Ascultă Radio România Cluj Live

Pregătiri pentru iarnă. Gospodinele își aprovizionează cămara pentru sezonul rece [AUDIO/ FOTO]

Toamna miroase a zacuscă, a vinete coapte și a murături pe străzile din Oradea.

Pregătiri pentru iarnă. Gospodinele își aprovizionează cămara pentru sezonul rece [AUDIO/ FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 19 septembrie 2023, 00:00 / actualizat: 19 septembrie 2023, 10:17

Toamna miroase a zacuscă, a vinete coapte și a murături pe străzile din Oradea.

Orădencele sunt gospodine desăvârșite. Înainte însă acestea trec pe la piață ca să cumpere ceapă, vinete, gogoșari sau ardei.

Prețurile sunt însă mai mari decât anul trecut și astfel femeile cumpără în cantități mai mici, spune una dintre vânzătoare.

Cumpără lumea, dar în cantități mai mici. Nu mai este ce a fost. Cumpără maximum 3-4 kg pe persoană. Înainte luat câte 20 de kg. Prețurile sunt mai mari decât anul trecut, pentru că nu se mai fac legumele, nu ține timpul și nu e calitatea cum a fost în anii trecut, a spus o vânzătoare.

Această prezentare necesită JavaScript.

Zacusca, un preparat tradițional românesc, este simbolul toamnei în bucătăria românească. Acest deliciu, cu rădăcini adânci în cultura și tradiția românească, este o conservă de legume coapte și fierte, care se păstrează pentru lunile reci de iarnă.

De-a lungul anilor, fiecare familie și-a dezvoltat propria rețetă, transmisă din generație în generație, cu secrete și ingrediente speciale. Cu toate acestea, în ultimii ani, tot mai mulți oameni caută variante mai sănătoase ale acestui preparat, evitând ingredientele nesănătoase, cum ar fi uleiul prăjit.

În România, prepararea zacuscăi este un eveniment familial, unde membrii familiei se adună pentru a coace, tăia și fierbe legumele, transformând acest proces într-o adevărată sărbătoare a toamnei.

Zacusca este făcută după rețeta clasică de majoritatea femeilor. Însă, fiecare cu rețeta sa. Ceapa dă gustul, spune una dintre femei.

Coc gogoșarii, îi prăjesc și apoi îi curăț și îi macin. Ceapa o fierb și pe urmă o macin. La fel și vinetele, le coc pe grătar, le curăț, pe urmă le toc și le amestec pe toate, a spus o doamnă.

În bucătăria altor femei miroase a dulceață sau a murături.

Am pus dulceață de caise și de ardei iuți. Pun un kg de ardei iute, unul jumate de gogoșari, zahăr și oțet. Se dă prin mașină și se fierbe. Când e fiert gogoșarul și ardeiul iute, se pune în borcane, sterilizate și le punem la răcit în haine. O folosesc la sosuri, dar și cu unt este foarte bună. Am pus bulion, dulceață de prune. Și cam atât deocamdată, a spus o femeie venită din Cluj să-și ajute fiica.

Am pus dulcețurile, acum pun gogoșarii, castraveții. Pun de toate în fiecare an. Cumpăr de la aceeași vânzătoare în fiecare an și sunt mulțumită, a spus o femeie.

Orădencele care sunt ocupate, care stau mai mult la serviciu și nu dispun de timpul necesar pentru prepararea zarzavaturilor sau cele care, pur și simplu, nu vor să-și umple casa de miros își aprovizioneză de la piață cămara cu toate cele necesare pentru sezonul rece. Murături, zacuscă, bulion,fasole verde la borcan, hrean şi ardei la oţet, compot şi zacuscă, toate sunt preparate „ca la mama acasă” şi din produse naturale și pot fi cumpărate din piață.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO