Cea mai recentă descoperire: microplastice, și în țesuturile inimii
Oamenii de știință găsesc microplastice oriunde le caută: în hrană, apă, aer și chiar în unele părți ale corpului uman, inclusiv, și aceasta este cea mai recentă descoperire, în țesuturile inimii.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 august 2023, 12:44
Oamenii de știință găsesc microplastice oriunde le caută: în hrană, apă, aer și chiar în unele părți ale corpului uman, inclusiv, și aceasta este cea mai recentă descoperire, în țesuturile inimii.
Acum, într-un studiu pilot asupra persoanelor care au suferit o intervenție chirurgicală pe inimă, cercetătorii de la Environmental Science & Technology al Societății Chimice Americane raportează că au găsit microplastice în multe țesuturi ale inimii, şi că acestea au fost introduse, surprinzător, în timpul procedurilor chirurgicale pe cord.
Microplasticele sunt fragmente de plastic cu o lățime mai mică de 5 milimetri, sau de dimensiunea unei gume de creion.
Cercetarea finanțată de Fundația Națională de Științe Naturale din China și Fundația de Științe Naturale din Beijing a analizat țesuturile a 15 pacienți supuși unei intervenții chirurgicale pe inimă, luând în considerare mostre din diferite secțiuni ale organului, într-un experiment pilot, evaluând în unele cazuri și sânge venos prelevat înainte și dupa operaţie. Echipa a analizat probele cu ajutorul imagisticii în infraroșu direct și a identificat particule fabricate din opt tipuri de materiale plastice, inclusiv polietilen tereftalat, clorură de polivinil și poli (metacrilat de metil). Această tehnică a detectat zeci de mii de bucăți individuale de microplastic în majoritatea probelor de țesut, deși cantitățile și materialele au variat de la participant, la participant. Toate probele de sânge conțineau și particule de plastic, dar după operație dimensiunea medie a scăzut, iar particulele proveneau din mai multe tipuri diferite de plastic. Deși studiul a avut un număr mic de participanți, cercetătorii spun că acesta a furnizat dovezi preliminare care atestă că diverse microplastice se pot acumula și pot persista în inimă și în țesuturile sale cele mai intime, şi au avertizat că descoperirile arată că ”procedurile medicale invazive sunt o cale de expunere la microplastice, oferind acces direct la fluxul sanguin și la țesuturile interne”. Acum însă, aşa cum concluzionează cercetătorii, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin efectele microplasticelor asupra sistemului cardiovascular al unei persoane și efectele acestora după o intervenție chirurgicală pe inimă. (https://www.ansa.it)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.