Școala empatiei se face în parc, în primul parc incluziv din țară [AUDIO/FOTO]
Va fi un parc pentru toți copiii, de fapt, un playground în care cei mici, cu sau fără nevoie speciale, vor avea parte de cea mai serioasă joacă, aceea de a-și dezvolta empatia și prietenia fără prejudecăți.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 septembrie 2023, 06:00 / actualizat: 2 septembrie 2023, 8:13
Reporter: Coco este unul dintre copiii cu nevoi speciale care s-ar putea juca la Cluj, într-un parc, incluziv, primul din România. Asta s-ar putea întâmpla și cu ajutorul nostru. Mai sunt câteva zile în care ne putem înscrie în competiția Walking Month, ale cărei fonduri vor fi folosite în acest scop. De ce ar fi important un asemenea parc pentru toți copiii, indiferent că au sau nu nevoi speciale, ne spune Mirela Codreanu, de la grădinița malteză, inițiatoarea acestui proiect:
Mirela Codreanu: Ceea ce ne dorim noi să facem este să nu segregăm mai mult decât a făcut-o deja societatea și să-i aducem împreună și să îi învățăm pe copii și să ne învățăm și noi să interacționăm unii cu alții.
Reporter: Parcul incluziv care va fi construit în Parcul Rozelor, pe un teren pus la dispoziție de Primăria Cluj-Napoca, ar fi primul parc incluziv din România. Cam așa își imaginează cei de la grădinița malteză acest loc de joacă special.
Mirela Codreanu: Visăm să fie un loc destinat tuturor copiilor, un loc în care toți copiii să poată să se joace împreună, atât copiii cu dizabilități, cât și copiii tipici. Ideea este că toate elementele care compun acest ansamblu, care va forma locul de joacă, vor fi accesibilizate, astfel încât toți copiii cu dizabilități, indiferent de dizabilitatea pe care o au, să poată să se joace în acel loc. Deci dacă este să ne gândim la un leagăn, pot să fie două leagăne alăturate, unul să fie accesibilizat, adică să fie gen scaun și să aibă centuri de siguranță în care poți să pui un copil care să aibă o dizabilitate neuromotorie și să fie în siguranță, iar alături de acest leagăn special adaptat, să fie un leagăn simplu, normal pentru un copil tipic, astfel încât copiii să poată să interacționeze, să poată să se joace împreună.
Reporter: Concret, copiii ar avea la dispoziție următoarele instrumente de joacă:
Mirela Codreanu: Ar fi leagăne, ar fi tobogane, ar fi panouri de cățărat sau frânghie pentru cățărat, spinner în care ar putea să intre un copil în scaun rulant, dar alături de el pot să urce și alți copii, nu neapărat în în scaune rulante. Iar ideea pe care a avut-o arhitectul ce a creat acest proiect este de a crea un loc de joacă în forma unui cerc.
Reporter: Un parc incluziv ar fi foarte important pentru toată lumea, ne explică Mirela Codreanu, de la grădinița malteză:
Mirela Codreanu: Proiectul ăsta al nostru are un dublu câștig: pe de o parte, noi oferim acces la un loc de joacă copilului cu dizabilitate și pe de altă parte oferim copilului tipic șansa de a se dezvolta sănătos, de a-și dezvolta empatia, de a deveni mult mai atent la nevoile celorlalți. Și prin asta cred că am răspuns la întrebarea de ce este important un asemenea loc se joacă în care toți copiii să se joace împreună. Nu-și vor mai forma prejudecățile pe care noi începem să ni le formăm treptat. La vârstă mică nu le avem. În momentul în care copiii interacționează la vârstă mică, împiedicăm fixarea unor prejudecăți și fixarea unor bariere care ne despart. Jucându-se împreună, copiii vor crește mult mai sănătos. Joaca este numitorul comun al copiilor, este ceea ce îi aduce pe copii împreună și jucându-se, pot învăța inclusiv să fie niște oameni sănătoși și empatici ai societății noastre.
Reporter: 235.000 euro e o sumă uriașă, dar pas cu pas, drumul până la împlinirea acestui vis de a construi un parc incluziv poate fi parcurs, cu ajutorul fiecăruia dintre noi. Ce e de făcut? Vă înscrieți la competiția Walking Month, descărcați aplicația din Google play sau Apple store, vă creați un cont și activați unul dintre cele două pachete BASIC sau VIP. Activarea pachetului înseamnă că banii donați merg direct către construirea acestui prim loc de joacă, incluziv din Cluj. Faceți echipă sau concurați de unul singur pentru premiile oferite. Toate detaliile și toate argumentele le găsiți pe pagina de facebook Walking Month, iar de înscris vă puteți înscrie până în 4 septembrie. Să umblați bine, să faceți bine!
Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.