Ascultă Radio România Cluj Live

Incluziv: Top 5 – Cele mai frustrante mâncăruri pentru un nevăzător [AUDIO]

Imaginaţi-vă că luaţi masa cu prietenii în oraş. Vă comandaţi din meniu ceva ce vă place, nimic mai simplu de atât. Nu şi pentru un nevăzător. Să începem cu ceva care nici măcar nu trebuie tăiat, totuşi se află pe lista de „nici vorbă” a persoanelor cu deficienţe de vedere:

Incluziv: Top 5 – Cele mai frustrante mâncăruri pentru un nevăzător [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 19 septembrie 2023, 14:49

„Paste cu sos nu aş mânca în public, mi se pare că s-ar scurge”, Mădălina.

„Eu evit în public spaghetele. Mi se pare complicat să le mănânc, mă gândesc că sosul mi-ar ajunge în barbă. În public mănânc cel mult penne”, Alexandru.

4. Deserturi

Clătitele împăturite artistic, decorate cu fructe, cu topping şi cu frişcă sunt o ocazie unică pentru nevăzători: în sensul că niciunul nu va face greşeala să comande aşa ceva de două ori. Din experienţă proprie aş mai aminti cupele de îngheţată, care la unele restaurante au o margine mai joasă, numai bună să se scurgă îngheţata topită pe care omul nu o observă.

„Evit deserturile mai cremoase, clătitele”, Krisztian.

„Deserturi care curg: clătite cu un gem subţire, prăjituri cu o cremă fină care curge”, Cristina.

„Am avut o vreme în care nu mâncam deloc în public, din cauza văzătorilor care se uită în farfuria ta şi-ţi spun: „Vezi că ţi-a căzut din furculiţă, vezi că nu ai luat nimic în lingură.” Apoi mai e chestia cu „La ora 3 ai peşte, la 6 e orez, la 9 e usturoi”. Cică ar fi o tehnică de orientare, dar nu înţeleg de ce nu se pot folosi direcţii normale, ce e cu prostia asta de direcţii pe ceas”, Alexandra.

3. Peşte

Aproape fiecare nevăzător recunoaşte că a avut o experienţă culinară jenantă cu păstrăvul servit întreg. De altfel teoria mea e că peştele întreg nu se cumpără, doar se închiriază: e adus pe farfurie frumos şi ţanţos, e admirat şi adulmecat, apoi e returnat neatins la bucătărie. Dar am o veste bună: există şi creaturi marine care pot constitui un meniu mai accesibil:

„Cu siguranţă o să evit să scobesc cu degetele ca să scot oasele peştelui”, Cristina.

„Midiile se pot mânca relativ uşor, pentru că acolo toată lumea-şi foloseşte mâinile pentru cochilii; sau dacă sunt la tigaie, atunci se pot lua uşor cu furculiţa, fiind deja porţionate cum s-ar zice”, Alexandru.

2. Aperitive

Unele lucruri le putem evita, prin faptul că nu le comandăm. Pe de altă parte există ceva de care nu avem cum să scăpăm: aperitivul mixt de la revelioane şi nunţi. Eu una nu-mi mai bat capul să atac farfuriile acelea cu tacâmuri, prefer să sosesc la faţa locului echipată cu suficiente şerveţele umede pentru a remedia pagubele ulterioare; totuşi pentru cei cu un mai accentuat simţ estetic, care insistă să le abordeze cu furculiţă şi cuţit, farfuriile acelea sunt aşa, ca un loz în plic.

„Nu ştiu dacă pentru o masă la care sunt invitaţi nevăzători sunt o idee bună farfuriile acelea în care sunt încărcate de toate: de la felii de salam (cu coajă, ca să ai ce trage) şi până la roşii umplute cu tot felul de chestii”, Cristina.

1. Orice vine în farfurii prea încărcate

Nevăzătorii vor tinde să ocolească preparatele care au potenţialul de a apărea în farfurii foarte încărcate, unde vor trebui să vâneze salata, carnea, sosul, să ocolească verdeaţa pur decorativă, asta în timp ce comesenii văzători se uită la ei.

„În anumite locuri chiar şi burgerii sunt o problemă. Până la urmă chiar şi o mâncare care în primă instanţă pare simplă, din cauza unei farfurii prea încărcate poate să devină o provocare”, Krisztian.

