Ascultă Radio România Cluj Live

De ce important să consumăm regulat ulei de măsline

Un nou studiu a stabilit că participanții care au mâncat mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi și-au redus riscul de deces din cauza demenței cu 28%, comparativ cu cei care nu au mâncat niciodată sau au consumat rar ulei de măsline. Analiza a mai arătat că înlocuirea doar a unei lingurițe de unt și maioneză cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline pe zi a fost asociată cu un risc cu 8 până la 14% mai mic de deces din cauza demenței.

De ce important să consumăm regulat ulei de măsline

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 august 2023, 12:00

Un nou studiu a stabilit că participanții care au mâncat mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi și-au redus riscul de deces din cauza demenței cu 28%, comparativ cu cei care nu au mâncat niciodată sau au consumat rar ulei de măsline. Analiza a mai arătat că înlocuirea doar a unei lingurițe de unt și maioneză cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline pe zi a fost asociată cu un risc cu 8 până la 14% mai mic de deces din cauza demenței.

Studiul întărește tendințele dietetice care recomandă uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, și sugerează că aceste recomandări nu sprijină doar sănătatea inimii, ci și sănătatea creierului. Alegerea uleiului de măsline, un produs natural, în locul grăsimilor precum margarina, untul și maioneza este sigură și poate reduce riscul de demență fatală. Cercetătorii au observat că un aport mai mare de ulei de măsline a fost asociat cu un risc mai scăzut de demență fatală, indiferent de calitatea dietei unei persoane. Deci chiar și cei care mănâncă mai puțin sănătos în general, par să beneficieze de pe urma uleiului de măsline. Acest studiu pe termen lung arată că există beneficii pentru sănătatea cognitivă din consumul de cantități relativ mici de ulei de măsline. Cercetările arată că în uleiul de măsline există lucruri care sunt oarecum benefice pentru sănătatea cognitivă, iar acele lucruri nu sunt prezente în unt sau maioneză. Cercetările anterioare au arătat că un consum de ulei de măsline în loc de margarină, unt, maioneză sau grăsime din lapte duce la un risc mai mic de boli de inimă.

Acest beneficiu pentru sănătatea cardiovasculară poate oferi un beneficiu indirect pentru sănătatea cognitivă prin îmbunătățirea fluxului de sânge către creier. În plus, compușii antioxidanţi puternici din uleiul de măsline pot traversa bariera hematoencefalică, având potențial un efect direct asupra creierului. Studiul este observațional și nu dovedește că uleiul de măsline este cauza riscului redus de demență fatală, subliniază autorii. Ei ar dori să vadă studii suplimentare, cum ar fi studii controlate, pentru a confirma efectele și a determina cantitatea optimă de ulei de măsline de consumat pentru a beneficia de aceste avantaje. (www.actualno.com)

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

De ce vopsim ouă de Paști?
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

De ce vopsim ouă de Paști?

Absolut toată lumea vopsește în această perioadă ouăle de Paști – atât credincioșii, cât și necredincioșii, pentru care este doar...

De ce vopsim ouă de Paști?
Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti

Ouăle de Paşti sunt poate cel mai recunoscut simbol al sărbătorii, dar puţini dintre noi cunosc diversitatea şi poveştile fascinante care le...

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
Diverse miercuri, 16 aprilie 2025, 00:00

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum

Datorită climei lor, Insulele Canare se bucură de o mare diversitate de specii endemice atât în ​​faună, cât și în floră.  ...

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Diverse marți, 15 aprilie 2025, 00:00

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut

Tot mai mulți oameni remarcă același lucru: prosoapele din frotir de azi nu mai sunt ce-au fost odată.   Sunt mai subțiri, își pierd...

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 18:00

Au fost creați primii dinți umani de laborator

Oamenii de ştiinţă de la Londra au anunţat că au reuşit să creeze în premieră dinţi umani în laborator.   Echipa de cercetători a...

Au fost creați primii dinți umani de laborator
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 16:59

O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase

Conducerea ANSVSA a avut luni, 14 aprilie, o nouă întâlnire de urgenţă cu reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de animale, pentru a...

O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 00:00

V-aţi săturat de Baby Shark? Ce ziceţi de Nirvana în versiune instrumentală pentru copii?

Există un lucru cu care foarte mulţi părinţi par să fie de acord: cu faptul că după un timp cântecele pentru copii devin atât de enervante,...

V-aţi săturat de Baby Shark? Ce ziceţi de Nirvana în versiune instrumentală pentru copii?
Diverse duminică, 13 aprilie 2025, 12:00

Alimente asociate cu longevitatea

Un expert în longevitate recomandă consumul a cel puţin trei tipuri de alimente zilnic pentru a trăi mai mult.   Sfaturile se bazează pe...

Alimente asociate cu longevitatea