Ascultă Radio România Cluj Live

De ce important să consumăm regulat ulei de măsline

Un nou studiu a stabilit că participanții care au mâncat mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi și-au redus riscul de deces din cauza demenței cu 28%, comparativ cu cei care nu au mâncat niciodată sau au consumat rar ulei de măsline. Analiza a mai arătat că înlocuirea doar a unei lingurițe de unt și maioneză cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline pe zi a fost asociată cu un risc cu 8 până la 14% mai mic de deces din cauza demenței.

De ce important să consumăm regulat ulei de măsline

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 august 2023, 12:00

Un nou studiu a stabilit că participanții care au mâncat mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi și-au redus riscul de deces din cauza demenței cu 28%, comparativ cu cei care nu au mâncat niciodată sau au consumat rar ulei de măsline. Analiza a mai arătat că înlocuirea doar a unei lingurițe de unt și maioneză cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline pe zi a fost asociată cu un risc cu 8 până la 14% mai mic de deces din cauza demenței.

Studiul întărește tendințele dietetice care recomandă uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, și sugerează că aceste recomandări nu sprijină doar sănătatea inimii, ci și sănătatea creierului. Alegerea uleiului de măsline, un produs natural, în locul grăsimilor precum margarina, untul și maioneza este sigură și poate reduce riscul de demență fatală. Cercetătorii au observat că un aport mai mare de ulei de măsline a fost asociat cu un risc mai scăzut de demență fatală, indiferent de calitatea dietei unei persoane. Deci chiar și cei care mănâncă mai puțin sănătos în general, par să beneficieze de pe urma uleiului de măsline. Acest studiu pe termen lung arată că există beneficii pentru sănătatea cognitivă din consumul de cantități relativ mici de ulei de măsline. Cercetările arată că în uleiul de măsline există lucruri care sunt oarecum benefice pentru sănătatea cognitivă, iar acele lucruri nu sunt prezente în unt sau maioneză. Cercetările anterioare au arătat că un consum de ulei de măsline în loc de margarină, unt, maioneză sau grăsime din lapte duce la un risc mai mic de boli de inimă.

Acest beneficiu pentru sănătatea cardiovasculară poate oferi un beneficiu indirect pentru sănătatea cognitivă prin îmbunătățirea fluxului de sânge către creier. În plus, compușii antioxidanţi puternici din uleiul de măsline pot traversa bariera hematoencefalică, având potențial un efect direct asupra creierului. Studiul este observațional și nu dovedește că uleiul de măsline este cauza riscului redus de demență fatală, subliniază autorii. Ei ar dori să vadă studii suplimentare, cum ar fi studii controlate, pentru a confirma efectele și a determina cantitatea optimă de ulei de măsline de consumat pentru a beneficia de aceste avantaje. (www.actualno.com)

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Anumite alimente pot provoca îmbătrânirea pielii
Diverse marți, 15 octombrie 2024, 12:00

Anumite alimente pot provoca îmbătrânirea pielii

Experţii în nutriţie susţin că anumite alimente pot accelera îmbătrânirea organismului.   Spre exemplu, alimentele cu conţinut crescut...

Anumite alimente pot provoca îmbătrânirea pielii
S-a vândut o replică a Tronului de Fier din „Game of Thrones”
Diverse marți, 15 octombrie 2024, 00:00

S-a vândut o replică a Tronului de Fier din „Game of Thrones”

Acesta și alte obiecte din serialul de televiziune adjudecate au adunat peste 19,2 milioane de euro.   La evenimentul Heritage Auctions din...

S-a vândut o replică a Tronului de Fier din „Game of Thrones”
Cum a ajuns Emma Răducanu să conducă o Dacie?
Diverse luni, 14 octombrie 2024, 10:39

Cum a ajuns Emma Răducanu să conducă o Dacie?

Tânăra jucătoare de tenis britanică de origine română devenită faimoasă după victoria spectaculoasă de la US Open în 2021, a fost văzută...

Cum a ajuns Emma Răducanu să conducă o Dacie?
Compoturile, periculoase dacă sunt păstrate mai mulți ani
Diverse luni, 14 octombrie 2024, 09:00

Compoturile, periculoase dacă sunt păstrate mai mulți ani

Experţii avertizează că anumite compoturi, în special din cireşe şi alte fructe cu sâmburi, precum vişinele şi prunele, pot deveni...

Compoturile, periculoase dacă sunt păstrate mai mulți ani
Diverse duminică, 13 octombrie 2024, 12:00

Impactul alimentelor modificate genetic (OMG) asupra sănătății

Unul dintre cele mai controversate aspecte ale produselor alimentare cu organisme modificate genetic (OMG) este impactul acestora asupra...

Impactul alimentelor modificate genetic (OMG) asupra sănătății
Diverse sâmbătă, 12 octombrie 2024, 12:00

Ce boli vindecă mierea?

Mierea este un dar de la natură, iar proprietăţile sale benefice o fac un produs medicinal versatil.   Este foarte benefică pentru...

Ce boli vindecă mierea?
Diverse sâmbătă, 12 octombrie 2024, 00:00

Controverse pe seama statuilor cu câinii reginei Elisabeta a II-a

Walsall Arboretum, un parc public din orașul britanic Walsall, care a fost vizitat de regina Elisabeta a II-a în 1962, a inaugurat în urmă cu...

Controverse pe seama statuilor cu câinii reginei Elisabeta a II-a
Diverse sâmbătă, 12 octombrie 2024, 00:00

Un fruct exotic cu proprietăţi extrem de utile

Castravetele amar, sub denumirea ştiinţifică de Momordica charantia, este un fruct de origine tropicală cu proprietăţi extrem de utile....

Un fruct exotic cu proprietăţi extrem de utile