul viitor și mai ales, nu după alegeri.
Pe de altă parte, reducerea prețurilor la alimentele de bază în marile lanțuri de magazine este o măsură care vine în sprijinul populației și al diminuării nivelului inflației, a apreciat premierul: Este o soluție v itală pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor și am văzut deja prețuri scăzute cu 35 și chiar 50% a unele produse.
Vitală pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor și am văzut deja prețuri scăzute cu 35 și chiar 50% a unele produse.
Ordonaţa de reducere a cheltuielilor bugetare va scădea drastic şi salariile angajaţilor, avertizezază sindicatele, care spun că actul normativ este de fapt un pachet de măsuri de austeritate.
Cer guvernului să înceapă de urgenţă consultări cu partenerii sociali şi să renunţe la forma actuală a proiectului.
Costin Grigore de la Radio România are detalii despre reacţiile sindicaliştilor:
Sindicaliștii de la Cartela Alfa susțin că soluția nu este tăierea mijloacelor de subzistență ale angajaților, respectiv impozitare a tichetelor de masă sau a indemnizației de hrană, ci mai degrabă reducerea semnificativă a aparatului guvernamental central supraîncărcat sau chiar tăierea subvențiilor publice pentru partidele politice. Proiectul de ordonanță de urgență nu este văzut cu ochi buni nici de Blocul Național Sindical.
Liderul confederației, Dumitru Costin, spune că diminuarea sporurilor va afecta multe categorii de bugetari. Au salariile de bază mici și, de fapt, trăiesc din aceste sporuri. El a dat ca exemplu apărarea și ordinea publică. La fel și în sănătate, avertizează sindicaliștii de la SANITAS, care argumentează că jumătate dintre angajați s-ar putea trezi de la toamnă cu reduceri semnificative de venituri. În consecință, organizațiile sindicale cer Guvernului să înceapă de urgență consultări cu reprezentanții salariaților.
În caz contrar, aplicarea acestui pachet de măsuri pe care le consideră de austeritate, va avea drept consecință declanșarea unor conflicte sociale de amploare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.