Financiaria: Cum identifici o înșelătorie de investiții
De cele mai multe ori, aceste anunțuri apar în succesiunile de postări pe care le vizualizezi zilnic pe Facebook sau Instagram dintr-un motiv simplu: odată ce citești câteva știri din domeniul investițiilor, algoritmii de publicitate încep să îți sugereze un conținut similar, cu propuneri de investiții care ar face invidios orice investitor. Nu ți s-ar părea extraordinar să poți să primești lunar 9000 de lei cu o investiție inițială de doar 700 de lei? Sau să fii printre primii și singurii 100 de investitori care au parte de o oferă specială de investiții într-o companie deținută de statul român? Dacă aceste anunțuri sunt însoțite și de poza unui politician sau a unui om de afaceri extrem de cunoscut, propunerea pare și mai serioasă. Chiar dacă nu ai experiență în investiții, ar trebui să îți poți da seama că un astfel de mesaj de investiții este de fapt o înșelătorie, pusă la cale de persoane sau companii care vor să obțină profituri nemeritate.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 august 2023, 11:30 / actualizat: 22 martie 2024, 13:57
Dacă te întrebi cum poți identifica și cum poți evita aceste capcane investiționale, îți pot spune că în majoritatea cazurilor, anunțurile înșelătoare îți propun o investiție pe care nu o poți refuza sau care pare prea bună ca să fie adevărată. Spre exemplu, câteva anunțuri care circulă la ora actuală pe internet promit profituri lunare de mii de lei la o investiție de doar câteva sute. Ce ar trebui să îți atragă atenția din prima secundă este returul mult prea generos pe banii investiți. O investiție care îți propune înmulțirea de zeci de ori a banilor tăi într-un timp foarte scurt are cele mai mari șanse să fie parte a unei escrocherii.
Un alt aspect care ar trebui să îți pună semne de întrebare este asumarea acestor anunțuri de către persoane publice, politicieni, oameni de afaceri sau sportivi care afirmă că și ei au investit în astfel de scheme pentru a se îmbogăți. Evident, persoanele respective nu au nici o legătură cu anunțurile care circulă pe internet însă folosirea imaginii lor poate induce în eroare destui investitori. Unele anunțuri sunt făcute în numele unor companii cu istoric bun în piață, precum bănci sau companii de energie care ar părea capabile să plătească dividende de mii de euro, lucru evident imposibil, într-o piață de capital funcțională.
Oricât de tentat ai fi să afli mai multe detalii despre ofertele miraculoase de investiții, recomandarea mea este să nu dai niciodată click pe respectivele anunțuri, să nu accesezi paginile care îți sunt sugerate și sub nici o formă, să nu transferi bani în conturile așa-numitelor scheme de investiții sau investitori. Anunțurile înșelătoare de investiții îți vor propune chiar să înscrii datele cardului tău sau a contului tău bancar într-un anumit formular, pentru a putea beneficia de oportunitatea prezentată. Cu un astfel de scenariu, persoana din spatele schemei de investiții poate retrage ușor banii pe care îi ai în cont, fără consimțământul sau aprobarea ta.
La ce alte aspecte trebuie să fii atent pentru a nu fi victima unei înșelătorii de investiții? Te aștept pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro ca să discutăm mai multe.
Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit!
Flavian-Cătălin Pah, consilier financiar
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.