Prima pagină » Știri » Social » Protestul angajaților din Finanțe continuă în toată țara! (UPDATE)
Protestul angajaților din Finanțe continuă în toată țara! (UPDATE)
Foto: Agerpres
UPDATE, ora 18:30
Sindicatele din finanțe și ministrul Marcel Boloș au ajuns vineri, 11 august la o înțelegere care prevede că niciun angajat din acest domeniu nu va fi concediat.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
11 august 2023, 10:32 / actualizat: 11 august 2023, 18:33
UPDATE, ora 18:30
Sindicatele din finanțe și ministrul Marcel Boloș au ajuns vineri, 11 august la o înțelegere care prevede că niciun angajat din acest domeniu nu va fi concediat.
De asemenea, până la data de 21 august va fi elaborat proiectul de act normativ care va egaliza salariile la nivelul maxim în plată din cadrul sistemului fiscal, în funcție de hotărârile judecătorești, au mai anunțat sindicaliștii.
Cele două părți au mai stabilit ca în viitoarea lege a salarizării să fie inclusă distinct familia ocupațională pentru finanțe.
…………………………………………………………………………………………………………..
UPDATE, ora 11:00
În această dimineaţă, ministrul Marcel Boloş le-a cerut răbdare angajaţilor din sistem. El a spus că angajamentele luate în discuţiile cu aceştia vor fi duse la îndeplinire şi a convocat o nouă întâlnire peste o lună:
Eu mi-am luat niște angajamente și cred că lumea ar trebui să aibă răbdare ca să le putem duce aceste angajamente convenite ieri la bun sfârșit. Și eu am venit în urmă cu o lună și jumătate la conducerea acestui minister, nu pot să le rezolv peste noapte și nu cred că există astfel de pretenții pentru a fi rezolvate peste noapte. Eu îndemn la calm și să avem puțină răbdare până când găsesc soluționarea la problemele și revendicările dumnealor. (Marcel Boloș, ministrul Finanțelor)
Angajaţii din Finanţe vor continua și vineri, 11 august, protestele în întreaga ţară, pe fondul nemulţumirilor faţă de proiectul de ordonanţă vizând reducerea cheltuielilor.
În 22 august au anunţat întreruperea lucrului pentru o perioadă de două ore şi un protest în faţa Ministerului Finanţelor, potrivit Sindicatului Sed Lex.
Sindicaliștii susţin că actul normativ va duce la scăderea veniturilor şi la lipsă de personal. Protestatarii reclamă şi lipsa de viziune a guvernului în ceea ce priveşte modernizarea sistemului de colectare a taxelor, care, în opinia lor, dacă nu va fi digitalizat, nu va aduce bani la buget.
Potrivit organizaţiei sindicale, proiectul prevede plafonarea sporului de condiţii vătămătoare la 1.000 de lei, neacordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru cei cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante, desfiinţarea biroului şi funcţiei de şef birou.
Ministrul finanţelor, Marcel Boloş, a transmis, după discuţiile de ieri cu sindicaliștii, că a convenit cu aceştia să facă demersurile pentru un statut al finanţistului şi pentru aplicarea unitară a salarizării.
Vă reamintim, peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat joi, 10 august, o grevă spontană.
Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.