Prima pagină » Știri » Politic » Guvernul a publicat forma finală a proiectului legii privind noile măsuri fiscal bugetare
Guvernul a publicat forma finală a proiectului legii privind noile măsuri fiscal bugetare
Foto: Agerpres
Guvernul a publicat forma finală a proiectului legii privind noile măsuri fiscal bugetare, care schimbă regimul de impozitare pentru companii şi bănci, elimină facilităţi fiscale şi reduce numărul de posturi de conducere din aparatul public.
Articol editat de Andreea Leonid,
19 septembrie 2023, 17:14
Guvernul a publicat forma finală a proiectului legii privind noile măsuri fiscal bugetare, care schimbă regimul de impozitare pentru companii şi bănci, elimină facilităţi fiscale şi reduce numărul de posturi de conducere din aparatul public.
De la anul, Fiscul va cere 70 la sută din banii pe care oamenii nu-i pot justifica. Se modifică şi sistemul de acordare a tichetelor de vacanţă. Scopul declarat al executivului este de a reduce evaziunea şi de a diminua deficitul bugetar.
Are detalii Iulian Olescu:
Pe lângă măsurile de modificare a regimului de impozitare a microîntreprinderilor, introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri, creșteri de accize și impozit suplimentar pentru bănci, proiectul de act normativ prevede creșterea de la 5 la 9% a cotei de TVA pentru livrarea de locuințe sociale, alimente de înaltă valoare calitativă, livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență.
Cota redusă de TVA de 5% ar urma să fie menținută pentru livrarea de lemn de foc și energie termică, livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste și pentru accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, pentru toate celelalte operațiuni urmând a se aplica cota standard de 19%.
Tot actul normativ pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor prevede faptul că, începând cu data de 1 octombrie 2023, agențiile, autoritățile sau instituțiile care se află în subordinea Parlamentului României și sunt autonome din punct de vedere funcțional și financiar trebuie să plătească anual o taxă specială în procent de 80% din rezultatul net sau profitul obținut din activitatea specifică pe care o desfășoară de reglementare, control, prestări servicii și autorizări, dar nu mai puțin de 33% din valoarea veniturilor curente obținute ca urmare a încasării tarifelor și taxelor practicate.
Prin proiectul de act normativ se introduce și obligativitatea utilizării facturii electronice începând cu 1 ianuarie 2024, dar și un nou sistem național, denumit RO e-Sigiliu, care, pe baza utilizării unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice, va permite autorităților competente determinarea potențialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri.
Proiectul prevede și reducerea și limitarea numărului de funcții de conducere atât în aparatul public, cât și în instituțiile autonome cu capital de stat, acordarea tichetelor de vacanță și indemnizațiilor de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 de lei brut și limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maxim 1.500 de lei.
Noile măsuri ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie prin asumarea răspunderii de către guvern în Legislativ. Autorităţile speră să reducă deficitul bugetar şi să elimine riscul de a pierde fonduri europene de miliarde de euro.
Rador Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.