Evitați scăldatul în locuri neamenajate, indiferent dacă e vorba de ape curgătoare sau de lucrări hidrotehnice
Totuși, cei care aleg să se răcorească în acest fel trebuie să țină cont și de riscurile la care se expun. Autoritățile recomandă să se evite scăldatul în locuri neamenajate, indiferent dacă e vorba de ape curgătoare sau de lucrări hidrotehnice.
Articol editat de cristina.rusu, 14 august 2023, 11:51 / actualizat: 16 august 2023, 16:53
Reprezentantul Administrației Bazinale Someș-Tisa, Cristina Vădan, avertizează că astfel de zone pot fi un pericol din cauza malurilor abrupte și a curenților puternici:
Albiile pot fi pline cu nămol, plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci. Totodată, există diferențe majore de temperatură între stratul de suprafață și cel de adâncime. Evacuările controlate din lacurile de acumulare pot fi realizate oricând, iar dacă vă aflați la scăldat în aval de aceste zone puteți fi surprinși de creșteri bruște de nivel și de debit. (Cristina Vădan)
În fiecare an, în sezonul cald, salvatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență se confruntă cu zeci de cazuri ale unor persoane care își pun viața în pericol pentru că fac baie în locuri neamenajate. De cele mai multe ori pompierii și paramedicii SMURD nu pot ajunge în timp util și atunci scăldatul se termină cu o tragedie.
Colonelul Andrei Biriș de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență arată că un înec se produce în doar câteva minute și, din cauza distanțelor mari până la locul intervențiilor, de cele mai multe ori viața victimelor nu mai poate fi salvată:
Înotați numai în locuri special amenajate, deoarece, în multe cazuri, curentul apei și adâncimea ei stau la baza unor situații tragice. Copiii trebuie supravegheați în permanență, pentru a evita ca aceștia să ajungă în situații ce le pot pune viața în pericol. Numai în ultimele șase luni, echipajele operative au fost solicitate de zece ori, pentru a scoate din apă persoane care s-au înecat. Dintre acestea, doar în două situații s-au putut aplică manevre de resuscitare, care, din păcate, nu au readus semnalele vitale pentru victimele înecului. (Andrei Biriș)
În județul Cluj există mai multe lacuri naturale sau artificiale, alături de râuri în care oamenii se îmbăiază în mod tradițional. Cei care aleg să se răcorească în acest fel trebuie să fie conștienți că o fac pe propria răspundere, punându-și viață în pericol, de multe ori chiar și atunci când știu să înoate.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.