O inimă artificială va ajunge în spațiu
Un consorțiu format de cinci companii și institute de cercetare belgiene va trimite o inimă artificială pe Stația Spațială Internațională (ISS).
Articol editat de cristina.rusu, 10 septembrie 2023, 06:00 / actualizat: 10 septembrie 2023, 13:59
Un consorțiu format de cinci companii și institute de cercetare belgiene va trimite o inimă artificială pe Stația Spațială Internațională (ISS).
Cu ajutorul acesteia, experții se așteaptă să afle mai multe despre îmbătrânirea acestui organ și să vină cu noi modalități de prevenire a bolilor cardiovasculare.
Odată cu vârsta, inima umană devine mai mare și mai rigidă, arterele sale devin acoperite cu săruri de calciu, iar puterea de pompare scade.
În spațiu, datorită microgravitației și a radiațiilor, acest proces are loc de 20 de ori mai rapid. Acest lucru va permite oamenilor de știință să obțină mult mai repede date despre îmbătrânirea inimii, care erau imposibile pe Pământ.
Inima artificială va fi creată din celule stem, iar în jurul acesteia va fi construit un sistem circulator (pentru pomparea sângelui). Organul în miniatură va fi plasat pe un cip special. Testarea va începe în 2025. Inima pe cip va fi trimisă pe ISS pentru o perioadă de 4-6 săptămâni, timp în care va fi monitorizată non-stop de către specialiştii de pe Pământ.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.