La nici 8 ani de la marea tragedie de la Colectiv, o alta ne-a lovit: tragedia de la Crevedia. Ce e mai trist că după atâta timp, după atâtea promisiuni, nu avem capacităţile de tratare a „marilor arşi”, a persoanelor cu arsuri pe suprafeţe întinse şi de grade ridicate. Pe această temă am discutat cu doi senatori, ambii medici: dr. László Attila, secretarul comisiei de sănătate din Senat şi dr. Florian Dorel Bodog, fost ministru al sănătăţii în 2017. Pentru ambii tema a fost aceeaşi: ce ne facem cu spitalele de arşi? Le avem deja sau le vom avea? În ce condiţii?
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
4 septembrie 2023, 06:00 / actualizat: 4 septembrie 2023, 10:23
La nici 8 ani de la marea tragedie de la Colectiv, o alta ne-a lovit: tragedia de la Crevedia. Ce e mai trist că după atâta timp, după atâtea promisiuni, nu avem capacităţile de tratare a „marilor arşi”, a persoanelor cu arsuri pe suprafeţe întinse şi de grade ridicate. Pe această temă am discutat cu doi senatori, ambii medici: dr. László Attila, secretarul comisiei de sănătate din Senat şi dr. Florian Dorel Bodog, fost ministru al sănătăţii în 2017. Pentru ambii tema a fost aceeaşi: ce ne facem cu spitalele de arşi? Le avem deja sau le vom avea? În ce condiţii?
Florian Bodog: S-au făcut paturi de mari arşi în secţiile existente. Vorbesc aici de spitalul Floreasca, spitalul Bagdasar şi Spitalul Judeţean Timişoara. Chiar şi la mine la Oradea s-au făcut nişte boxe pentru arşi (nu pentru mari arşi).
Dan Horea: În marele centru universitar Cluj nu este din câte ştiu.
Florian Bodog: În marele centru universitar Cluj din păcate, la secţia de chirurgie plastică, de când a fost scandalul despre care ştiţi cu toţii nu se mai face aproape nimic. Adică toate arsurile sunt dirijate în altă parte. În explozia unui cazan de ţuică din Bistriţa, unde au fost 3 victime, toate victimele au ajuns la mine la Oradea, trecând peste marele centru universitar Cluj. Nu vorbim de mari arşi, ci de prim ajutor. Pentru mari arşi într-adevăr nu au dotări şi nu au avut niciodată. La Oradea sunt posibilităţi de a trata arsurile până la 30-40% şi există un singur pat de terapie intensivă care este dedicat.
Dan Horea: În ţară câte locuri avem până la urmă?
Florian Bodog: 24 de locuri care îndeplinesc toate standardele pentru arşi mari şi încă 7 locuri care sunt la limita de a îndeplini aceste condiţii.
Dan Horea: De obicei fac faţă la numărul de solicitări?
Florian Bodog: Când nu se întâmplă nicio catastrofă fac faţă. E practic o problemă de management care se rezolvă la nivelul Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, care ia legătura în ţară şi unde există loc e trimis pacientul. Cam aşa se gestionează în toată Europa; adică aţi văzut că s-a activat mecanismul de cooperare în situaţii de urgenţă şi s-au găsit în Belgia doar 2 locuri şi altele în Italia. Peste tot e aceeaşi problemă, pentru că nu poţi să faci o secţie care să fie pur şi simplu în aşteptare.
Dan Horea: M-a mirat foarte tare când am aflat că Spitalul Militar din Cluj nu are secţie de arşi. Ori la un spital militar m-aş fi aşteptat să aibă.
Florian Bodog: Cu siguranţă au chirurgie generală, care are competenţe limitate în a trata arşii. Acelaşi lucru l-ar putea face şi secţia de chirurgie plastică a Spitalului Judeţean din Cluj. E foarte scump de făcut o astfel de investiţie şi la fel de scump de menţinut. Eu însumi am semnat contractul cu Banca Mondială pentru trei centre de mari arşi: unul la Tg. Mureş, unul la Timişoara şi unul la Bucureşti. Nu ştiu care a fost motivul pentru care ulterior nu s-a mai întâmplat nimic, dar de când a venit dl. Rafila am văzut că s-au revitalizat şi la unul dintre centre au început deja lucrările. Ele ar funcţiona pe lângă secţii de chirurgie plastică deja existente. În aceste secţii, saloanele sunt prevăzute cu sisteme de ventilaţie cu flux laminar, practic nu există posibilitatea ca de pe coridor să intre aer viciat în saloane, aşa era proiectul când am discutat.
Florian Bodog
A fost dr. Florian Bodog, senator PSD de Bihor. Continuăm cu dr. László Attila, senator UDMR de Cluj, secretarul comisiei de sănătate din Senat:
Dan Horea: Domnule senator, cum stăm cu numărul de paturi pentru marii arşi?
László Attila: În continuare foarte prost. În 2017 s-a decis dezvoltarea a 3 secţii la Bucureşti, Timişoara şi TG. Mureş; asta însemnând nişte clădiri separate, dar în incinta spitalelor judeţene, respectiv Spitalul Militar Central în cazul Bucureştiului. Din fericire nu sunt tot timpul arşi, motiv pentru care trebuie să ai o infrastructură în aşteptare, inclusiv personal care să lucreze acolo. Singura evoluţie pozitivă se datorează faptului că sunt din ce în ce mai mulţi colegi, atât medici cât şi personal mediu, pregătiţi. Acest lucru l-am putut vedea şi cu ocazia acestei tragedii de la Crevedia, lucrurile au fost gestionate mult mai pragmatic faţă de Colectiv.
Dan Horea: Nu e o cheltuială prea mare să ţii secţiile acestea în aşteptare?
László Attila: Aş dori să clarific. Cât am fost rezident, aveam la terapie intensivă două saloane pregătite pentru astfel de situaţii. Când eşti pediatru te întâlneşti destul de des: copiii mai trag oala de pe sobă, se mai întâmplă. Asta însemnând nişte zone izolate, în care numai aceşti pacienţi ajung. Asta înseamnă personal care, din când în când atunci când avem arşi, numai cu asta se ocupă. Iar în restul timpului fiecare-şi face activitatea, ceea ce ţine de cooperarea multidisciplinară: terapie intensivă, chirurgie plastică, chirurgie generală, ortopedie, microbiologie, hematologie etc. Nu există specialitatea de arşi, ci este o abordare multidisciplinară. Trebuie să asiguri condiţii sterile, dar şi alte facilităţi. Mă bucur că la Tg. Mureş se va face o astfel de secţie, dar cred că fiecare centru universitar ar trebui să aibă condiţii optime pentru asistenţa copiilor care au suferit arsuri.
Laszlo Attila/Foto: Trandafir Bogdan
Dan Horea/Andrea Nagy
Foto: Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.