Top 5 cauze ale accidentelor rutiere fatale în județul Cluj
Foto: ISU Cluj
Tot mai multe accidente rutiere grave, soldate cu morți, au avut loc în ultima perioadă în România.
Articol editat de Andreea Leonid,
4 septembrie 2023, 11:38 / actualizat: 6 septembrie 2023, 16:15
Tot mai multe accidente rutiere grave, soldate cu morți, au avut loc în ultima perioadă în România.
Invitată luni, 4 septembrie, la Radio Cluj, Gina Pop de la Biroul de Analiză și Prevenire din cadrul Poliției clujene, a enunțat primele 5 cauze care duc la evenimente rutiere nedorite:
Viteza neadaptată la condițiile de drum sau excesivă, neacordarea de prioritate față de alte vehicule, indisciplina pietonilor, alte preocupări de natură a distrage atenția sau abaterile bicicliștilor, acestea sunt în principal cauzele pe județul Cluj. Bineînțeles, sunt și la nivel național cam aceleași cauze, probabil diferă ușor topul, dar viteza excesivă este în top 1 la nivel național, cauza de producere a accidentelor rutiere. Consumul de alcool, consumul de droguri este cauză secundară. Se spune că nu ești un șofer bun dacă știi să mergi tare, ci să știi să oprești în siguranță. Asta este cel mai important principiu pe care trebuie să îl aplicăm atunci când suntem la volan. (Gina Pop)
Numărul mare de autovehicule din Cluj-Napoca a dus la un trafic alterat și chiar la o anumită agresivitate la volan, care nu era întâlnită în trecut. Gina Pop:
Sunt foarte multe mașini, sunt foarte mulți studenți, foarte mulți tineri care vin din afara județului, din afara orașului, cu, să spunem, principii de educație diferită și asta face ca și traficul sau bazele traficului să fie alterate atunci când noi, clujenii, care am crescut și am trăit aici, vedem că se alterează. Se poate să fie un motiv, dar în același timp numărul mare de autovehicule, faptul că tot timpul ne grăbim, faptul că tot timpul suntem în întârziere sau avem alte preocupări atunci când suntem la volan și asta poate să conducă la o agresivitate mai mare în trafic. Dar contează foarte mult bazele de educație pe care le avem și informarea pe care o avem fiecare dintre noi atunci când suntem la volan. Să ne asumăm până la urmă responsabilitatea acțiunilor noastre când conducem, pentru că a conduce este un drept, nu o obligație a conduce un autovehicul, fie că este pe două roți, fie că este pe patru roți. (Gina Pop, Poliția Cluj)
În primul semestru al anului, la nivel naţional, au fost înregistrate 2.040 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 666 de persoane şi rănirea gravă a altor aproape 1.600.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.