De ce important să consumăm regulat ulei de măsline
Un nou studiu a stabilit că participanții care au mâncat mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi și-au redus riscul de deces din cauza demenței cu 28%, comparativ cu cei care nu au mâncat niciodată sau au consumat rar ulei de măsline. Analiza a mai arătat că înlocuirea doar a unei lingurițe de unt și maioneză cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline pe zi a fost asociată cu un risc cu 8 până la 14% mai mic de deces din cauza demenței.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 august 2023, 12:00
Un nou studiu a stabilit că participanții care au mâncat mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi și-au redus riscul de deces din cauza demenței cu 28%, comparativ cu cei care nu au mâncat niciodată sau au consumat rar ulei de măsline. Analiza a mai arătat că înlocuirea doar a unei lingurițe de unt și maioneză cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline pe zi a fost asociată cu un risc cu 8 până la 14% mai mic de deces din cauza demenței.
Studiul întărește tendințele dietetice care recomandă uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, și sugerează că aceste recomandări nu sprijină doar sănătatea inimii, ci și sănătatea creierului. Alegerea uleiului de măsline, un produs natural, în locul grăsimilor precum margarina, untul și maioneza este sigură și poate reduce riscul de demență fatală. Cercetătorii au observat că un aport mai mare de ulei de măsline a fost asociat cu un risc mai scăzut de demență fatală, indiferent de calitatea dietei unei persoane. Deci chiar și cei care mănâncă mai puțin sănătos în general, par să beneficieze de pe urma uleiului de măsline. Acest studiu pe termen lung arată că există beneficii pentru sănătatea cognitivă din consumul de cantități relativ mici de ulei de măsline. Cercetările arată că în uleiul de măsline există lucruri care sunt oarecum benefice pentru sănătatea cognitivă, iar acele lucruri nu sunt prezente în unt sau maioneză. Cercetările anterioare au arătat că un consum de ulei de măsline în loc de margarină, unt, maioneză sau grăsime din lapte duce la un risc mai mic de boli de inimă.
Acest beneficiu pentru sănătatea cardiovasculară poate oferi un beneficiu indirect pentru sănătatea cognitivă prin îmbunătățirea fluxului de sânge către creier. În plus, compușii antioxidanţi puternici din uleiul de măsline pot traversa bariera hematoencefalică, având potențial un efect direct asupra creierului. Studiul este observațional și nu dovedește că uleiul de măsline este cauza riscului redus de demență fatală, subliniază autorii. Ei ar dori să vadă studii suplimentare, cum ar fi studii controlate, pentru a confirma efectele și a determina cantitatea optimă de ulei de măsline de consumat pentru a beneficia de aceste avantaje. (www.actualno.com)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.