Incluziv: 5 septembrie, ziua internaţională a carităţii
Caritatea nu înseamnă doar a dona bani; poate fi, de asemenea, timpul tău, expertiza ta sau un gest mic de bunătate. Iată câteva modalităţi în care poţi sărbători ziua internaţională a carităţii:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 septembrie 2023, 11:12
– Donează pentru o cauză: identifică o organizaţie de caritate care susţine o cauză în care crezi şi donează pentru a contribui la eforturile lor.
– Fii voluntar: timpul tău poate avea un impact semnificativ. Implică-te într-o organizaţie locală sau oferă-te voluntar pentru a ajuta pe cineva în nevoie.
– Ajută pe cineva în jurul tău: un gest mic de bunătate poate face o zi mai bună pentru cineva. Poate fi vorba despre un zâmbet, o vorbă bună sau un act neaşteptat de generozitate.
Împărtăşeşte-ţi povestea: foloseşte mediile sociale pentru a inspira şi motiva pe alţii să se implice în acţiuni de caritate, pentru că povestea ta poate inspira schimbări.
– Educaţie şi conştientizare: învaţă mai mult despre problemele sociale şi cauzele care te preocupă, apoi împărtăşeşte cunoştinţele cu alţii pentru a creşte nivelul de conştientizare.
– Organizează evenimente de strângere de fonduri: dacă ai resurse şi timp, poţi organiza evenimente caritabile pentru a colecta fonduri pentru o cauză care contează pentru tine.
Caritate pentru sănătate
Cu siguranţă că ai simţit o senzaţie plăcută după ce ai făcut o faptă bună. Nu a fost doar în imaginaţia ta, faptele bune chiar au efecte benefice asupra sănătăţii.Atunci când facem un lucru bun pentru o altă persoană, în creier se eliberează endorfine, ceea ce ne dă o stare generală pozitivă şi un sentiment de mulţumire interioară.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele în jurul vârstei de 30 de ani care au considerat important să-i ajute pe ceilalţi s-au considerat mai fericite cu viaţa lor. Persoanele implicate în fapte bune devin mai fericite odată cu trecerea timpului.Un profesor de psihologie care a studiat fenomenul timp de 20 de ani a observat că dacă faptele bune au loc odată pe săptămână, fericirea noastră e mai mare.
Atunci când facem bine, devenim mai motivaţi să continuăm să facem bine. Dacă ne gândim la clipele în care i-am ajutat pe cei din jur vom simţi nevoia să-i ajutăm din nou. Când reflectăm asupra faptelor trecute şi dorim să ajutăm mai mult, ne simţim mai bine decât când ne gândim la momentele în care alţii ne-au ajutat pe noi.
„Un pom este cunoscut prin fructele sale, iar un om prin faptele sale. O faptă bună nu este niciodată pierdută. Cine seamănă bunăvoinţă, culege prietenie; iar cine plantează bunătate, culege dragoste”, spunea Sf. Vasile. Rămâne să alegi tu ce-ai vrea să culegi.
Andrea Nagy / Rodica Tulbure
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.