Prima pagină » De prin Cluj » Am testat noul sistem de accesibilitate audio propus de CTP Cluj [AUDIO]
Am testat noul sistem de accesibilitate audio propus de CTP Cluj [AUDIO]
Andrea Nagy
Compania de Transport Public din Cluj testează zilele acestea un sistem de accesibilitate audio pentru nevăzători. Deocamdată acesta a fost instalat în 10 staţii de autobuz, iar ulterior va fi implementat la toate panourile informative din oraş. Ce face sistemul şi cum se descurcă, a aflat Andrea Nagy.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
31 august 2023, 12:26 / actualizat: 6 septembrie 2023, 16:15
Compania de Transport Public din Cluj testează zilele acestea un sistem de accesibilitate audio pentru nevăzători. Deocamdată acesta a fost instalat în 10 staţii de autobuz, iar ulterior va fi implementat la toate panourile informative din oraş. Ce face sistemul şi cum se descurcă, a aflat Andrea Nagy.
Ideea ar fi ca autobuzele să fie anunţate vocal cu un minut înainte de a ajunge în staţie şi încă odată, chiar când ajung în staţie. Pentru asta, panourile de afişaj electronic vor fi echipate cu difuzoare. Sistemul este testat deocamdată în 10 staţii de autobuz; staţiile se schimbă însă în fiecare zi, aşa că nu vă va fi uşor să vă întâlniţi cu el. Staţia de pe str. Memorandumului pare totuşi să fie un punct fix; acolo am fost şi eu, încercând să capturez pentru dumneavoastră un anunţ. Problema este că afişajul e cocoţat în vârful unui stâlp foarte înalt, iar anunţurile sunt la un volum atât de scăzut că nu au nicio şansă în competiţia cu zgomotul traficului din centrul Clujului. Sistemul de accesibilitate audio se află însă abia la început de drum, în faza de testare internă, spune Alexandru Gaiu, tehnician transporturi:
Alexandru Gaiu: Momentan vrem să ne asigurăm că anunţă corect, nu neapărat cum anunţă.
Andrea Nagy: Cât timp durează faza aceasta?
Alexandru Gaiu: Undeva la 2 săptămâni. Apoi vom lua în calcul şi sugestiile celor implicaţi direct.
Andrea Nagy: Sunt autobuze care nu sunt anunţate deloc; oare de ce?
Alexandru Gaiu: Din cauza unor erori tehnice sau erori umane. Tocmai asta încercăm, să le eliminăm.
În această fază CTP Cluj nu a iniţiat colaborări cu organizaţiile reprezentative ale persoanelor cu deficienţe de vedere, dar ca în proverbul cu Mahomed şi muntele, organizaţiile au contactat Compania de Transport Public pentru a se implica în testare. În special pentru că ar fi loc de îmbunătăţiri, spune Florentin Rădulescu, preşedintele filialei clujene a Asociaţiei Nevăzătorilor din România:
Până acum am văzut doar la staţia Biserica Sf. Petru. E cu vocea de la Google, asta am identificat, dar în gălăgia de pe stradă abia dacă se aude. Dar mi s-a părut că a dat o informaţie eronată: adică a zis că soseşte 47 într-un minut, în timp ce 47 era deja în staţie. E foarte importantă acurateţea informaţiilor, să nu-şi piardă oamenii încrederea în sistem. (Florentin Rădulescu)
Chiar cu o săptămână înainte de începerea testului, Florentin Rădulescu a sesizat Compania de Transport Public Cluj în privinţa mai multor probleme de accesibilitate: cum ar fi decalibrarea sistemului vocal din autobuze, care face ca staţiile să fie anunţate cu mult după ce autobuzul le-a depăşit, ceea ce induce pasagerii în eroare; sau faptul că linia care soseşte în staţie este anunţată abia când se închid uşile autobuzului, când deja pasagerul nevăzător nu mai are şanse să-l prindă. Dacă aveţi observaţii sau sugestii privind sistemul de accesibilitate audio testat de CTP, le puteţi transmite filialei clujene a Asociaţiei Nevăzătorilor, care le va redirecţiona către Compania de Transport Public.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.