A fost descoperit un nou tip de celule ale creierului uman
Creierul este format din două mari familii de celule: neuroni și celule gliale. Cel puțin aşa se ştia până acum.
Articol editat de cristina.rusu, 11 septembrie 2023, 12:00
Articol editat de cristina.rusu, 11 septembrie 2023, 12:00
Recent, un grup de oameni de știință de la Universitatea din Lausanne a descoperit un nou tip de celule, fapt care deschide „perspective imense de cercetare” în boli precum Alzheimer și Parkinson, potrivit Andreei Volterra de la UNIL, principala autoare a studiului.
Neuroștiința afirmă că creierul funcționează datorită neuronilor care sunt capabili să proceseze și să transmită informații prin rețelele lor. Informaţii care ajung şi la celulele gliale care îndeplinesc o serie de funcții structurale, energetice și imunitare, pe lângă stabilizarea constantelor fiziologice.
Noua descoperire, pe care au numit-o „astrocit glutamatergic”, este o celulă hibridă, la jumătatea distanței dintre cele două anterioare.
De multă vreme, diferiți specialişti în neuroștiință au sugerat că astrocitele pot juca un rol activ în transmiterea sinaptică și pot participa la procesarea informațiilor, dar studiile efectuate au dat rezultate contradictorii.
Prin identificarea unui nou tip de celulă cu caracteristicile unui astrocit și care exprimă mecanismul molecular necesar pentru acest tip de transmitere, echipa a pus capăt unor ani de controverse, potrivit articolului publicat în revista „Nature”.
Studiul arată că acest nou tip de celule are, de asemenea, un rol în reglarea circuitelor cerebrale implicate în controlul mişcării şi ar putea oferi ţinte terapeutice pentru boala Parkinson.
Cercetările viitoare vor explora potențialul rol protector al acestui tip de celulă împotriva tulburărilor de memorie în boala Alzheimer, precum și funcția sa în alte regiuni și patologii decât cele explorate aici, a mai precizat autoarea studiului. (www.20minutos.es)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.