Incluziv: Top 5 – Cele mai frustrante mâncăruri pentru un nevăzător [AUDIO]
Imaginaţi-vă că luaţi masa cu prietenii în oraş. Vă comandaţi din meniu ceva ce vă place, nimic mai simplu de atât. Nu şi pentru un nevăzător. Să începem cu ceva care nici măcar nu trebuie tăiat, totuşi se află pe lista de „nici vorbă” a persoanelor cu deficienţe de vedere:
Articol editat de cristina.rusu, 19 septembrie 2023, 14:49
„Paste cu sos nu aş mânca în public, mi se pare că s-ar scurge”, Mădălina.
„Eu evit în public spaghetele. Mi se pare complicat să le mănânc, mă gândesc că sosul mi-ar ajunge în barbă. În public mănânc cel mult penne”, Alexandru.
4. Deserturi
Clătitele împăturite artistic, decorate cu fructe, cu topping şi cu frişcă sunt o ocazie unică pentru nevăzători: în sensul că niciunul nu va face greşeala să comande aşa ceva de două ori. Din experienţă proprie aş mai aminti cupele de îngheţată, care la unele restaurante au o margine mai joasă, numai bună să se scurgă îngheţata topită pe care omul nu o observă.
„Evit deserturile mai cremoase, clătitele”, Krisztian.
„Deserturi care curg: clătite cu un gem subţire, prăjituri cu o cremă fină care curge”, Cristina.
„Am avut o vreme în care nu mâncam deloc în public, din cauza văzătorilor care se uită în farfuria ta şi-ţi spun: „Vezi că ţi-a căzut din furculiţă, vezi că nu ai luat nimic în lingură.” Apoi mai e chestia cu „La ora 3 ai peşte, la 6 e orez, la 9 e usturoi”. Cică ar fi o tehnică de orientare, dar nu înţeleg de ce nu se pot folosi direcţii normale, ce e cu prostia asta de direcţii pe ceas”, Alexandra.
3. Peşte
Aproape fiecare nevăzător recunoaşte că a avut o experienţă culinară jenantă cu păstrăvul servit întreg. De altfel teoria mea e că peştele întreg nu se cumpără, doar se închiriază: e adus pe farfurie frumos şi ţanţos, e admirat şi adulmecat, apoi e returnat neatins la bucătărie. Dar am o veste bună: există şi creaturi marine care pot constitui un meniu mai accesibil:
„Cu siguranţă o să evit să scobesc cu degetele ca să scot oasele peştelui”, Cristina.
„Midiile se pot mânca relativ uşor, pentru că acolo toată lumea-şi foloseşte mâinile pentru cochilii; sau dacă sunt la tigaie, atunci se pot lua uşor cu furculiţa, fiind deja porţionate cum s-ar zice”, Alexandru.
2. Aperitive
Unele lucruri le putem evita, prin faptul că nu le comandăm. Pe de altă parte există ceva de care nu avem cum să scăpăm: aperitivul mixt de la revelioane şi nunţi. Eu una nu-mi mai bat capul să atac farfuriile acelea cu tacâmuri, prefer să sosesc la faţa locului echipată cu suficiente şerveţele umede pentru a remedia pagubele ulterioare; totuşi pentru cei cu un mai accentuat simţ estetic, care insistă să le abordeze cu furculiţă şi cuţit, farfuriile acelea sunt aşa, ca un loz în plic.
„Nu ştiu dacă pentru o masă la care sunt invitaţi nevăzători sunt o idee bună farfuriile acelea în care sunt încărcate de toate: de la felii de salam (cu coajă, ca să ai ce trage) şi până la roşii umplute cu tot felul de chestii”, Cristina.
1. Orice vine în farfurii prea încărcate
Nevăzătorii vor tinde să ocolească preparatele care au potenţialul de a apărea în farfurii foarte încărcate, unde vor trebui să vâneze salata, carnea, sosul, să ocolească verdeaţa pur decorativă, asta în timp ce comesenii văzători se uită la ei.
„În anumite locuri chiar şi burgerii sunt o problemă. Până la urmă chiar şi o mâncare care în primă instanţă pare simplă, din cauza unei farfurii prea încărcate poate să devină o provocare”, Krisztian.
Nu trebuie să vă surprindă aceste reţineri. În fond toată lumea are lucruri pe care le evită în public, din teama de a nu se plasa în centrul atenţiei într-un mod jenant sau inestetic; atâta doar că nu toată lumea vorbeşte despre acestea cu atâta sinceritate ca nevăzătorii. Nu avem ce face în privinţa factorilor fizici: unele alimente pur şi simplu vor rămâne inaccesibile în public, indiferent cât ne-am strădui. Putem să lucrăm un pic la partea psihologică: dacă găsim în meniu ceva deosebit care ne tentează, nu e un capăt de lume să întrebăm chelnerul cât de complicat va fi de mâncat. Dacă ştim unde vom merge, putem consulta dinainte meniul online pentru a pescui preparate accesibile, cum ar fi supele, salata de vinete sau humusul, apoi ne putem baza pe faptul că indiferent de restaurant, e foarte probabil să găsim în meniu 25 de sortimente de pizza. Iar în privinţa comentariilor de tipul „vezi că ţi-a scăpat un cartof”, dragi comeseni, am o singură sugestie: fără supărare, fiecare să-şi vadă de propria farfurie.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.