Ascultă Radio România Cluj Live

Pregătiri pentru iarnă. Gospodinele își aprovizionează cămara pentru sezonul rece [AUDIO/ FOTO]

Toamna miroase a zacuscă, a vinete coapte și a murături pe străzile din Oradea.

Pregătiri pentru iarnă. Gospodinele își aprovizionează cămara pentru sezonul rece [AUDIO/ FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 19 septembrie 2023, 00:00 / actualizat: 19 septembrie 2023, 10:17

Toamna miroase a zacuscă, a vinete coapte și a murături pe străzile din Oradea.

Orădencele sunt gospodine desăvârșite. Înainte însă acestea trec pe la piață ca să cumpere ceapă, vinete, gogoșari sau ardei.

Prețurile sunt însă mai mari decât anul trecut și astfel femeile cumpără în cantități mai mici, spune una dintre vânzătoare.

Cumpără lumea, dar în cantități mai mici. Nu mai este ce a fost. Cumpără maximum 3-4 kg pe persoană. Înainte luat câte 20 de kg. Prețurile sunt mai mari decât anul trecut, pentru că nu se mai fac legumele, nu ține timpul și nu e calitatea cum a fost în anii trecut, a spus o vânzătoare.

Această prezentare necesită JavaScript.

Zacusca, un preparat tradițional românesc, este simbolul toamnei în bucătăria românească. Acest deliciu, cu rădăcini adânci în cultura și tradiția românească, este o conservă de legume coapte și fierte, care se păstrează pentru lunile reci de iarnă.

De-a lungul anilor, fiecare familie și-a dezvoltat propria rețetă, transmisă din generație în generație, cu secrete și ingrediente speciale. Cu toate acestea, în ultimii ani, tot mai mulți oameni caută variante mai sănătoase ale acestui preparat, evitând ingredientele nesănătoase, cum ar fi uleiul prăjit.

În România, prepararea zacuscăi este un eveniment familial, unde membrii familiei se adună pentru a coace, tăia și fierbe legumele, transformând acest proces într-o adevărată sărbătoare a toamnei.

Zacusca este făcută după rețeta clasică de majoritatea femeilor. Însă, fiecare cu rețeta sa. Ceapa dă gustul, spune una dintre femei.

Coc gogoșarii, îi prăjesc și apoi îi curăț și îi macin. Ceapa o fierb și pe urmă o macin. La fel și vinetele, le coc pe grătar, le curăț, pe urmă le toc și le amestec pe toate, a spus o doamnă.

În bucătăria altor femei miroase a dulceață sau a murături.

Am pus dulceață de caise și de ardei iuți. Pun un kg de ardei iute, unul jumate de gogoșari, zahăr și oțet. Se dă prin mașină și se fierbe. Când e fiert gogoșarul și ardeiul iute, se pune în borcane, sterilizate și le punem la răcit în haine. O folosesc la sosuri, dar și cu unt este foarte bună. Am pus bulion, dulceață de prune. Și cam atât deocamdată, a spus o femeie venită din Cluj să-și ajute fiica.

Am pus dulcețurile, acum pun gogoșarii, castraveții. Pun de toate în fiecare an. Cumpăr de la aceeași vânzătoare în fiecare an și sunt mulțumită, a spus o femeie.

Orădencele care sunt ocupate, care stau mai mult la serviciu și nu dispun de timpul necesar pentru prepararea zarzavaturilor sau cele care, pur și simplu, nu vor să-și umple casa de miros își aprovizioneză de la piață cămara cu toate cele necesare pentru sezonul rece. Murături, zacuscă, bulion,fasole verde la borcan, hrean şi ardei la oţet, compot şi zacuscă, toate sunt preparate „ca la mama acasă” şi din produse naturale și pot fi cumpărate din piață.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Reportaje marți, 11 martie 2025, 11:47

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?

Isteria asta nu vine de azi, de ieri, ci s-a acumulat în timp. Sunt multe probleme legate de felul în care funcționează politica și...

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
Reportaje duminică, 9 martie 2025, 00:00

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor

Septimiu Bizo este medic stomatolog de profesie, însă pasiunea lui pentru fotografie și animale sălbatice l-a purtat pe aproape toate...

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!

Ce-ar fi această minunată sărbătoare de celebrare e eternului feminin, 8 Martie, fără declarațiile de admirație, apreciere și respect venite...

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Binele există, „Alături de tine”
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

Binele există, „Alături de tine”

„Te iubesc, mamă” spune Lia Rusu în fiecare an, de 8 Martie, de patru ani încoace, printr-o campanie în care oferă cadouri mamelor...

Binele există, „Alături de tine”
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

La mulți ani, mama!

Ce cadouri le mai fac copiii mamelor? Și cum se înțeleg cu ele? Dar mamele ce cadouri le-au făcut copiilor?   Aflăm de la câțiva dintre...

La mulți ani, mama!
Reportaje marți, 25 februarie 2025, 13:43

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre

După misiunea de explorare a spațiului cosmic, Dumitru Prunariu a descoperit alte misiuni în care să-și pună la bătaie talentul și inima....

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre
Reportaje luni, 24 februarie 2025, 00:00

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi

Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. În anumite...

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi
Reportaje duminică, 23 februarie 2025, 00:00

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO

Castelul Bánffy din Bonţida  e o prezenţă încăpăţânată din vremuri apuse, un trup de piatră ce a îndurat focul, uitarea şi lăcomia. A...

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO