Studenții clujeni vor participa la cel mai renumit concurs cu mașini solare [AUDIO/ FOTO]
Vehiculul cu 3 roți va fi pilotat de 6 studenți care se vor schimba o dată la fiecare 2 ore și va parcurge un total de 3.200 de km, în condiții dificile, în deșert.
Articol editat de cristina.rusu, 20 septembrie 2023, 14:18 / actualizat: 25 septembrie 2023, 9:35
Vehiculul solar realizat de studenții clujeni este al treilea prototip construit în cadrul UTCN, are propulsie electrică, are caroserie din fibră de carbon, cântărește aproximativ 200 de kg, iar alimentarea se face cu panouri fotovoltaice care ocupă 5 mp din suprafața mașinii.
Raymond Nemeth student și coordonator tehnic pe partea de electronică și software, în acest proiect:
Avem o centură în șase puncte care ne asigură un anumit sistem de siguranță și rollbar-ul care ne protejează capul. Am pilotat și mașina de anul trecut, iar față de o mașină clasică aceasta este mult mai rudimentară, fiind mai apropiată de o bicicletă la condus, dar ne-am descurcat deși condițiile de șofat nu sunt simple.
Ștefan Breban profesor coordonator Facultatea de Inginerie Electrică, Departamentul de Mașini și Acționări Electrice și Călin Neamțu profesor coordonator pe partea mecanică, din partea Facultății de Inginerie Industrială Robotică și Managementul au explicat importanța și dificultatea competiției la care va participa echipa SOLIS a UTCN:
Timp de 7 zile, cât durează competiția, mașina solară va fi condusă pe autostrăzi, cu o viteză maximă de 80-90 de km pe oră câte 8 ore pe zi și se va campa unde vom ajunge la finalul fiecărei zile. Anul trecut am fost prezenți la o competiție de 24 de ore în Europa, dar acum e altceva. Obiectivul nostru este să terminăm cursa și încercăm să câștigăm un loc pentru cea mai bună echipă de debut.
Proiectarea mașinii solare, la Universitatea Tehnică din Cluj, a început în octombrie 2022. În multe din zilele de lucru, studenții și coordonatorii lor au stat serile până târziu, în laborator, însă cu multă energie, am aflat de la Georgiana Mureșan și Gabriela-Adelina Andronache.
Construcția prototipului de la UTCN a costat peste 100.000 de euro. La competiția World Solar Challenge din Australia sunt înscrise 42 de echipe din întreaga lume.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.