Două piese country sunt foarte populare în America în momentul de faţă: Try that in a small town de Jason Aldean şi Rich men north of Richmond de Oliver Anthony. Ce au în comun e faptul că ambele sunt foarte apreciate de canalele mediatice de dreapta, asociate cu Partidul Republican.
Două piese country sunt foarte populare în America în momentul de faţă: Try that in a small town de Jason Aldean şi Rich men north of Richmond de Oliver Anthony. Ce au în comun e faptul că ambele sunt foarte apreciate de canalele mediatice de dreapta, asociate cu Partidul Republican.
Jason Aldean e considerat un superstar al muzicii country, cu o carieră de 2 decenii şi venituri de zeci de milioane de dolari pe an. Nu a reuşit niciodată să treacă în mainstream (până acum), graţie agitaţiei din jurul piesei Try that in a small townînsă a ajuns şi la asta. În general genul country promovează teme pe placul statelor din sud, cu toate acestea popularitatea lui e mai vastă. Să nu uităm că şi Taylor Swift şi-a început cariera ca vedetă country în adolescenţă înainte de a face tranziţia spre pop.
Try that in a small town de la Jason Aldean e o piesă construită pe antagonismul dintre urban şi rural. Textul începe cu o enumerare a crimelor de care se fac vinovaţi orăşenii, de la atacarea cuiva în plină stradă şi până la altercaţiile cu poliţia la un protest. Bineînţeles, toate acestea nu ar fi permise „in a small town”: într-un orăşel din sud, unde oamenii au grijă de vecinii lor şi nu tolerează turbulenţa. Aldean pune în prim plan ideea de „good ole boys”: adică bărbaţi albi din sud, care apără modul de viaţă tradiţional cu pistolul moştenit de la bunicul.
În videoclip apar secvenţe filmate la protestele declanşate de moartea lui George Floyd; apoi Aldean se prezintă în faţa tribunalului din oraşul Columbia, acolo unde în 1927 a fost linşat un bărbat de culoare, acuzat pe nedrept că ar fi violat o fată albă. Aldean a pretins că habar nu avea de istoria tragică a clădirii în faţa căreia s-a filmat, cu toate acestea multe canale i-au interzis clipul, pe motiv că face o apologie a linşajului. De aici a fost doar un pas ca melodia să fie preluată de politică: câţiva candidaţi republicani au început să o difuzeze la evenimentele din campanie, alţii însă o critică pentru nostalgia faţă de o perioadă în care existau cartiere Sunset, adică unele în care cei de culoare nu aveau voie să calce după apusul soarelui. Lui Aldean, care vorbeşte nonşalant de pistolul bunicului, i s-a adus aminte că acum 6 ani un contabil la pensie a măcelărit zeci de oameni la un concert de-al lui din Las Vegas; iar atunci artistul încă declarase că legea purtării armelor e prea permisivă. Să mai adăugăm că piesa nici măcar nu sună country: seamănă mai degrabă cu trupele post-grunge parodiate în filmul Barbie, precum Nickelback.
Cealaltă piesă de care am pomenit, cântată de Oliver Anthony, e country într-un mod mai autentic, cu o singură chitară acustică. Tânărul din Virginia compune muzică doar de 2 ani. Rich men north of Richmonda lansat-o în 7 august, dar deja a ajuns la 17 milioane de vizualizări pe Youtube. A fost popularizată, e drept, de podcasteri în mod autoproclamat conservatori, dar care seamănă mai degrabă a extremă dreaptă. Aceştia l-au numit pe Anthony „vocea poporului”: un artist care vorbeşte din perspectiva omului simplu, care-şi vinde sufletul muncind pentru bani ce nu valorează aproape nimic din cauza inflaţiei.
Melodia lui Oliver Anthony e plină de mesajele populiste atât de dragi susţinătorilor lui Donald Trump, criticând elitele de la Washington şi deplângând impozitarea salariilor sau abuzurile cu ajutoare sociale. La prima vedere cele două melodii par aşadar asemănătoare; spre deosebire însă de Aldean, care e putred de bogat, Anthony trăieşte într-un stil mai asemănător cu ceea ce cântă: a experimentat el însuşi munca prost plătită din fabrici, iar în prezent se întreţine dintr-o fermă mică. Nici această piesă nu a fost scutită de dezbateri: în fond Richmond era în timpul Războiului de Secesiune capitala statelor din sud, unde economia era bazată pe munca sclavilor. Controversate sunt şi versurile în care Anthony deplânge faptul că oamenii graşi împovărează prea mult sistemul social. Criticii lui spun că prin asta a reîncălzit una din stereotipiile administraţiei Reagan, despre femeile de culoare care prosperă din ajutoarele sociale. Pe de altă parte Anthony nici nu se apropie de agresivitatea lui Aldean. El este, conform portalului Saving Country Music, un artist care a găsit un mesaj important, acaparat acum de politică. Oliver Anthony are un album în pregătire, pentru care va colabora cu John Rich, un cunoscut producător şi comentator de dreapta; Saving Country Music practic face lobby ca această colaborare să nu se întâmple, pentru că John Rich, ca şi comentator politic, face parte exact din sistemul opresiv despre care vorbeşte Rich men north of Richmond.
„Oliver Anthony trebuie să se scuture de politică: să ajungă la comunitate din resurse proprii, nu cu mesajele politice ale altora”, se spune într-un articol apărut pe portal.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.