Nu trebuie să vă surprindă aceste reţineri. În fond toată lumea are lucruri pe care le evită în public, din teama de a nu se plasa în centrul atenţiei într-un mod jenant sau inestetic; atâta doar că nu toată lumea vorbeşte despre acestea cu atâta sinceritate ca nevăzătorii. Nu avem ce face în privinţa factorilor fizici: unele alimente pur şi simplu vor rămâne inaccesibile în public, indiferent cât ne-am strădui. Putem să lucrăm un pic la partea psihologică: dacă găsim în meniu ceva deosebit care ne tentează, nu e un capăt de lume să întrebăm chelnerul cât de complicat va fi de mâncat. Dacă ştim unde vom merge, putem consulta dinainte meniul online pentru a pescui preparate accesibile, cum ar fi supele, salata de vinete sau humusul, apoi ne putem baza pe faptul că indiferent de restaurant, e foarte probabil să găsim în meniu 25 de sortimente de pizza. Iar în privinţa comentariilor de tipul „vezi că ţi-a scăpat un cartof”, dragi comeseni, am o singură sugestie: fără supărare, fiecare să-şi vadă de propria farfurie.


 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Incluziv: Să vorbim despre dislexie
Incluziv marți, 5 noiembrie 2024, 13:29

Incluziv: Să vorbim despre dislexie

Aţi remarcat vreodată cât de prezent e textul scris în societate? Cât de des recurgem la această competenţă, chiar dacă nu suntem dintre cei...

Incluziv: Să vorbim despre dislexie
Incluziv: Gala Opera Fantastica va susţine copiii cu autism din Cluj
Incluziv marți, 29 octombrie 2024, 15:22

Incluziv: Gala Opera Fantastica va susţine copiii cu autism din Cluj

Marți, 12 noiembrie, începând cu ora 19:00, la Auditorium Maximum din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, va avea loc GALA OPERA...

Incluziv: Gala Opera Fantastica va susţine copiii cu autism din Cluj
Incluziv: UBB lansează un studiu privind accesibilitatea vieţii de student
Incluziv marți, 22 octombrie 2024, 17:24

Incluziv: UBB lansează un studiu privind accesibilitatea vieţii de student

Universitatea Babeş-Bolyai pregăteşte un studiu amplu privind accesibilitatea propriilor sale servicii, la care invită să contribuie actualii...

Incluziv: UBB lansează un studiu privind accesibilitatea vieţii de student
Incluziv: O mamă, un fiu şi o perspectivă dublă asupra autismului
Incluziv marți, 15 octombrie 2024, 00:00

Incluziv: O mamă, un fiu şi o perspectivă dublă asupra autismului

De atunci s-a documentat continuu şi s-a implicat activ în recuperarea lui, ducând o luptă neîncetată cu lipsa de terapii, cu pseudoştiinţa,...

Incluziv: O mamă, un fiu şi o perspectivă dublă asupra autismului
Incluziv marți, 8 octombrie 2024, 00:00

Incluziv: Paris, aur şi perseverenţă: Alex Bologa în studioul Radio Cluj

Poate că nu am ajuns noi anul acesta la Paris, dar a ajuns Parisul la noi, sub forma unei medalii de aur. Alex Bologa, care şi-a obţinut cu o...

Incluziv: Paris, aur şi perseverenţă: Alex Bologa în studioul Radio Cluj
Incluziv marți, 1 octombrie 2024, 16:59

Incluziv: Pensiile persoanelor cu dizabilităţi, salvate de noul coeficient de solidaritate

Reamintim că peste 2400 de nevăzători au protestat în faţa Guvernului în 19 septembrie, după ce pensiile lor au scăzut cu până la 80% în...

Incluziv: Pensiile persoanelor cu dizabilităţi, salvate de noul coeficient de solidaritate
Incluziv marți, 24 septembrie 2024, 14:50

Incluziv: Noi vouchere pentru tehnologii asistive: de când le vom putea accesa?

Procedura de înscriere în program este încă în lucru, dar ştim deja că valoarea voucherului va creşte de la 5 mii la 8 mii de euro, iar...

Incluziv: Noi vouchere pentru tehnologii asistive: de când le vom putea accesa?
Incluziv marți, 17 septembrie 2024, 00:00

Incluziv: Ce se întâmplă cu asociaţia ”O masă caldă”?

Recent însă proiectul a intrat într-un impas financiar, iar Raimonda Boian, coordonatoarea bucătăriei ”O masă caldă”, a cerut ajutor pe...

Incluziv: Ce se întâmplă cu asociaţia ”O masă caldă”?