Sălaj: Se caută soluții pentru a convinge medici și asistente să lucreze în cabinetele școlare
Primăriile caută soluții pentru a convinge medici și asistente să profeseze în cabinetele școlare.
Articol editat de Camelia Velțan, 4 august 2023, 14:56
Cu detalii corespondentul Radio România, Adrian Lungu:
Cele mai multe școli corespund normelor în vigoare, dar una dintre probleme este lipsa medicilor sau chiar a cabinetelor medicale școlare, mai ales în școlile de la sat și în orașele mici. Primarii se plâng că nu găsesc medici dispuși să profeseze în școli, din moment ce sunt puțin și medicii de familie de la sat. Desigur, excepții există. După o lungă perioadă în care a muncit în Spania, medicul Delia Abrudan a revenit acasă, iar în timpul anului școlar asigură servicii medicale în cabinetul medical al școlii din comuna Pericei.
Delia Abrudan: Am fost 18 ani în Spania și, după ce am acumulat experiență și specializarea am făcut-o tot acolo, am zis că ar putea să profite de mine și de cunoștințele mele și cei din țară. Sper să pot face din ceea ce am acumulat dincolo și aici.
Reporter: Astfel de cabinete medicale sunt esențiale, mai ales în școlile cu elevi mulți.
Boncidai Csaba, primarul comunei Pericei: Doamna doctor în așa fel a făcut programul ca să poată să fie la școală, la grădiniță și la cabinetul medical, pentru că, dacă luăm în considerare că oamenii au fost dezobișnuiți și mă bucur că am reușit să începem. Deci, dacă luăm în calcul sistemul nostru sanitar, toată lumea spune: lipsă de fonduri, lipsă de bani. Eu zic lipsă de inițiativă și lipsă de viziune.
Reporter: La oraș situația este mai bună; cel puțin în municipiul Zalău, în majoritatea școlilor și grădinițelor există cabinete medicale funcționale.
Adrian Lungu/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.