Pregătiri pentru iarnă. Gospodinele își aprovizionează cămara pentru sezonul rece [AUDIO/ FOTO]
Toamna miroase a zacuscă, a vinete coapte și a murături pe străzile din Oradea.
Articol editat de cristina.rusu, 19 septembrie 2023, 00:00 / actualizat: 19 septembrie 2023, 10:17
Toamna miroase a zacuscă, a vinete coapte și a murături pe străzile din Oradea.
Orădencele sunt gospodine desăvârșite. Înainte însă acestea trec pe la piață ca să cumpere ceapă, vinete, gogoșari sau ardei.
Prețurile sunt însă mai mari decât anul trecut și astfel femeile cumpără în cantități mai mici, spune una dintre vânzătoare.
Cumpără lumea, dar în cantități mai mici. Nu mai este ce a fost. Cumpără maximum 3-4 kg pe persoană. Înainte luat câte 20 de kg. Prețurile sunt mai mari decât anul trecut, pentru că nu se mai fac legumele, nu ține timpul și nu e calitatea cum a fost în anii trecut, a spus o vânzătoare.
Zacusca, un preparat tradițional românesc, este simbolul toamnei în bucătăria românească. Acest deliciu, cu rădăcini adânci în cultura și tradiția românească, este o conservă de legume coapte și fierte, care se păstrează pentru lunile reci de iarnă.
De-a lungul anilor, fiecare familie și-a dezvoltat propria rețetă, transmisă din generație în generație, cu secrete și ingrediente speciale. Cu toate acestea, în ultimii ani, tot mai mulți oameni caută variante mai sănătoase ale acestui preparat, evitând ingredientele nesănătoase, cum ar fi uleiul prăjit.
În România, prepararea zacuscăi este un eveniment familial, unde membrii familiei se adună pentru a coace, tăia și fierbe legumele, transformând acest proces într-o adevărată sărbătoare a toamnei.
Zacusca este făcută după rețeta clasică de majoritatea femeilor. Însă, fiecare cu rețeta sa. Ceapa dă gustul, spune una dintre femei.
Coc gogoșarii, îi prăjesc și apoi îi curăț și îi macin. Ceapa o fierb și pe urmă o macin. La fel și vinetele, le coc pe grătar, le curăț, pe urmă le toc și le amestec pe toate, a spus o doamnă.
În bucătăria altor femei miroase a dulceață sau a murături.
Am pus dulceață de caise și de ardei iuți. Pun un kg de ardei iute, unul jumate de gogoșari, zahăr și oțet. Se dă prin mașină și se fierbe. Când e fiert gogoșarul și ardeiul iute, se pune în borcane, sterilizate și le punem la răcit în haine. O folosesc la sosuri, dar și cu unt este foarte bună. Am pus bulion, dulceață de prune. Și cam atât deocamdată, a spus o femeie venită din Cluj să-și ajute fiica.
Am pus dulcețurile, acum pun gogoșarii, castraveții. Pun de toate în fiecare an. Cumpăr de la aceeași vânzătoare în fiecare an și sunt mulțumită, a spus o femeie.
Orădencele care sunt ocupate, care stau mai mult la serviciu și nu dispun de timpul necesar pentru prepararea zarzavaturilor sau cele care, pur și simplu, nu vor să-și umple casa de miros își aprovizioneză de la piață cămara cu toate cele necesare pentru sezonul rece. Murături, zacuscă, bulion,fasole verde la borcan, hrean şi ardei la oţet, compot şi zacuscă, toate sunt preparate „ca la mama acasă” şi din produse naturale și pot fi cumpărate din piață.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.